180218 Vasalunds Mai Traore jublar efter att ha reducerat för Vasalund till 1-3 under fotbollsmatchen i Svenska cupen mellan Vasalund och Hammarby den 18 februari 2018 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Efter en kort sejour i division 2 återvände Vasalunds IF till Ettan norra 2019. Då slutade man på sjätte plats. I år har laget dragit fram som en ångvält och när höstsäsongen snart sparkas igång ligger man tvåa, två poäng bakom serieledande IF Sylvia. 
– Allt är utifrån den planering och den träning vi har genomfört, säger lagets tränare Dalibor “Dali” Savic.

Förra året gjorde laget 64 mål samtidigt som man släppte in 49 mål – en målskillnad på +15. Efter nio omgångar har laget gjort hela 28 mål och enbart släppt in sju. Ett målsnitt på 3,1 mål per match och +21 i målskillnad.
Vasalund är hela Ettans målfarligaste lag och bäst i den norra serien på att täppa till bakåt. Vad ligger bakom framgången, förmågan att kunna bibehålla en extremt hög målproduktion men samtidigt vara snåla bakåt? Tillsammans med “Dali” Savic tar vi en djupare titt på hur Vasalund spelar fotboll.

Många fotbollsklubbar väljer att identifiera sig genom olika kännetecken. Det kan vara AIK som vill kännetecknas som den svåraste bortamatchen och det tuffaste laget att besöka, eller Hammarby IF som ska kännetecknas av sin glada och frejdiga anfallsfotboll. Och det är här intervjun med “Dali” börjar, kring Vasalunds kännetecken.
– Vi vill ha några kännetecken, men vad ska känneteckna Vasalund? I försvarsspelet vill vi ha ett högt försvarsspel med en förstapress på motståndarnas planhalva som leder till bollvinst och i förlängningen enkla målchanser, många man mot man inslag med våra explosiva och kontringsstarka spelare som kan ligga lägre för att lura och locka motståndarna. Ofta väljer vi en sida, höger eller vänster, och visar att här får ni spela men då kommer vi att vinna bollen. Vi jobbar med numerära övertag. Och det finns en risk för om de vinner kampen kommer de ut med fler på andra sidan, men jag är trygg för vi är starka och bekväma i spelsystemet, säger Savic.

”Dali” Savic som tränare för det norra laget i Morgondagens Stjärnor 2019. Foto: Pelle Börjesson / Idrottsfoto

“Dali” tar upp lagets två senaste matcher där man valt att spela lite lägre på plan men ändå gör sex mål medan man i början av serien spelade med högre press och fick in hela tolv mål. Man har hittat framgång i att spela både högt och lågt helt enkelt. Åter till Vasalunds kännetecken:
– I anfallsspelet vill vi bygga nedifrån. Sätta bollen framåt på en anfallsspelare efter en motrörelse, det måste komma efter en spelvändning för att få motståndarna att flytta på sig i sitt försvarsspel för att hitta triggerpunkter. Hitta numerära övertag på den ena eller andra sidan för att hitta en spelvändning.
– Systemet vi spelar med är 3-1-4-2 och får vi ett genombrott på en kant får vi lätt fyra, fem eller sex spelare in i boxen, ju fler spelare i boxen desto större chans att göra mål. Och jag brukar säga att vi har en princip att om vi har spelare i box ska bollen in i box! Men vi ska klara alla moment i spelet fotboll och hela tiden hitta nycklar för att skapa givna målchanser. Det är inte bara kontringsspel, bollinnehav eller långbollar utan vi har olika nycklar mot olika motståndare.

Hittills har det som sagt blivit hela 28 mål på nio matcher, någonting som minst sagt är respektingivande. Savic menar att det inte alls är en slump utan istället ett resultat av en noggrant utformad strategi. 
– Inget av målen vi har gjort hittills är en slump. Det är utifrån det vi har tränat på, ett arbetssätt och en systematik som sen ska genomföras på fotbollsplanen. Det är en cirkel, allt är utifrån den planering och den träning som vi har genomfört. Sen att vi har släppt in minst mål är en konsekvens från förra året där jag utvärderade vår säsong där vi släppte in 49 mål, hur får vi en balans i det? I år spelar vi med en sittande mittfältare och tre backar, vi har alltid fyra försvarare på plats, förra året bara två plus en.

Vasalunds Ekin Bulut i nickduell mot AIK:s Nils-Eric johansson. Foto: Bildbyrån

Det är inte bara målproduktionen som är unik för Vasalund, många beskriver det ofta som att laget helt kliver över motståndet under de första 20-30 minuterna av matchen, gör ett par, tre mål och sedan är matchen i princip över. Återigen är det ingen slump, enligt Savic, utan laget har tränar mycket hårt.
– Vi har tränat mycket hårdare, mer fotbollsspecifik kondition med och utan boll så laget är väldigt vältränade. Jämfört med tidigare klubbar som jag har tränat så är testerna starkare i Vasalund. Så vi har jobbat väldigt hårt med fysiken och vi kan nog upplevas som aggressiva och starka men vi håller också över 90 minuter.

Bland lagets målgörare sticker tre namn ut. Förra årets skyttekung Ekin Bulut som gjorde 26 mål 2019 (8 i år), Mai Traore (9 mål) och Marko Nikolic (4 mål). 21 mål sinsemellan. För Savic har den viktigaste uppgiften varit att förvalta sitt spelarmaterial och extrahera det bästa ur varje spelare.
– Det handlar om att titta på vad man har och plocka ut det bästa ur varje spelare. Det är mitt ansvar att se var våra styrkor ligger i våra spelare och maximera allas utvecklingspotential. Vi har hittat rätt i och med att Mai har exploderat, Ekin har bibehållit sin produktion och Nikolic är en målskytt men egentligen mer en playmaker. Sen har vi interna målsättningar om att Marko ska göra över tio mål i år, han ska bidra med sitt målskytte. Men jag ska ta fram alla spelares styrkor och inte svagheter.
Kan du berätta mer om Mai Traore?
– Mais spelstil är väldigt elegant, han flyter fram på planen med fin teknik, bollbehandling och ett jättefint tillslag med vänsterfoten och bra huvudspel. Förra året spelade han som tia på mittfältet, i år lite mer forward tillsammans med Ekin. Mai är väldigt duktig på att droppa och spela kombinationer medan Ekin alltid är stark på djupet rättvänd. Sen är Mai också ganska bra på att komma in i boxen i andraskedet efter att först ha varit uppspelspunkt, sen kombinerat ut till kanten, därifrån kommer ett inlägg och då är Mai där och petar in den. Han har en väldigt bra speluppfattning, säger Savic.

180218 Vasalunds Mai Traore i kamp om bollen med Hammarbys Neto Borges under fotbollsmatchen i Svenska cupen mellan Vasalund och Hammarby den 18 februari 2018 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Defensiven då? Ja där har det blivit förbättringar jämfört med förra året. Hittills bara sju insläppta mål och orsaken till stabiliteten bakåt beror på en bättre defensiv balans. 
– Analysen från förra året var att vi hade väldigt mycket boll och driver spelet men vi var i obalans när vi tappade bollen och motståndarna fick väldigt enkla omställningar och målchanser trots att vi hade matchen. Min fundering var att under 2020 ska vi fortsätta ha mycket boll och driva matcherna men hur sätter vi stopp för omställningar och enkla målchanser. Vi lägger till en mittback till så har vi tre backar och en balansspelare. Förra året spelade vi med fyrbackslinje och bara två mittbackar stannade hemma samtidigt som den sittande mittfältaren inte alltid var på plats. Det ville vi förhindra i år. En annan stor skillnad är också killarnas inställning att vinna tillbaka bollen och löpa hemåt när vi har tappat den, de jobbar hårt.
Det är väldigt lätt att försvarsspelare hamnar i skymundan av stjärnorna i anfallet. Finns det någon spelare i försvaret som du vill lyfta fram?
– Vår målvakt Radu håller en väldigt hög klass, en otroligt hög klass. Han är en bidragande orsak till vår stabilitet och trygghet. Mittbackarna Ibrahim Doumbia, Isak Hien och Peshraw “Pasha” Azizi kompletterar varandra jättebra. Doumbia är duellstark och ingen går på hans sida, han är som betong. Isak kompletterar med snabbhet i djupled och “Pasha” har jättebra speluppfattning. Den mixen av backarna är otrolig på division 1-nivå.

Under det korta sommaruppehållet fick laget efter omgång nio några dagars vila innan det var dags att återigen infinna sig för träning. Det finns fortfarande taktiska bitar som laget tränar på och till helgen (lördag 1/8) spelar man i den första kvalrundan till svenska cupen. Därefter jobbar man vidare mot seriestarten igen när man möter Team TG FF på bortaplan den 9 augusti. 
Det finns mycket kvar att jobba på, det hör man alltid fotbollstränare säga och det säger även “Dali” som menar att laget fortfarande har utvecklingsmöjligheter.
– Det är mitt ansvar att utveckla oss. Vi är inte nöjda efter nio matcher, det är 21 matcher kvar och vi måste utvecklas. Jag har en plan och en strategi för det.
Hur gör man som tränare när man coachar ett lag som går otroligt starkt, hur håller man spelarna på jorden?
– Jag jobbar väldigt mycket med samtal, högt som lågt, ett positivt ledarskap där jag pratar med människan. Men sen har jag också höga krav när vi jobbar med vissa saker på träningen. Höga krav på att spelarna utför det vi kräver, det kan vara en instruktion eller en anvisning. Vi låter ingen slappna av när vi kör men däremellan är det mycket skoj och en avslappnad stämning, vi bryr oss om helheten.
– Det är en hög kravställning med mycket kärlek!

Vad känner du att du kan förvänta dig av laget när serien nu drar igång igen?
– Vi måste vara på tårna direkt, vi möter Team TG och Karlslund och det är inte bara att åka dit och hämta poäng. Vi ska driva matcherna och sätta ribban högt, jag förväntar mig hungriga killar som vill vara ett topplag, för det är vad jag och föreningen vill vara. Jag har stor tilltro till att killarna kommer att vara supertaggade för att vara med under hela hösten och jag är övertygad om att vi är ett topplag hela hösten och att det räcker hela vägen fram.
– Målsättningen var att vara bättre än förra året då vi kom sexa, men min målsättning är alltid att vinna alla matcher och ha en plan för att vinna. Vi ska inte åka till Grimsta och ta ett kryss, vi ska vinna. Sen kan man förlora, de andra lagen har också en plan, men 21 poäng på nio matcher är klart bättre än förra året. Nu ska vi se hur vi startar upp hösten med två bortamatcher, vinner vi dessa så tror jag att alla kommer att prata om att vi ska ta steget upp, avslutar Savic.