200718 Torns Rebin Asaad mot Landskronas Dennis Olofsson och Jonathan Asp under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Torn och Landskrona den 18 juli 2020 i Stångby. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

Säsongen har klivit in i sista tredjedelen och nu spelas sista vardagsomgången i Ettan.

Det har varit en intensiv säsong med ett komprimerat spelschema i Ettan. Matcher har spelats vardagar, matcher har spelats på helger. Under onsdagskvällen spelas sista vardagsomgången. Därefter spelas endast helgomgångar. Det är många omgångar kvar av säsongen men omgång 22 innehåller flertalet spännande matcher. Vad sägs som… Sandvikens IF – Vasalunds IF, Landskrona BoIS – Torns IF och Tvååkers IF – Lunds BK.

Alla matcher sänds på SportExpressen Play.

Häng med när Ettanfotboll guidar dig igenom omgång 22:

Norra:

Sandvikens IF – Vasalunds IF:
Serieledarna Vasalunds IF skaffat sig ett trivsamt avstånd – åtta poäng före – ned till konkurrenterna inför slutspurten. Efter kryssmatchen mot tabelltvåan IFK Haninge väntar sjätteplacerade Sandvikens IF, ett lag som fick matchen framflyttad i senaste omgången. Dessförinnan hade Sandvikens IF fixat två vinster mot Karlslunds IF och IF Brommapojkarna. Detta blir en viktig match för båda. Vasalunds IF har möjligheten att öka avståndet nedåt samtidigt som Sandvikens IF kan haka på toppkonkurrenten.

IFK Berga – IK Frej:
IFK Berga har fått upp ångan efter en kämpig säsong. Efter tränarbytet är de obesegrade i tre raka matcher och lämnade jumboplatsen efter senaste 2-1-vinsten över Sollentuna FK. I andra lägret, hos IK Frej, är tabellsituationen bättre. En åttondeplats och tre raka vinster mot Karlslunds IF, Nyköpings BIS och Täby FK.

Karlslunds IF – IF Sylvia:
Karlslunds IF bröt sin förlusttrend, på tre raka matcher, i senaste omgången. De hämtade upp ett 2-0-underläge till 3-2-seger över Gefle IF. Ett sådant självförtroende behövs när IF Sylvia gästar Karlslund Arena. Norrköpingsgänget kommer stärkta med två raka vinster över Örebro Syrianska IF och Team TG. Båda lagen är behov av trepoängaren. Ena behöver poängen för att hänga med i topp-, andra för att undvika bottenstriden.

Täby FK – Sollentuna FK:
Det blev ingen derbyrepris för Täby FK. Det blev förlust, 3-1, mot IK Frej i senaste matchen. Dessförinnan hade nykomlingarna inkasserat många vinster och klättrat till en sjundeplats i tabellen. Hos gästerna och tabellfemman, Sollentuna FK, behöver trepoängarna inkasseras för att de ska haka på toppstriden. De har två förluster och ett kryss på de tre senaste matcherna.

IFK Haninge – Gefle IF:
IFK Haninge är ytterligare en nykomling som imponerat. Haningegänget är med i toppstriden och sitter på andraplatsen för stunden. Med sju obesegrade matcher, varav fem vinster, kommer Gefle IF och gästar Torvalla IP. Gefle IF har blandat och gett under höstkanten och ligger på en nionde plats. De är säkerligen på revanschjakt efter hemmaförlusten mot IFK Haninge under säsongsinledningen.

– Vi vet självfallet om motståndets styrkor och svagheter. Haninge är ett av seriens målgladaste lag, likväl ett av seriens bästa kontringslag. Det blir en tuff utmaning, säger Gefle IF:s assisterande tränare Mehmet Bakir.

IF Brommapojkarna – Örebro Syrianska IF:
Ena jagar i toppstriden, andra vill slippa bottenstriden. Det är två lag, med olika säsonger, som möts på Grimsta IP. IF Brommapojkarna är ett av lagen, tillsammans med IFK Haninge och IF Sylvia, som jagar Vasalunds IF i toppen. Samtidigt hos Örebro Syrianska IF är läget kämpigare. Ett flertalet förluster på slutet och är inblandade i bottenstriden.

IFK Luleå – Team TG:
Denna match är framflyttad på grund av coronafall i Team TG.

Södra:

Tvååkers IF – Lunds BK:
Detta är en ”sexpoängsmatch”. Med 23 poäng och 22 poäng, varvid trettonde och elfte plats, är Tvååkers IF och Lunds BK i poängbehov för att undvika bottenstriden. Med nytillsatte tränaren Mattias Lindström, i Tvååkers IF, bärgades en poäng i mötet med Utsiktens BK. Lunds BK kommer från flera kryss- och förlustmatcher – och jagar sin första vinst sedan returmötet med Tvååkers IF den 11 juli.

FK Karlskrona – Oskarshamns AIK:
Det har inte varit en rolig säsong för FK Karlskrona. Med 13 poäng inspelade ligger FK Karlskrona på jumboplatsen. En vinst över tiondeplacerade Oskarshamns AIK skulle ta de lite närmare Eskilsminne IF på 19 poäng. Läget är annat i Oskarshamns AIK. De har förbättrat sig under höstsäsongen, med bland annat vinster över Eskilsminne IF och Tvååkers IF samt avancemang till gruppspelet i Svenska Cupen.

Landskrona BoIS – Torns IF:
Dags för returmötet i Skånederbyt. Tabelltvåan Landskrona BoIS kommer stärkta med tre raka segrar medan tabellfemman Torns IF har en vinst och två förluster på de tre senaste matcherna. Senaste derbyt, som spelades innan sommaruppehållet, slutade 0-0.

– Det blir inte så mycket tid mellan matcherna, men vi har hunnit titta på både Skövde-matchen samt vår kommande motståndare. Två bra träningar och vi är pigga och fräscha, säger Landskronatränaren Billy Magnusson inför mötet.

– Vi har inte gett upp förstaplatsen, säger Dennis Olofsson till Expressen.

Assyriska Turabdin IK – Motala AIF:
Målfarliga Assyriska Turabdin IK, med skytteligaledaren Simon Karlsson Adjei i spetsen, har toppkänning med nio omgångar kvar. En vinst över Motala AIF skulle hjälpa dem på vägen. Nykomlingarna Motala AIF kämpar på runt kvalstrecket. Inför onsdagsomgången ligger de under kvalstrecket men en vinst skulle hjälpa dem att avancera uppåt.

IFK Värnamo – FC Linköping:
Serieledarna IFK Värnamo ångar på och har skaffat sig ett komfortabelt avstånd ner till toppkonkurrenten. De föll visserligen mot Motala AIF för några omgångar sedan, men de har varvat upp på nytt och vunnit två raka matcher. Tabellsjuan FC Linköping har hittat lite stabilitet efter tränarbytet och fixat några vinster på slutet.

Lindome GIF – Eskilsminne IF:
Det är skilda världar för Lindome GIF och Eskilsminne IF. Förstämda är inblandad i topp- medan sistnämnda kämpar i bottenstriden. Lindome GIF har varvat upp på slutet och hade fem raka vinster innan de föll i senaste omgången. Eskilsminne IF har en vinst och två förluster på slutet.

Utsiktens BK – Skövde AIK:
Vem minns inte seriepremiären? En kryssmatch med stor dramatik i slutminuterna. Nu är nu – och Utsiktens BK är indragna i uppflyttningsstriden medan Skövde AIK ligger mitt i tabellen. Göteborgsgänget har blandat kryss- med vinstmatcher och Skövde AIK har vunnit och förlorat på slutet. Det lär blir en rock and roll-match.

FC Trollhättan – Qviding FIF:
En match i nedre halvan av tabellen men lika spännande ändå. Lagen är i stort poängbehov för att slippa bli indragna i bottenstriden. Qviding FIF har en poäng ner till kvalplatsen och FC Trollhättan har fem poäng i försprång. Formen är snarlika på lagen så det blir en spännande sammandrabbning.

– Temat för oss är revansch. Vi var väldigt besvikna med vår insats mot dem på bortaplan, säger Trollhättan-tränaren William Lundin inför mötet.