200816 Assyriskas Simon Karlsson Adjei gör 0-5 på straff under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Eskilsminne och Assyriska den 16 augusti 2020 i Helsingborg. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0023

Säsongen närmar sig sitt slutskede när vi nu går in i den sista tredjedelen av Ettan 2020. Tillsammans med Ettan-experten Pontus Andersson tittar vi närmare på intressanta matcher och spelare värda att hålla ett extra öga på. Dessutom kikar vi in hos tränarna Daniel Erlandsson, Täby FK, och Bosko Orovic, Utsiktens BK, inför deras respektive matcher.

Vasalunds IF – IFK Haninge

Vi börjar i den norra serien där Vasalunds IF har ryckt ifrån i toppstriden och skapat sig ett behagligt avstånd till konkurrenterna nedanför. Laget hemmahörandes på Skytteholms IP i Solna har vunnit fem raka matcher och ligger just nu på 50 poäng. På söndag möter man tabelltvåan och nykomlingen från den södra sidan av Stockholm – IFK Haninge – som har överraskat och imponerat stort detta år. Haninge, 42 poäng, föll i det första mötet mellan lagen den 29 augusti. 4-2 till Vasalund slutade den matchen. Det är två målglada lag som möts och Pontus Andersson lyfter fram matchen som en av omgångens höjdpunkter.
– Det blir ytterligare en seriefinal för Vasalund, på förhand en spännande match och Vasalund får nu chansen att utöka avståndet ytterligare. Det kommer att bli en riktigt bra match. Nu blir de utan Charbel Georges men samtidigt vilade de ett antal spelare i cupmatchen mot Brage så de är nog hyfsat utvilade.

Vasalunds IF – IFK Haninge möts på Skytteholms IP den 4 oktober klockan 17:00, matchen sänds på SportExpressen Play.

***

IF Karlstad Fotboll – IF Brommapojkarna

Riktar vi istället blicken till Värmland och Karlstad hittar vi mötet mellan IF Karlstad Fotboll och tabelltrean IF Brommapojkarna. Värmlänningarna har klättrat i tabellen sedan rekryteringen av Konstantinos Panagapoulus men formen har på sistone svajat. Facit för de senaste fem matcherna är en seger (mot tabelljumbon IFK Berga) och fyra förluster mot motstånd av blandad kaliber. 

Brommapojkarna jagar i toppstriden och ligger på tredje plats, en poäng under kvalstrecket, på 41 poäng. Laget hänger på i toppstriden men för att säkra en chans till avancemang till superettan måste man nu höja nivån ett snäpp. Med ett kryss mot Sollentuna FK senast och en förlust mot Sandvikens IF dessförinnan tappade man kvalplatsen till lokalkonkurrenten IFK Haninge. Andersson menar att matchen på lördag blir en måstematch för både Karlstad och “BP”.
– Ännu en måstematch för Karlstad, de behöver alla poäng som de kan få. De har bara tre poäng ned till strecket och och har en halvkämpig form. Matchen mot “BP” blir en värdemätare och det intressanta är att i det första mötet vann faktiskt Karlstad. Brommapojkarna har nog lite revansch att ta därifrån och samtidigt behöver de också poäng för att hänga med där uppe, de är bara en poäng bakom Haninge och två framför Sylvia.

IF Karlstad Fotboll mot IF Brommapojkarna spelas på Tingvalla IP på lördag den 3 oktober klockan 16:00, matchen sänds på SportExpressen Play.

200816 Brommapojkarnas Albin Linnér jublar efter 4-0 under fotbollsmatchen i Division 1 norra mellan Brommapojkarna och Karlslund den 16 augusti 2020 i Stockholm. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / COP 210 / KJ0004

***

IK Frej Täby – Täby FK

Tillbaka i Stockholm spelas ett derby norr om stan: IK Frej Täby – Täby FK. 
I det första mötet mellan Täby-lagen vann nykomlingen från division 2, Täby FK, med 1-0. Täby FK är ytterligare en av nykomlingarna som har imponerat i år. Med en trupp där 14 av 22 spelare har en bakgrund i den egna ungdoms- och akademiverksamheten är man ett av Ettans mest lokala lag och i tabellen hittar vi laget på sjunde plats med 31 poäng. Och produktionen av lokala förmågor är någonting som Daniel Erlandsson, tränare Täby FK, är stolt över.
– Vi är stolta såklart. Vi har jobbat hårt i många år för att vara där vi är idag. Vi är ändå inte nöjda. Vi behöver bli bättre på många områden om vi ska bibehålla denna nivå och för att kunna ta ytterligare steg och fortsätta klättra i seriesystemet.
Erlandsson kommenterar även den senaste segern mot Karlstad och säsongen som helhet.
– Känslan är god och vi är överlag tillfreds med vårt resultat hittills. Vi har hela tiden känt att att vi har kunnat utmana alla lag vi mött och vi ser också att vi blir bättre under säsongen som går. Det är ett kvitto på att spelarna lär sig nivån och inte nöjer sig med det utan siktar högre.
Vilka intryck har ni fått av Ettan i år ur ett “nykomlingsperspektiv”?
– Att det är en högre kvalitet rakt igenom. Lägsta och högsta nivån är högre. Tränarna är bra. Lagen har en tydligare organisation och spelidé. Att alla matcher finns tillgängliga att se har gjort att förberedelserna inför varje motståndare har fått ett tydligare inslag än tidigare.

Ettanexperten Pontus Andersson lyfter fram lagets starka höst, som han kallar för “helt otrolig”.
– Täby FK har gjort en helt otrolig höst, radat upp både vinster och poäng. De har gått riktigt bra på slutet och det är imponerande av en nykomling. 

Det är som sagt ett Täbyderby som nu står på agendan men IK Frejs nära samarbete med Hammarby IF har gjort att många numera snarare betraktar Frej som “Bajens” U23-lag. Någonting som Erlandsson trycker på när han kommenterar den kommande matchen.
– Det är ju Hammarbys U23. Det är imponerande av Hammarby att lyckas ge plats åt så många spelare från sin verksamhet i Ettan.
– Det kommer att bli en tuff match i högt tempo och vi behöver vara noggranna under hela matchen och utnyttja dom perioder vi har trycket på dem.

Frej har å sin sida haft en något knackigare säsong än lokalkonkurrenten. 26 poäng, resultatrad 8-2-9, har resulterat i att man befinner sig på nionde plats i tabellen. På de senaste fem matcherna har formen däremot visat sig någorlunda stark när man har vunnit tre matcher och förlorat två, varav en mot serieledande Vasalund och Andersson tror att det är ett revanschsuget IK Frej som kommer att dyka upp till matchen.
– IK Frej jagar väl revansch för förlusten i somras och nu kanske laget är lite hungrigare när man kommer från två raka vinster.

Matchen spelas på söndag på Vikingavallen den 4 oktober klockan 18:00, matchen sänds på SportExpressen Play.

***

Vi lämnar lagen för en liten stund och tittar närmare på en spelare som Andersson spår vara värd att hålla ett extra öga på – Leo Englund i Sandvikens IF.

Englund var under fjolåret en av Ettan norras främsta målskyttar med sina 17 fullträffar. I år har anfallaren stått för tio mål på 20 matcher. Sandvikens IF ligger sexa med 32 poäng och Andersson menar att det nu kan vara dags för anfallaren att växla upp.
– I augusti var han stekhet och då tänkte man att han hade fått upp formen igen men sen gick han ned sig något i september. Nu senast gjorde han två mål så kanske är det dags för en stark målform igen. Han gjorde fem mål i augusti, tre i september, så nu är det är dags att varva upp igen. Han har ju bara sju mål till sitt personbästa i Ettan. 

På söndag åker Sandvikens IF till Umeå för att möta Team TG FF, matchen spelas klockan 14:00 och sänds på SportExpressen Play.

200302 Sandvikens Leo Englund i kamp om bollen med Djurgårdens Jacob Une Larsson under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Sandviken och Djurgården den 2 mars 2020 i Sandviken. Foto: Andreas Sandström / BILDBYRÅN / Cop 104

***

Landskrona BoIS – Skövde AIK

Tillbaka till helgens matcher! Söderut börjar vi med Landskrona BoIS match mot Skövde AIK på lördag. BoIS ligger på tredje plats i tabellen men på samma poäng som tvåan Utsiktens BK (36 poäng). Om skåningarna ska hålla drömmen om superettan vid liv gäller det att man nu undviker alla poängtapp som går att undvika men det kan bli en tuff uppgift när man tar emot Skövde AIK som har visat sig starka efter sommaruppehållet. Västgötarna har klättrat till sjunde plats i tabellen med 28 poäng, dessutom kommer man från två målrika segrar mot FC Linköping City (4-3) och Assyriska Turabdin (3-2). 
– På förhand känns den här matchen väldigt intressant, säger Pontus Andersson och fortsätter:
– Skövde har ju efter sommaruppehållet varit starka och tagit poängen de behöver för att klättra. Nu kommer de från två segrar och vände ett 3-1-underläge till 4-3 senast mot Linköping. Samtidigt kommer Landskrona från två raka segrar och för att hänga med Utsikten måste de ta de här poängen. 

Matchen spelas på lördag den 3 oktober klockan 15:00 och sänds på SportExpressen Play.

***

Qviding FIF – Torns IF

Vi lämnar Skåne för Göteborg när Qviding FIF välkomnar Torns IF till Valhalla IP. Torns IF gick under början av säsongen väldigt starkt framåt och hänger alltjämt med i toppen med sina 32 poäng. Laget har dock en tendens att spela oavgjort vilket man har gjort hela elva gånger i år, någonting som har hämmat poängproduktionen under säsongen. Blir det kryss på lördag når föreningen också rekordet för antal kryss under en säsong i Ettan – 12. Därför hänger det förstås ett kryss i luften, menar Andersson.
– Jag tänker mig att det kan bli ett kryss i den här matchen och då kommer Torns IF att tangera rekordet för antal oavgjorda matcher i Ettan. Rekordet är tolv oavgjorda matcher och det är ett flertal lag som håller det just nu, då kan de kliva in i den samlingen. De behöver dock en seger för att blanda sig in i toppstriden och Qviding behöver vinna för att undvika bottenstriden.

Qviding ligger just nu på den negativa kvalplatsen med 20 poäng efter en förlust mot tabelljumbon FK Karlskrona senast. 

Matchen spelas på lördag den 3 oktober klockan 13:00 och sänds på SportExpressen Play.

***

Tvååkers IF – Utsiktens BK

Näst på tur har vi Tvååkers IF mot Utsiktens BK. 

Utsiktens BK jagar IFK Värnamo i toppen men har hela 13 poäng upp till tabellettan. Samtidigt har man Landskrona och Lindome flåsande i nacken. Nöjer sig laget med att försvara kvalplatsen när avståndet till förstaplatsen ändå är så långt? Nej, enligt Utsiktens tränare Bosko Orovic.
– Så länge det är teoretiskt möjligt så släpper man inte fokus från att knipa en förstaplats. 

Bosko Orovic. Foto: Nicklas Elmrin / Bildbyrån / Cop 206

Göteborgarna föll mot grannarna Lindome GIF senast i en match som slutade 1-0 till Lindome. Resultatet av en försvarsmiss, säger Orovic.
– Det som gick snett var ett försvarsmisstag som renderade Lindome ett mål. Samt att vi inte gjorde mål på våra målchanser. Tycker att vi gör en riktigt bra match där vi inte har marginalerna med oss. Vi jobbar på med att göra det bättre varje match.

Den första matchen mot Tvååkers IF slutade 3-3, nu får man alltså chansen att göra en bättre match och gå segrande ur mötet. Tvååkers bröt nyligen med tränaren Mårten Lundkvist men Orovic menar att man ser upp för motståndet trots att de kommer från en tuffare period.
– Alla motstånd är bra motstånd, Tvååker är givetvis ett bra lag som haft det tufft ett tag, men det är fortfarande ett bra lag som vi ska försöka ta tre pinnar av, vi vet om att det blir tufft för oss.

Tvååkers IF – Utsiktens BK spelas på söndag den 4 oktober klockan 14:00, matchen sänds på SportExpressen Play.

***

Eskilsminne IF – IFK Värnamo

Sist på tur ur spelschemat har vi Eskilsminne IF mot IFK Värnamo. Bottenlaget “Eskils” tar emot den dominanta serieledaren från Värnamo i ett viktigt skede av säsongen när man bara är två poäng bort från säker mark ovanför kvalstrecket.

IFK Värnamo har fortsatt gått som tåget men föll till allas stora förvåning med hela 5-3 mot nykomlingen Motala AIF. Dessförinnan har man haft ett nästintill klanderfritt facit med 16-1-3 i resultatraden (och innan förlusten mot Motala enbart 10 insläppta mål på 19 matcher!). 
Pontus Andersson ger sin syn på de båda lagen inför helgens möte:
– Eskilsminne behöver ta alla poäng de kan få. De hade fått upp lågan ett tag med tre vinster och tre kryss och de behöver hitta tillbaka till vinsterna för att kunna klättra. De är indragna där nere med Qviding, Motala, Tvååker och Karlskrona och det ska bli intressant att se vilka som ryker och vilka som klarar sig eller kvalar. Värnamo har presterat bäst hittills och det är svårt att se att de skulle tappa någonting nu. Trots det förlorade de ändå senast mot Motala och visade att de är mänskliga och att det går att göra mål på dem. 

Matchen spelas på lördag den 3 oktober klockan 14:00 och sänds på SportExpressen Play.

***

Trelleborgs utlåning till Oskarshamns AIK, André Reinholdsson, har hittat målformen och noteras nu för elva mål hittills. Dessutom stod han för ett hattrick i den senaste matchen. Pontus Andersson kommenterar anfallarens målform.
– Redan under inledningen syntes det att han skulle bli viktig för Oskarshamn, framförallt genom sitt djupledshot framåt och att han tar jobbiga löpningar hemåt. Han gör det jobbigt för försvaret och nu på sistone har han fått utdelning, fem mål på senaste tre matcherna och ett hattrick i senaste matchen mot Eskilsminne. Han har fått upp ångan och det är trevligt för Oskarshamn som har halkat efter lite i tabellen. De fick ingen trevlig start efter uppehållet med tre raka förluster men efter kvalet till svenska cupen har de kryssat och vunnit och hittat sin stabilitet. Det hänger väl ihop med att de fått klara sig utan skador nu, vilket de har haft problem med innan. Men Reinholdsson är en viktig kugge för Oskarshamn. 

En annan anfallare som fullkomligt exploderat i år är Assyriska Turabdins Simon Adjei Karlsson. Anfallaren har gjort hela 20 mål på 19 matcher och leder hela Ettans skytteliga. En spelare värd att hålla ett extra öga på, alltså.
– Han är i en sjuk målform just nu, han öser in mål, 20 mål på 19 matcher och det finns en risk att Ettans målrekord ryker. Det finns många starka poängspelare, målfarliga anfallare, i år med Bulut på 15 mål, Traore på 17, Coffey på 19 och Adjei Karlsson på 20 mål. Han är ohotad skytteligaledare i Ettan södra där tvåan står på 13 mål. Så det känns som att om man bortser från botten- och toppstriden så är skytteligatabellen för Ettan väldigt intressant i sig. Det finns många spelare som kan vinna den.
– Adjei Karlsson blandar i sitt målskytte, han är en bra straffskytt, han gör olika mål i varje match, nicka i boxen, skjuta långskott från 30 meter och så vidare… han har det där målsinnet och det känns som att när han väl kommer igång och gör mål då blir det många mål. Det är inte många matcher som han går mållös.

Oskarshamns AIK möter Motala AIF FK på bortaplan på lördag den 3 oktober klockan 16:00.
Assyriska Turabdin IK möter Lunds BK på bortaplan på lördag den 3 oktober klockan 14:00.
Båda matcherna ser du på SportExpressen Play!