Efter nio täta omgångar gick Ettan på sommaruppehåll. Ingen har missat den annorlunda våren som lett till en speciell säsong utan publik och med särskilda restriktioner för klubbarna. Men hur har det sett ut på planen för lagen? Tillsammans med Ettan-experten och frilansjournalisten Pontus Andersson tar vi oss an den första tredjedelen av Ettan – här kommer del två: Ettan södra.

Toppskiktet
I toppen av Ettan södra hittar vi IFK Värnamo (21 poäng), Utsiktens BK (18 poäng) och Landskrona BoIS (18 poäng). Häng på toppen har även Torns IF, Lunds BK och Assyriska Turabdin IK som alla tre har inkasserat 16 poäng. Landskrona BoIS var inför säsongen storfavoriten att ta hem Ettan södra men har något överraskande fått sällskap i “racet” av sina skånska rivaler.
– Torns IF och Lunds BK överraskar lite! Lund har värvat bra med trodde inte att de skulle haka på så pass bra. Gick väldigt bra första sju matcherna och de har sett bra ut och har också spetsspelare, de som ska göra målen har gjort målen, Jesper Ringmo och de andra spelarna har fyllt på. Det ska bli intressant att se om de orkar hänga med där uppe, säger Pontus Andersson och fortsätter:
– Torns IF har tillsammans med IFK Värnamo släppt in minst mål, enbart sex respektive fem. De (Torns IF, reds. anm.) har fått det spelmässiga att stämma offensivt och defensivt, väldigt bra gjort! Samtidigt har de fått igång spelarna de behöver få igång, Dardan Mustafa har gjort fem mål. Torns IF har inte haft namnen som sticker ut, det är lag som har fungerat bra och haft större utveckling på det denna säsong. Svante Hildeman, deras målvakt, har visat framfötterna och hållit nollan i flera hemmamatcher. Det har sett väldigt bra ut försvarsmässigt.

200718 Torns Victor Larsson i nickduell med Landskronas Viktor Wihlstrand under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Torn och Landskrona den 18 juli 2020 i Stångby. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0010

Ett annat lag som inte alltid sticker ut som det namnstarkaste laget men som istället kännetecknas av sitt “lag” är IFK Värnamo.
– Värnamo kanske inte är så pass bra, men har också visat att de ska vara med där uppe. De har tagit de viktiga segrarna, mötte BoIS och vann med 4-1 men de har inte heller några namn som sticker ut utan är mer ett bra lag. I år är kanske deras chans att studsa tillbaka till superettan.
Andersson lyfter fram lagets tränare, Jonas Thern, som en av de viktigaste faktorerna bakom lagets framgångar.
– Han är en väldigt bra matchcoach, han fattar fotboll, är bra på att lära ut fotboll och undervisa hur man ska göra på en fotbollsplan. Likt Pelle Olsson är han väldigt bra på att utveckla spelare och tänka hur gör man si och så, det tror jag att han har fått bra utveckling på. Han vet hur matcherna ska tas mot olika motståndare, han vet hur man ska attackera motståndarna. Det gör mycket med en sån bra tränare.
– Dessutom är deras defensiv väldigt bra, bara fem insläppta. I defensiven har de Freddy Winsth som varit med väldigt länge, han vet hur det fungerar. Värnamo har värvat smart också, Johan Lassgård från Falkenberg, han är en sån som spelar all round och såna spelare behövs i lag, det gör mycket för tränaren att ha en spelare man kan slänga in överallt.

200627 Värnamos tränare Jonas Thern och Landskronas tränare Billy Magnusson under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Landskrona och Värnamo den 27 juni 2020 i Landskrona. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0006

En annan toppkandidat är Utsiktens BK som siktar mot superettan. Inför säsongen bytte laget tränare. Stefan Rehn ut och Bosko Orovic in. “Rock’n’roll” väljer Pontus Andersson att beskriva det som.
– Som vanligt när Bosko har klubbar är det lite rock’n’roll. Det har varit många målrika matcher för dem, sen så hade de ju 3-0 mot Tvååkers IF men tappade till 3-3. Utsikten värvade också många inför säsongen, etablerade namn. Det tar lite tid att få ihop det men sett till hur det ser ut förtjänar de att ligga där uppe. Det som är positivt är att deras anfallare verkligen har gjort målen, Sadmir Zekovic har klivit fram.
Utsiktens BK har rustat med ambitionen att nå superettan. Är man på rätt väg?
– Ja, det skulle jag säga. De har lagt en bra grund för att ta steget upp, om det blir denna säsong eller nästa, det får vi se, men de har lagt en bra grund. Om Bosko får lite tid på sig att bygga under en längre tid kan det bli bra. Pressen i Utsikten kanske inte är lika stor som i GAIS, förlorar man en match betyder det inte att hela världen har gått under, här kan han får mer tid att bygga på lång sikt och han lägger en bra grund.

Landskrona då, laget som skulle ta hem Ettan södra i år? De är med i allra högsta grad och nog är det så att man fortfarande är storfavoriter. Men Ettanexperten Andersson skulle vilja se att laget tar tag i taktpinnen ännu mer resolut.
– De förväntas ligga där uppe, toppfavoriter, och de har väl levt upp till förväntningarna hittills. Spelmässigt har man kanske haft större krav på att de ska dominera matcherna, men samtidigt har de spetsspelare som kliver fram och avgör, Linus Olsson, Robin Hofsö. Kvalitetsspelarna kliver fram och avgör och det visar en styrka i sig. Har man såna spelare har man chansen att kliva upp men spelmässigt kanske man kan begära lite mer.
– Framförallt måste man lägga in en högre växel i matcherna och visa att de är ett topplag. Lite som Ljungskile gjorde förra säsongen. Förra året gick Landskrona nästintill obesegrade väldigt länge under sommaren och hösten. De klev inte upp då även om de kanske hade ett bättre lag då, men det som talar för dem är framförallt att de sitter i förarsätet som toppfavorit. De får lägga in en högre växel och visa att de är storfavoriter!

Mellanskiktet
I mellanskiktet av Ettan södra hittar vi flera starka lag som kanske inte har fått den poängskörd som förväntats – även om det ska sägas att tabellen är väldigt jämn. Vi har lag som Tvååkers IF, Lindome GIF och FC Trollhättan inblandade i mitten.
– Lindome GIF gjorde sin debutsäsong i Ettan förra året och har värvat bra inför i år. Assyriska IK har också värvat bra och det har sett väldigt bra ut framåt med Simon Karlsson Adjei som har gjort nio mål. Jag tror att de kommer hänga på efter uppehållet.
– Oskarshamns är ett lag som började väldigt bra, obesegrade i de fem första matcherna, sen förlorade man mot Lindome med 7-1 men spelmässigt har det sett bra ut. I premiären mot Landskrona var de bättre än BoIS och de har sett bra ut i alla matcherna men sen förlusten mot Lindome har det varit lite mer kämpigt. Där ska man veta att de kanske inte har truppen för att vara med i toppen men jag tror att de kommer ligga kvar på den övre halvan. 

200614 Lindomes målvakt John Alvbåge under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Eskilsminne och Lindome den 14 juni 2020 i Helsingborg. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / LT0008

Bottenstriden
I bottenstriden hittar vi tre nykomlingar och Eskilsminne IF. Att “Eskils” är med i botten under inledningen av säsongen i år igen förvånar Andersson.
– Jag trodde att de lärt sig läxan från förra säsongen där de hade en liknande vårsäsong som var väldigt tuff. Jag trodde att de skulle vara med från start men så var det inte. Men jag tror att de klättrar under hösten likt förra säsongen.
Eskilsminne placerar sig näst sist i tabellen på fem poäng.

Nykomlingarna i bottenstriden då. Det är Motala AIF (8 poäng), Qviding FIF (8 poäng) och FK Karlskrona (2 poäng). 
Karlskrona jagar sin första seger och har bara kryssat mot Qviding och Torns IF. 
– De har haft det lite kämpigt, framförallt med målskörden, fem mål på nio matcher. Joel Enarsson har inte kommit igång och Jonas Lantto får dra ett stort lass själv.

Andersson jämför nykomlingarna i Ettan södra med nykomlingarna i Ettan norra och ställer sig frågan om det inte saknas spetsspelare hos nykomlingarna i södran. 
– Motala är den nykomlingen i södran som har visat sig någorlunda bra, visserligen har Qviding samma poäng… men det är alltid svårt för nykomlingar att göra bra ifrån sig om man inte har spetsspelare. Ser man till nykomlingarna i norran ser man att poängspelarna där levererar jämfört med de i södran. Det är vad en nykomling behöver, någon som gör poängen och målen. Och jag tror att de norra nykomlingarna har bättre poängspelare. 

200614 Eskilsminnes tränare Mattias Lindström deppar under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Eskilsminne och Lindome den 14 juni 2020 i Helsingborg. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / LT0008

***

Pontus Andersson agerar även bloggskribent på Ettanfotboll.se och tidigare under veckan tog han sig an ämnet om varför det görs fler mål i Ettan norra än i Ettan södra. Det kan du läsa mer om här!