Efter nio täta omgångar gick Ettan på sommaruppehåll. Ingen har missat den annorlunda våren som lett till en speciell säsong utan publik och med särskilda restriktioner för klubbarna. Men hur har det sett ut på planen för lagen? Tillsammans med Ettan-experten och journalisten Pontus Andersson tar vi oss an den första tredjedelen av Ettan – och vi börjar med den norra serien.

Toppskiktet
I toppen av tabellen hittar vi IF Sylvia på 23 poäng (7-2-0). Östgötarna följs av tre Stockholmslag: Vasalunds IF på andra plats (21 poäng), IF Brommapojkarna på tredje plats (18 poäng) och nykomlingen IFK Haninge på fjärde plats (17 poäng). Åtminstone två av lagen var inför säsongen tippade som toppkandidater, Vasalund och Brommapojkarna. Något förvånande är alltså deras sällskap i form av Sylvia och Haninge.
– Jag trodde att Vasalund och Brommapojkarna skulle vara med där uppe, inget tvivel om det. Det man kan säga om BP är att deras målskörd har varit lite sisådär, bara tolv mål hittills. Det var lite så att man hade på känn inför säsongen att de kanske inte skulle få igång målskyttet, men att ligga trea med 18 poäng på tolv mål är imponerande och visar att laget fungerar, säger Pontus Andersson och fortsätter:
– IFK Haninge är den positiva överraskningen, jag hade inte förväntat mig att de skulle gå så bra. De har fått utdelning och har gjort många mål. Marijan Cosic har varit ett positivt utropstecken där. Och Sylvia har ju gått som tåget, inte förlorat än, en riktig maskin som bara kör och kör. En liten dipp mot Gefle IF men annars väldigt starka, det blir spännande att se om de klarar av att hålla det under hösten.

Andersson lyfter bland annat fram bredden i Sylvias trupp som en av framgångsfaktorerna. Nu har man även förstärkt med Karl Björk från IFK Norrköping. Lagets tränare Rickard Johansson har i tidigare intervjuer med Ettanfotboll.se pekat på lagets träningskultur, någonting som även Andersson menar ligger till grund för resultaten hittills.
– Jag tror att de tränar bra och har en bred trupp, de har bra förutsättningar för att gå in i hösten starkt. De har spelat en väldigt bra, underhållande fotboll och kan både föra matcher eller ligga lågt. Mot IFK Luleå såg man att Luleå kanske spelade mer fysiskt medan Sylvia hade väldigt bra omställningar. Deras högerytter Abdul Aziz är väldigt bra, Marwan Baze (mittfältare, reds. anm.) har också visat framfötterna. Det är en talangfull trupp, alla är bra, ett jämnt lag med toppspelare som kan göra jobbet.

200621 Sylvias Robin Frej jublar med sina lagkamrater efter att ha gjort mål 1-0 under fotbollsmatchen i Division 1 norra mellan Sylvia och Karlslund den 21 juni 2020 i Norrköping. Foto: Josefine Loftenius / BILDBYRÅN / COP 102 / PH0007

Vasalunds IF har gjort överlägset flest mål i Ettan norra, hela 28 stycken. Kanske är det inte heller konstigt när man har fått behålla en av Ettans bästa målskyttar någonsin, Ekin Bulut, samtidigt som spelare som Mai Traore och Marko Nikolic har klivit fram. Tillsammans har trion producerat hela 21 mål. Just spetskvaliteterna är det som Andersson lyfter fram när Vasalund kommer på tal.
– Det är framförallt deras spetsspelare, de har verkligen fått utveckling på målskyttet framåt. Matcherna är oftast döda efter en halvtimme när de leder med 2-0 eller 3-0. De går hårt ut direkt och styr matcherna vilket är en styrka i sig. Det påminner lite om hur Östersund gjorde för ett par år sedan i allsvenskan, går ut och “dödar” motståndarna efter en kvart. De kanske är lite mer påkopplade än motståndarna i inledningen och oftast rullar det på därefter. 
– Det som sticker ut är deras målproduktion, de har ett bra anfall och tar vara på chanserna. Det jag vara orolig för var defensiven men de verkar ha fått ordning på den och bara släppt in sju mål, minst i norran. Sen har de en bra tränare i Dali Savic, han vet ju hur offensiv fotboll ska spelas och hur man tar vara på chanserna, det är en bra tränare.

På den andra sidan av spektrat hittar vi toppkonkurrenten IF Brommapojkarna som enbart har gjort tolv mål på nio matcher. Enbart tabelljumbon IFK Berga har en sämre målproduktion (tolv gjorda mål har även Sollentuna FK, Gefle IF och IF Karlstad Fotboll). Att placera sig på tredje plats med 18 poäng är således imponerande, enligt Ettanexperten. Men frågan är om återtåget till superettan kommer att ta längre tid än förväntat? 
–  Jag tror att de framförallt måste få igång målskörden. Få några 3-0- och 4-0-vinster, känna på att man är i överkant mot de andra lagen. De fyra senaste matcherna har varit mot Haninge, Vasalund, Sylvia och Gefle, mot de andra lagen måste de få igång målskyttet. Får de igång målskyttet och segrarna börjar komma får de ett större självförtroende. Målskörden måste komma igång helt enkelt. 

Säsongsinledningens stora överraskning, nykomlingen IFK Haninge, är den norra seriens näst mest målglada lag. 22 fullträffar har laget från Stockholms södra sida mäktat med och med resultatraden 5-2-2 står man på 17 poäng.
– De har gått som tåget och gör många mål, avslutar säsongsinledningen med 7-0 mot Team TG. Det jag tycker är mest intressant är att de har många spännande unga spelare. Jag tänker på Marijan Cosic, Ahmed Bonnah och Alex Simovski. De har både yngre och äldre spelare så det är en bra mix i truppen. Det var nog inte många som var förberedda på att de skulle gå så pass bra.

Mellanskiktet
I mitten av tabellen är det tuff konkurrens. Hela nio lag ligger inom fyra poängs räckhåll från varandra, alltså kan en vinst här och en förlust där leda till stora förändringar när serien återigen är igång. 
Vilka lag kan ha potential att göra en stark höst och således hålla ett extra öga på? Pontus Andersson lyfter något förvånande fram tre nykomlingar.
– Jag tror att både IK Frej och Örebro Syrianska IF kommer att fortsätta klättra lite grann, framförallt Örebro Syrianska. De öppnade väldigt bra, obesegrade efter fyra matcher. Sett till deras spel ser det väldigt bra ut och jag är imponerad av Eloy Türken, han har sett väldigt bra ut. På högerbacken finns Michel Yanez Hernandez som spelade i Carlstad United förra säsongen, han har också sett väldigt bra ut. Det är imponerande att en nykomling spelar så pass bra fotboll.
– IFK Luleå hade det lite kämpigt i starten med fem raka förluster, sen har man vunnit fyra raka. De var hyfsat nära i matcherna mot Sollentuna och Örebro Syrianska, kanske har de haft på känn att komma igång men inte riktigt fått fart, men efter förlusten mot Gefle vann de som sagt fyra raka och där lagkaptenen William Olausson har klivit fram och gjort två snygga frisparksmål. Man ser att matcherna de har vunnit är mot lag i botten, Karlslund, Team TG, IFK Berga… såna matcher som nykomlingar måste ta poäng i.

200627 Örebro Syrianskas Basel Gorgis jublar med lagkamrater efter 1-1 under fotbollsmatchen i Division 1 norra mellan Karlslund och Örebro Syrianska den 27 juni 2020 i Örebro. Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN / COP 119 / JB0002

Bottenstriden
I botten av tabellen i Ettan norra hittar vi IF Karlstad Fotboll på nio poäng, Nyköpings BIS på fyra poäng och nykomlingen IFK Berga på noll poäng. 
IF Karlstad Fotboll är en sammanslagning av klubbarna Carlstad United och Karlstad BK och ambitionen med sammanslagningen var att ge Karlstadsfotbollen ett lag som i en gemensam ansträngning ska nå superettan. Säsongen har inledningsvis varit väldigt tuff för värmlänningarna och trots rutinerade spelare och tränare har poängen uteblivit. Så till den grad att tränarna Hans Prytz och David Ekelund i dagarna fick sparken.
– Jag hade tippat Karlstad högt upp, hade trott att sammanslagningen skulle ge effekt på längre sikt men kanske också på kort sikt. Laget har väldigt bra spelare men kanske inte fått ihop det på planen. Karlstad har väldigt bra anfallare i David Johannesson och Liridon Selmani men de har bara gjort fem mål och det är tungt för de att dra hela lasset. En kämpig inledning på säsongen.
– IFK Berga gick ju in i säsongen på en gratisplats och kanske inte hade värvat för att spela i Ettan, så det blir en se och lär-säsong. Kämpigt med nio raka förluster. Men de får känna in hur det känns att spela i Ettan helt enkelt.