Den sista matchen i den allsvenska sejouren den här gången, Hammarby borta. Foto: Bildbyrån

Den sista matchen i den allsvenska sejouren den här gången, Hammarby borta.
Foto: Bildbyrån

Division 1 handlar om talangernas division, Morgondagens Stjärnor. Det gäller inte bara spelare utan också tränare, möt 29-årige Igor Krulj som hösten 2016 trillade ur Söderettan med Tvååker för att åtta månader senare vara huvudtränare i Allsvenskan.

Det var en kall lördagseftermiddag i november 2016 som Tvååker spelade sin sista match i Division 1 Södra, åtminstone under den sejouren. Hallänningarna var nykomlingar det året och hade tagit in en ung tränare som fick sitt första uppdrag som huvudtränare. De valde att ge Igor Krulj chansen som vid tidpunkten för underskriften bara var 27 år, ett modigt beslut.

– Vi fick ett sent avhopp från vår tränare som hade tagit upp oss från tvåan till ettan, det var sent och vi var tvungna att gå ut och välja. Igor var vårt första val, han var en ung tränare som hade varit hjälptränare i Varbergs BoIS. Jag visste inte så mycket om honom innan vi träffade honom men när vi sågs och han fick berätta om sin bild av hur han ville bedriva träningar var han så inspirerande att jag nästan själv ville börja träna igen. Vi hade haft en tränare av den gamle typen och så kom Igor in med lite nytänk, bara en sådan sak som att vi skulle analysera våra insatser. Ja vi blev både inspirerade och imponerade när han presenterade sin filosofi, säger Niklas Svenmyr – sportchef i Tvååker och en av de personerna som tog Igor till klubben.

Den där matchen den kalla lördagseftermiddagen för drygt ett år sedan blev ångestladdad, det var Tvååkers sista chans att nappa och med facit i hand så hade kontraktet räddats vid en seger. Men Kristianstad var snäppet starkare och tog samtliga poäng med sig hem till Skåne. Igor Krulj hade slutfört sin första säsong som huvudtränare och var så när att rädda kvar sitt lag, men året gav honom lärdomar som han skulle komma att dra nytta av ganska kort därpå.

– Det var ett lärorikt år, man kom till en klubb som var van vid att spela i de lägre divisionerna i Halland men som då hade tagit klivet upp till Division 1. Vi hade en lång väg att gå för det skulle bli en elitmässig miljö att utveckla spelare i. På det sättet var det väldigt lärorikt och utvecklande, inte bara för mig som tränare utan för alla i Tvååker, säger Igor och fortsätter.

– Den där matchen mot Kristianstad alltså, det tog ett tag innan man hade bearbetat klart den. Samtidigt är det en serie över tjugosex omgångar där man visste att tre av fjorton lag skulle åka ur den. Sett över alla omgångar var det så klart inte godkänt men vi hade en god prestation under året men tyvärr räckte det inte till. Det var en stor utmaning för klubben att få lov och ta sina första steg mot elitfotbollen från att tidigare mest ha varit en breddförening.

Igor Krulj i en av sina första träningsmatcher som huvudtränare i Tvååkers IF.  Foto: Bildbyrån

Igor Krulj i en av sina första träningsmatcher som huvudtränare i Tvååkers IF.
Foto: Bildbyrån

Mindre än tre månader efter degraderingen stod det klart att Igor Krulj lämnade klubben, han hade fått ett erbjudande om att assistera Janne Jönsson i Halmstad BK och valde att återvända till klubben där spelarkarriären en gång tog fart. En häftig utmaning för en ung tränare, en utmaning svår att motstå och med god potential att utvecklas mycket under en erfaren tränare. Den 26 januari 2017 presenterade Halmstad BK Igor som ny assisterande.

– Det var ett enkelt beslut men mycket tack vare klubben på andra sidan, Halmstad Bollklubb. Jag är själv från Halmstad och har själv gått hela vägen genom den klubbens akademi och med tanke på att det var dem som stod på andra sidan var beslutet enkelt. Men det var ändå vemodigt för det hade varit mitt andra år i Tvååker och man hade fått chansen att bygga sin egen trupp och mer sätta sin egen prägel på laget eftersom jag till år ett kom in ganska så sent som tränare, berättar Igor Krulj och fortsätter utveckla hur tankarna gick inför beslutet.

– Jag hade ju varit huvudtränare och lagt grundbygget för 2017 och burit planeringsarbetet för det men så dök Halmstad upp tidigt i januari. Det är klart man blev lite splittrad men man måste vara professionell mot sin arbetsgivare. Men när jag väl hade avslutat med Tvååker, i en träningsmatch mot Falkenberg, var det bara en ren glädje att komma till Halmstad igen.

Igor med sitt pokerface på Swedbank Stadion i Malmö. Foto: Bildbyrån

Igor med sitt pokerface på Swedbank Stadion i Malmö.
Foto: Bildbyrån

Väl i Halmstad blev det tidigt kräftgång för laget. Man fick det svårare i allsvenskan än man hade föreställt sig. Man vred på de flesta stenarna för att finna nya vägar men till slut fanns bara en kvar – en ändring i ledarstaben. Det tunga ansvaret föll på Igor, som en månad innan sin 29-årsdag fick axla ansvaret för ett allsvenskt lag, ett modigt beslut av klubben att lita på en ung och tämligen oerfaren tränare på den nivån. Men det skulle bli en tuff uppgift i HBK.

– Det är alltid tråkigt när någon får lämna föreningen, framförallt när det var Janne som tog in mig. Men det var ett beslut mellan föreningen och Janne så jag var inte inblandad. Jag fick erbjudandet och det var en jäkla utmaning med tanke på hur det gått och med tanke på var vi låg, det var en utmaning att försöka hålla oss kvar och den var jag utan tvekan beredd att ta.

Det blev en degradering för Halmstad och nästa år spelar de i Superettan. Men klubben tror på sin unge tränare och har förlängt hans kontrakt över säsongen 2019. Modigt och kul att en klubb vågar tro och släppa fram en ung tränare på den stora scenen, inom svensk elitfotboll. Igor är fast besluten att de inte kommer få ångra det, han vill ta upp HBK till allsvenskan igen.

– När jag tog över var det fem spelare som lämnade föreningen, tre av dem var planerat inför transferfönstret men sedan var det också två tongivande spelare som störde lagbygget en aning. Men vi tog in två islänningar samt Johan Oremo istället och det föll väl ut redan i första matchen mot Jönköping Södra, det gick bra för oss men så skadade Johan Oremo sig och han hade kommit att bli en nyckelspelare för oss, säger Igor och spinner vidare om höstsäsongen.

– De unga tog kliv i sin utveckling och sett till de sista omgångarna låg på vi ett poängsnitt som hade räddat oss kvar om det stått i sig hela säsonngen. Men vi la grunden till någonting och det var ett förändringsarbete som inleddes redan under sommaren och som vi sedan har arbetat med hela hösten med både träningar och hur vi spelar så vi är mycket väl förberedda inför 2018 tycker jag – vi har nu ett långsiktigt arbete som sträcker sig fram till och med 2020.

Igor Krulj på Friends Arena i mötet med AIK under hösten 2017.  Foto: Bildbyrån

Igor Krulj på Friends Arena i mötet med AIK under hösten 2017.
Foto: Bildbyrån

– Självklart har vi som mål att utvecklas ytterligare och få en slagkraftig trupp som är redo att ta utmaningen att försöka ta klivet upp till Allsvenskan igen. Sedan har det hänt mycket utanför planen där vi i Halmstad Bollklubb valt att investera mycket i att modernisera Örjans Vall till en mer modern fotbollsmiljö som bättre kan utveckla spelarna som är i klubben.

Sin första säsong som huvudtränare i Division 1 Södra, sin andra i Allsvenskan och den tredje blir med tanke på degradering i Superettan. De inledande säsongerna har onekligen gett Igor en hel del erfarenheter som han bär med sig, utvecklas av och tar med i sin fortsatta karriär.

– Det har skänkt väldigt mycket, det var lärorikt i Tvååker och Division 1 som är en elitförberedande nivå både för spelare och tränare där kraven inte är lika högt som de två högsta serierna även om det smyger sig på lite. Det gav mig väldigt mycket även om det här senaste halvåret i allsvenskan varit det mest lärorika jag haft hitintills i min tränarkarriär.

Ettanfotboll vill härmed önska Igor och hans Halmstad BK fortsatt lycka till i framtiden.