211009 Brommapojkarna supportar efter fotbollsmatchen i Ettan norra mellan Brommapojkarna och Assyriska den 9 oktober 2021 i Stockholm. Foto: Andreas Sandström / BILDBYRÅN / Cop 104 / AS0034

Till helgen spelas den sista omgången av Ettan säsongen 2021. Vissa placeringar är sedan tidigare avgjorda medan flera avgörs nu, i omgång 30.

Ettan norra

Brommapojkarna är sedan veckor tillbaka klara seriesegrare i Ettan norra. I omgång 29 säkrade också Dalkurd kvalplatsen till superettan. Toppstriden i den norra serien är alltså avgjord men det är många lag som är involverade i en mycket jämn bottenstrid.

12. Täby FK – 28 poäng
13. Assyriska FF – 27 poäng
14. IFK Luleå – 26 poäng
15. Hammarby TFF – 25 poäng
16. Hudiksvalls FF – 25 poäng

Ovan är tabellplaceringarna och poängen för lagen som är involverade i bottenstriden och det finns många möjliga scenarion som kan avgöra den. Ett axplock nedan:

Skulle IFK Luleå och Assyriska FF vinna sina sista matcher medan Täby FK förlorar, då hamnar Täby FK på nedflyttningsplats. Täby skulle också degraderas om Hammarby och Luleå vinner sina matcher samtidigt som Täby förlorar och Assyriska kryssar eller förlorar mot Hudiksvalls IF. Då blir det de tre sistnämnda som får lämna (Assyriska degraderas då på sämre målskillnad). 

För bottenlagen ser spelschemat i omgång 30 ut som följande:

Umeå FC – Täby FK
Hammarby TFF – IF Sylvia 
IF Karlstad – IFK Luleå
Hudiksvalls FF – Assyriska FF

Ettan norra avgörs på lördag den 21 november, samtliga matcher börjar klockan 16:00!

211009 Assyriskas Linus Hillemar deppar efter 2-0 av Brommapojkarnas Rodin Depren (ej i bild) under fotbollsmatchen i Ettan norra mellan Brommapojkarna och Assyriska den 9 oktober 2021 i Stockholm. Foto: Andreas Sandström / BILDBYRÅN / Cop 104 / AS0034

Ettan södra

I Ettan södra är både toppstriden och bottenstriden öppen för en rad olika utfall. Här är förutsättningarna.

Toppstriden

1. Utsiktens BK – 55 poäng
2. Skövde AIK – 54 poäng
3. FC Trollhättan – 53 poäng
4. Oskarshamns AIK – 51 poäng

Utsikten kan inte bli sämre än trea och Oskarshamn kan inte komma bättre än tvåa. För Tvååkers IF, som länge var med i toppstriden, är vägen till superettan stängd när man som femma går in i sista omgången med 49 poäng. 

Utsikten ligger just nu i stark formkurva där man inte har förlorat på fem matcher och i sista matchen möter man nykomlingen Vänersborgs IF. 

Spelschemat för topplagen ser ut som följande:

Utsiktens BK – Vänersborgs IF
FC Trollhättan – Qviding FIF
FC Linköping City – Skövde AIK
Oskarshamns AIK – Tvååkers IF

Bottenstriden

Absolut sist i bottenstriden hittar vi FC Linköping City med 16 poäng, näst sist har vi nykomlingen Österlen FF med 30 poäng. Både Österlen och Linköping blir nedflyttade från Ettan till nästa säsong. Kring den tredje nedflyttningsplatsen är det dock öppet, så här ser det ut:

11. Lindome GIF – 35 poäng
12. Torns IF – 35 poäng
13. Åtvidabergs FF – 34 poäng
14. Assyriska IK – 33 poäng

Då IFK Malmö vann sist mot jumbon FC Linköping är man nu helt klara för Ettan 2022 i och med att Torns IF och Åtvidabergs FF, som båda ligger efter Malmö, möter varandra i den sista omgången. 

210405 Åtvidabergs spelare jublar efter 0-1 under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan IFK Malmö och Åtvidaberg den 5 april 2021 i Malmö. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0044

Mötet mellan Torn och Åtvidaberg blir därför av hög dramatisk karaktär, speciellt om Assyriska IK lyckas vinna mot tabellsjuan Lunds BK. Lindome GIF som har några av seriens bästa passningsspelare och som sticker ut med sitt bollinnehav hänger också löst om de förlorar, Assyriska vinner och Torn och Åtvidaberg kryssar. Skulle det scenariot inträffa åker “Zebrorna” på sämre målskillnad.

Spelschemat för bottenlagen ser ut som följande:

Torns IF – Åtvidabergs FF
Lunds BK – Assyriska IK
Ljungskile SK – Lindome GIF

Ettan södra avgörs på söndag den 20 november, samtliga matcher börjar klockan 13:30!