110425 Fotboll, Superettan, Qviding – Jönköping: Christian Lindström, Qviding. © Bildbyrån – 56503

Tisdagen den 9:e juni samlades från spelare Skövde AIKs A-lag och akademilag för att lyssna till en föreläsning av Christian Lindström. Det var första gången som Lindström stod på scenen som föreläsare och för Skövde AIK, Ettanfotboll och Christian själv blev det ett betydelsefullt tillfälle när åhörarna fick ta del av Christians historia om spelmissbruk och drogberoende. 

Ettanfotboll jobbar kontinuerligt för att stötta föreningarna i deras hållbarhetsarbete. Det kan röra sig om ekonomiska, organisatoriska, eller som i det här fallet, mänskliga hållbarhetsfrågor. När Skövde AIK hörde av sig till Ettanfotboll och bad om hjälp med att göra någonting på temat matchfixning/spelberoende hittade organisationens Jimmy Fors en perfekt matchning i Christian Lindström.

Lindström är en tidigare elitfotbollsspelare som hamnade i en negativ spiral som ledde ned i spelmissbrukets och drogberoendets misär. Genom föreläsningens gång fick åhörarna lyssna till hur problematiken blev allt värre och hur Christians liv sakta men säkert blev uppslukat av mörker. 

Det var en ovan föreläsare som tog plats på scenen, men med den historia av att ta sig an utmaningar som Christian ändå har, var det inte konstigt att det gick bra.
– Det kändes väldigt bra, inför föreläsningen trodde jag att det skulle bli mer stopp och nervositet men när jag väl körde igång kändes allt lugnt. Det är nog mycket i och med att det är min historia och mina ord, det är jag ju säker på. Det mest nervösa var att stå inför folk men det kändes väldigt bra, säger Lindström till Ettanfotboll.se.

Närvarande vid föreläsningen var utöver Skövdes A-lag också föreningens akademilag. Unga killar som Lindström menar är viktiga att fånga upp i tid. Den målgrupp som föreläsningen främst är ämnad för.
– Det är lite det jag har tänkt, att börja med fotbollskillar. Helst unga killar mellan 15-18, det är dem jag kan hjälpa. Men det är även bra för A-truppen så jag hoppas att de fick med sig något också.

Lindström tror att det är viktigt att börja lyfta frågorna om spelberoende, drogmissbruk och matchfixning vid en tidig ålder för att därefter jobba löpande mot problematiken. Han menar att det inom fotbollsmiljön finns en självklar närhet till bland annat spelmissbruk då man i grund och botten ofta är väldigt intresserad av sporten.
– I en fotbollsmiljö är det mycket spel och betting. Man är ju fotbollsintresserad och det blir en extra krydda till att titta på matcher. Det finns en större risk att man då fastnar. I en vanlig grupp kanske två personer spelar, i ett fotbollslag har nog alla spelat. Har man då anlag för beroende blir risken stor att någon fastnar. Det har alltid varit vanligt och öppet att prata om spel, det blir naturligt.
– Jag tror att alla mår bra av att prata om det löpande, även seniorer, men att börja i akademierna. Köra föreläsningar, sitta i grupper, arbeta med det löpande. Få in en attityd kring det, har man problem måste man prata om det, det finns hjälp att få. Det tror jag är det viktiga, att man får en öppenhet utan att det är tabu. Det tror jag är jätteviktigt och Skövde jobbar med detta för sina ungdomar och vill fortsätta jobba med det, säger Lindström.

Och just Skövdes preventiva arbete är någonting som han gärna ser att fler föreningar tar efter.
– Jag tycker att man ska arbeta med det mer, att fler föreningar tar efter Skövde. Gör det för det är en jättevanlig del i idrotten bland idrottskillar, kan man göra något åt det ska man göra allt man kan!

Ettanfotbolls Jimmy Fors är ansvarig för föreningsutvecklingen hos ligans klubbar. En del av hans arbete går ut på att besöka samtliga klubbar och upprätta föreningsanpassade handlingsplaner. Föreningarna väljer olika områden som de vill prioritera och Skövde AIK har alltid lagt stor vikt vid arbetet mot matchfixning. Nu har de dessutom engagerat sig för att ta ett socialt ansvar för spelare som kan fastna i ett spelberoende.
– De sa tidigt att de ville få in någon som kan prata om ett spelberoende för A-laget och akademin. Christian Lindström är engagerad i Lindome GIF och jag tog kontakt med honom för jag visste att han skrev en bok om sitt liv, om spelmissbruket och det han gått igenom i sitt liv. Christian går igenom en tuff period i sitt liv i väntan på sitt straff, men jag har uppmuntrat honom och hjälpt honom att hålla den här föreläsningen. Tillsammans med stöd från RF-SISU Västra Götaland kunde vi arrangera träffen hos Skövde AIK, säger Jimmy Fors.
– Från att vi började jobba tillsammans har man sett en jättehärlig kille som har haft otur i sitt liv, man vet ju aldrig men hade någon uppmärksammat hans beroende kanske han hamnat på en annan bana. Det känns skönt att ha varit med i en bit av hans liv och idag gjorde han sista första fysiska föreläsning, vilket han gjorde otroligt bra. Christian var helt fantastisk och han berörde så många. Fantastiskt att se alla spelare berömma honom efteråt. Att se akademispelare stanna kvar för att de har frågor om spel, eller känner en kompis som de är oroliga för. Det var också härligt att se Christian i centrum, det förtjänar han.