200715 Landskronas Patrick Nwadike och Qvidings Edvin Dahlqvist under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Landskrona och Qviding den 15 juli 2020 i Landskrona. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0009

I en ansträngning för att höja både kvaliteten och kvantiteten på produktion av inhemskt skolade talanger i svensk fotboll genomför Svensk Elitfotboll (SEF) varje år en certifiering av föreningarnas akademiverksamheter. Sedan ett antal år tillbaka ingår även Ettanklubbarnas akademier i den certifieringen.
– Det är betydligt fler klubbar som har en tydlig idé om hur man ska bedriva en bra akademiverksamhet jämfört med för tio år sedan, säger Tobias Celedon, akademichef hos Landskrona BoIS.

Den certifiering som genomförs idag har sin bakgrund i Elitprojektet som drevs av SvFF och som påbörjades under tidigt 90-tal. I sin vagga handlade projektet om att klubbarna skulle ha rätten att deltidsanställa en juniortränare. Allt eftersom har projektet utvecklats till den certifiering som finns idag och som drivs av SEF. 

Huvudfokuset ligger på spelarutveckling och genom projektet gör man en genomlysning av föreningarna där man bland annat tittar på träningsfaciliteter, utbildningsnivå, anställningsgrad på tränare, målsättningar och hur många akademispelare som slussas uppåt i seriesystemet. Tidigare var det som sagt bara föreningarna anslutna till SEF som ingick i certifieringen, någonting som nu har ändrats till att omfatta även Ettans föreningar.
– Det behövdes fler regionala klubbar som kunde bedriva tränarutveckling, säger Celedon.

Genom att uppfylla certifieringskraven belönas föreningarna med ett antal stjärnor som betecknar statusen på föreningens akademiverksamhet. För att se hur många stjärnor varje klubb har fått – klicka här!

Landskrona BoIS tog 2020 klivet upp till superettan via kval och föreningen har de senaste åren stått för produktionen av ett flertal framstående talanger: Kevin Jensen (årets talang 2019), Filip Olsson (årets mål 2019), Patrick Nwadike (transfer till IK Sirius), Jakob Ondrejka (transfer till IF Elfsborg) och Armin Gigovic (transfer till Helsingborgs IF) för att nämna några. 

Tobias Celedon, akademichef Landskrona BoIS, tog emot Ettanfotbolls hederspris 2019. Foto: Pelle Börjesson / Idrottsfoto

Att fostra framgångsrika fotbollsspelare är ingenting som är nytt för Landskrona. Celedon berättar hur föreningen under tidigt 00-tal tog fram storspelare som Jonas Olsson och bröderna Alexander och Pontus Farnerud men att föreningen sedan drog ned på akademiverksamheten. Sedan sommaren 2018 har man dock återigen satsat hårt på att få igång en framgångsrik akademi.
– Vi gjorde ett omtag för att bli mer lokala igen och det har fallit väl ut. Cirka 58 procent av a-lagstruppen är fostrad i akademin på ett eller annat sätt och de senaste säsongerna har vi flyttat upp sju spelare som har fått seniorkontrakt. Vi har en nära kontakt mellan akademin och seniorverksamheten, säger han och fortsätter med beskriva hur SEF:s certifiering har hjälpt föreningen:

– Vi har ett väldigt tydligt sätt för hur vi vill utbilda våra spelare, vi har en tydlig koppling till a-laget och är snarlika i synen på spelarutveckling. Vi ger plats åt många egna spelare och förenklar övergången mellan ungdom till senior. Det måste finnas en plan och det har vi varit skickliga på att ha de senaste två åren vilket har möjliggjort för spelarna att bli klara för seniorfotbollen.

Vad säger du att den här typen av certifiering gör för ligan generellt?
– Den ekonomiska delen kring det hela har en stor påverkan, att man vågar släppa fram spelare men jag tror ändå att fler klubbar skulle kunna släppa fram fler spelare. Den (certifieringen, reds. anm.) ger ett tydligare fokus på ungdomsverksamheten så att fler spelare är tillräckligt utbildade för att slå sig in i division ett. Spelar man högerback i division ett är man topp hundra på sin position i Sverige.

– Det är betydligt fler klubbar som har en tydlig idé om hur man ska bedriva en bra verksamhet jämfört med för tio år sedan, det är fler klubbar som bedriver en bra verksamhet utifrån sina förutsättningar. Det är också tydligt att den geografiska spridningen blir större och att talangerna inte bara kommer från små kluster, det betyder att fler klubbar runt om i landet bedriver en bra ungdomsverksamhet.

Efter säsongen 2021 är det flera av Ettans främsta talanger som har tagit klivet uppåt i seriesystemet eller ut i Europa. Det rör sig om redan nämnda Patrick Nwadike, Vasalunds Isac Hien till Djurgårdens IF, Örebro Syrianskas Philip Malky till Malmö FF och Brommapojkarnas Oskar Fallenius till danska Bröndby IF, för att nämna några. 

Att egenfostrade spelare säljs är någonting som är av betydande vikt för Ettanklubbarna och därför, menar Celedon, är det extra viktigt att föreningarna är långsiktiga med akademiverksamheten.

– Man måste tro på sin grej och inte skära ned i akademiverksamheten om det går tufft, man måste fortsätta att satsa för det ger avkastning på sikt efter längre tidsperiod även om det upplevs kosta för mycket, avslutar Celedon.