181027 Oskarshamns Filip Jägerbrink under fotbollsmatchen i Division 1 Södra mellan Eskilsminne och Oskarshamn den 27 oktober 2018 i Helsingborg. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN / COP115

Endast fem omgångar återstår av årets Ettan södra. Toppstriden så väl som bottenstriden är hisnande jämn. Vi har pratat med TV-kommentatorerna Anders Thörnvall och Christoffer Ekmark om säsongen hittills och vilka förväntningar de har på slutspurten.

Med 25 spelade omgångar står vi inför slutspurten av årets säsong och de båda ändarna av tabellen har utkristalliserat sig. Inför säsongen hade Anders Thörnvall tippat Oskarshamns AIK som vinnare av Ettan södra medan Christoffer Ekmark hade tippat Utsikten följt av Skövde, Tvååker, Trollhättan och Oskarshamn. Ekmark har fem av fem rätt när det kommer till lag som än så länge är inblandade i toppstriden och med den raden skickar han en hälsning till kommentatorskollegan Thörnvall.

– Jag tippar, Anders gissar, säger Christoffer Ekmark.

Vi börjar med att ta oss genom säsongen som har varit och Thörnvall är först ut med att ge sin bild.

– Det har varit en väldigt underhållande säsong i Ettan södra, jämn men ändå väldigt väntat på ett sätt. Det finns vissa utropstecken så klart, men att Oskarshamn, Skövde och Trollhättan skulle ligga i toppen var det nog en del som trodde och så har det ju varit. Att Linköping skulle ha det tufft har man sett på förhand. Det roliga att se är att nykomlingarna har kommit in och spelar med självförtroende och en personlighet som gav ett lyft till ligan. Vänersborg och Andy Kilner till exempel, de spelar en rolig, pressande fotboll. Även Österlen har glimtat till stundtals, IFK Malmö har haft sina toppar. Alla lag är roliga att titta på den här säsongen.

Christoffer Ekmark fyller å sin sida i med att serien känns oförutsägbar.

– Mitt intryck är att det är en väldigt oförutsägbar serie, där uttrycket att alla kan slå alla har fått sig ett ansikte. Tidigare har det varit stora favoriter, Landskrona BoIS, IFK Värnamo… i år är det fem lag som gör upp i toppen och i bottenstriden är det fortfarande åtta lag som kan åka ur med fem omgångar kvar. Just att den är mer oförutsägbar, det är inte många ojämna matcher. Ska man vara fin i kanten är det kanske mer sportsligt utvecklande att det spelas fler jämna matcher under en säsong.

När ni tittar på tabelläget just nu, är det något lag som befinner sig på en plats som känns förvånande eller överraskande?

– Jag trodde inte att Tvååker skulle, i omgång 25, ha en rejäl chans på direktuppflyttningen, där är jag positivt överraskad. Jag trodde inte heller att Lindome skulle ligga på nedflyttningsplats efter 25 omgångar. Men Tvååker har stuckit ut i år, säger Anders Thörnvall.

– De som har överraskat mest positivt denna säsong är Lund och Vänersborg skulle jag säga… och Assyriska. Assyriska har ju kanske gjort störst resa på slutet av säsongen. Ska jag välja ut några så är det Assyriska och Utsikten som började svagt och är starka nu. Annars ser det ut så som jag har tänkt mig, möjligtvis att Oskarshamn är något snäpp högre upp än vad jag trodde men de har visat lite på en negativ formkurva under hösten, säger Christoffer Ekmark.

210210 Trollhättans Yoann Fellrath under träningsmatchen i fotboll mellan GAIS och Trollhättan den 10 februari 2021 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0088

Om vi ska snacka om särskilda spelare då, finns det något namn som har överraskat?

– Det är svårt att inte nämna Yoann Fellrath, vi såg under förra säsongen att han kan göra mål. Jag kommenterade faktiskt hans första match i fjol, det syntes på honom att han hade någonting men att han skulle bli så här bra tror jag inte någon hade kunnat förutsäga, säger Thörnvall och fortsätter:

– Det är klart att man är imponerad över spelare som Viktor Granath som har hittat flödet… Engjell Ramadani, nu är han skadad tyvärr, men 12 mål i ett ganska målfattigt Vänersborg som nykomling. Det sticker ut i Södra. Annars om vi kollar på Skövde och Tvååker och Oskarshamn så är det hela laget som jobbar så himla bra hela tiden, möjligtvis vill jag fortsätta lyfta Filip Jägerbrink som jag tycker är seriens bästa mittfältare i att styra spelet och tempot.

Att lyfta fram Yoann Fellrath kallar Ekmark för “det fega tipset” men han instämmer i Thörnvalls hyllning av Filip Jägerbrink.

– Han (Fellrath, reds. anm.) är det fega tipset, sen beror det på vad man uppskattar på en fotbollsplan. Filip Jägerbrink i Oskarsham, han är lagkapten och pådrivare och själen i Oskarshamns AIK, spelat där sedan 2013. Nött och nött och nött. Han är mister Ettanfotboll, få har spelat så många matcher i Ettan som Jägerbrink. Han är kanske fem procent bättre, han har haft en jämn nivå, men i år har han gjort nio mål på 25 matcher och är en central del i att Oskarshamn är ett lag som sniffar på superettan. Jag älskar den habila arbetaren, inte de förutsägbara målskyttarna som Anders Thörnvall gärna plockar ut. Någon måste slå passningarna och Jägerbrink är en sån som har ganska många löpmeter under en säsong och maxlöpningar under en match. Av alla spelare i Ettan södra tror jag att Jägerbrink har enskilt störst betydelse för sitt lag.

Vänder vi blicken mot tränarna och spelsystemen som lagen spelar efter, vad finns det där som är värt att lyfta fram?

–  Ska jag välja ett positivt och ett negativt är det negativa Lindome, som adopterar ett spelsystem samtidigt som man byter ut hela truppen. Man ska spela sig ur press, inte skicka långbollar, har flest passningar i hela Ettan och störst bollinnehav. Ändå ligger de näst sist. Ska man gå på resultat är det någonting som jag reagerar på. Klarar de sig kvar på den spelidén är det en mindre bragd, det krävs mod att inte ta till plan C nu, säger Christoffer Ekmark och vänder över till det positiva:

– Jag gillar Trollhättan, de har byggt på en spelidé i flera år för att vara där de är nu. De har sagt att de ska till eliten och spela på det här sättet. Det ska William Lundin creddas för. Jag gillar också Pierre Krantz i Tvååker, byggt hela laget runt elva mittbackar i princip. Hela laget är fullt av mittbackar och mittbackskaptener. De har inte bjudit på någonting och det blir Joakim von Anka-fotboll och framgångsrikt dessutom!

– Jag kan inte nämna någon annan än Andy Kilner i Vänersborg. De har minst pengar att röra sig med i hela Ettan, de kliver upp, egentligen från division tre till Ettan så jäkla snabbt, och Kilner är nog den tränare jag har pratat med som lever mest fotboll och som har gjort så i hela sitt liv. De har jobbat i uppförsbacke i år men det han har gjort för Vänersborg och det han har gör för laget är enormt, att “Bandy-Berner” har blivit en bärande del i fotboll! Det är rolig fotboll och inte den här 60-tals brittiska fotbollen som vissa har påstått. Det är en otroligt rolig fotboll att titta på och Andy Kilner kan fotboll, säger Anders Thörnvall.

210429 Tränare Andy Kilner under en träning med Vänersborg den 29 april 2021 i Vänersborg. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / COP 200 / MB0168

De gör sällskap med FC Linköping

Sist ut för kommentatorerna blir att ge sin syn den återstående delen av säsongen, där Ekmark tilldelas uppgiften att förutspå toppstriden medan Thörnvall hanterar bottenstriden. Och så här låter det.

– Det har varit klart länge att Linköping kommer att åka ur, i helgen kan det bli färdigt. De som ligger där över… det är väldigt jämnt först och främst. Lindome, hur man kan ha det här bollinnehavet som de har, de ligger långt före i bollinnehav men har bara sju vinster och fem oavgjorda, det är förfärligt dåligt tycker jag. Det såg vi redan i somras, att de leder och har bollinnehav och kan döda matchen men passar hellre hem till backlinjen och det har straffat dem så många gånger om. De måste göra en ändring för jag är övertygad att de har materialet och kunskapen för att hålla sig kvar och kanske till och med vara ett topplag i Ettan. De kan rätta till det.

– Österlen är ett kämpargäng på det sättet att de har vågat spela fotboll i Ettan i år. De hade ungefär 16 spelare i somras och har ingen stor trupp, med det spelarmaterialet ska de åka ur. De har inte bredden just nu men de har hjärtat så jag räknar inte ut dem. Qviding är ett lag som är svåra att möta men som inte har fått in bollarna. De har inte heller släppt in så många mål men har haft svårt att vinna matcher. Det blir en spännande match mot Torn på lördag, jag tror att vinnaren där avgör vem som blir kvar. På planen blixtrar Torn till ibland men de får det inte att fungera, de har en intressant spelartrupp med fart, styrka och speluppfattning. Det har blivit bättre sen Ringhov kom in igen och jag tror att han kommer rädda deras kontrakt. Assyriska har gjort en kämparhöst och jag tror att de håller sig kvar, samma med Åtvidaberg, jag tror att det blir tufft men de håller sig kvar.

Efter en längre utläggning kommer till sist Anders Thörnvalls tips.

– Om jag får gissa vilka som åker ur (tillsammans med Linköping, reds. anm.) är det Lindome och Qviding. Lyckas Lindome ställa om blir det Österlen och Qviding.

210818 Utsiktens Albin Skoglund jubnlar med lagkamrater efter att han gjort 1-2 under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Utsikten och Häcken den 18 augusti 2021 i Göteborg. Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN / kod DS / DS0193

Utsikten vinner Ettan södra

Christoffer Ekmark tippade Utsiktens BK som årets vinnare av Ettan södra och det står han kvar vid när han ger sin utläggning över slutstriden i toppen.

– Man hatar att erkänna att man har fel men jag var övertygad för fem omgångar sedan att Utsikten inte skulle klara det här. Nu har de flera nyckelmatcher… jag tror fortfarande att Utsikten är formstarkast inför upploppet. De har poäng att plocka in men jag tror att de trivs i att få jaga. Innan säsongen var de jagade och nu är det de som jagar och i de senaste matcherna har det sett bra ut. Sen är det väldigt ovisst. Håller du en pistol mot min tinning säger jag Utsikten, de var också min första fotbollsklubb… men det är ett toppstridskeno, ett motlägg hit eller dit. Det är vad som skiljer en rutten tredjeplats från en direktplats till superettan. Man hatar ju tränare som säger att marginaler kommer att avgöra. Oavsett vilka som tar kvalplatsen tror jag att de har en bra chans mot det lag de får kvala mot. 

Om vi pratar marginaler, varför har BP i Ettan norra sådan enorm marginal ner till tvåan jämfört med hur toppstriden ser ut i Ettan södra?

– Att BP är i Ettan är ett stort misslyckande, det är Europas största fotbollsklubb, det är inte okej att de ska vara i Ettan norra. Det symboliserar också hur snabbt raset kan gå från allsvenskan till Ettan. Klubben har helheten, struktur och är en elitklubb på så många olika sätt. BP skulle nog duga i allsvenskan idag. BP idag är nog tionde eller elfte bästa laget i Sverige. Det är den stora anledningen. Titta också på superettan, där har vi två nykomlingar, Värnamo kommer att gå till allsvenskan och Landskrona kan ta en kvalplats. Ettan södra-toppen är bra, avslutar Ekmark.