210619 Piteås Pashang Abdulla jublar efter 3-2 under fotbollsmatchen i Division 1 norra mellan Piteå IF och Assyriska den 19 juni 2021 i Piteå. Foto: Pär Bäckström / BILDBYRÅN / Cop 225

Förra veckan tog vi ett snack med experterna inför säsongsavslutningen av Ettan södra. Denna vecka är det dags för Michel Izgi och Gustav Karlsson att ge sin syn på slutstriden i Ettan norra när det nu återstår fyra omgångar.

Relaterat: Experterna inför slutstriden i Ettan södra

Precis som Christoffer Ekmark och Anders Thörnvall är Michel Izgi och Gustav Karlsson TV-kommentatorer som har god erfarenhet av att kommentera bland annat matcherna i Ettan. Inför säsongen hade Gustav Karlsson tippat Brommapojkarna som vinnare av Ettan norra, mycket på grund av ett starkt jobb under vinterns “silly season”.

– Brommapojkarna hade rutinerade spelare kvar, spelare som gör skillnad samtidigt som flera unga spelare kom in. De kändes solklara på alla nivåer egentligen.

Michel Izgi hade också satt Brommapojkarna som en av de möjliga vinnarna och med Dalkurd som största konkurrent.

– Som vinnare stod det mellan BP och Dalkurd för mig. Var inte riktigt säker på vem av dem som skulle ta första platsen.

Vi följer samma kronologi som när vi pratade med experterna om Ettan södra och inleder med att ge Karlsson och Izgi en chans att sammanfatta säsongen hittills.

– Det är en svår serie och framför allt Ettan norra är svår att tippa, svårt att veta var lagen är på väg och det är många lag som är svåra att möta och recensera inför säsongen eller i mitten av säsongen, som Haninge… ut med fyra man och in med fyra på samma dag, säger Gustav Karlsson och fortsätter:

– HTFF:s inställning inför säsongen, att de skulle kunna bygga ett lag bestående av 18-åringar och klara sig kvar, visar att serien är mycket bättre än vad man tror. Jag är imponerad av många spelare i HTFF men just hur de byggde laget känns som att de underskattade serien lite grann. Jag är imponerad av Örebro Syrianska, jag förstår inte hur de har kunnat ta så många poäng. Piteå har varit den största positiva överraskningen av alla. Jag tycker att det är kul med Pashang Abdulla, han är utbildad lärare, flyttar 90 mil upp till Piteå som inte är skitsexigt men gör 18 mål och tar en mittenplacering. Dalkurd är svåra att sätta en etikett på men de har bra spelare och Hudiksvall imponerar med tanke på att de gör så lite mål.

Michel Izgi fyller i med sin syn på de 26 spelade omgångarna.

– Jag tycker att det har varit förvånansvärt mer intressant i år än i fjol. Jag är fortfarande taggad över de fyra sista omgångarna och tror att allt kan hända. Väldigt kul att se hur det slutar och vilka som tar andraplatsen respektive vilka som åker ned. Sätter jag fingrarna på det så skulle jag säga att jag är lite förvånad över att inte Sandviken har varit bättre men även att Sollentuna har gjort ett bra jobb med tanke på vad de gått miste på från i fjol. Intressant säsong i år med många bra matcher och fina mål. 

210426 Hammarby TFFs Alfred Olatomi Olaniyan deppar under fotbollsmatchen i Division 1 norra mellan Hammarby TFF och Assyriska FF den 26 april 2021 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0099

Om du tar en titt på tabellen just nu, ser du någonting som du inte hade förväntat dig eller några överraskningar där?

– Om man tittar på toppen, att Karlstad har gjort ett sånt jobb som de har gjort trodde jag inte på förhand. De hade en hyfsad säsong i fjol men jag trodde absolut inte att de skulle hamna i topp fyra, fem. I botten trodde jag inte att jag skulle få se HTFF eller Assyriska så långt ned som de är. Jag misstänkte att de skulle ha det tufft men nu är det de som ligger mest risigt till. Det är väl det som har överraskat mest om man ser till hur jag tänkte innan säsongen. Det skiljer inte jättemycket åt och det är ganska jämnt överlag men trodde att HTFF och Assyriska skulle ha gjort lite bättre ifrån sig och Karlstad är som sagt den stora skrällen, säger Michel Izgi.

– För Gefle, att ligga sjua med 15 poäng upp till andra plats är katastrof. Sollentuna ligger lite högre upp än vad jag trodde, de tappade hela sin offensiva trojka, tog in spelare från Karlberg men de verkar ha ett väldigt fungerande kollektiv. Ofta är det individuella prestationer som bygger lag på den här nivån med de känns som ett riktigt kollektiv. Piteå är överraskande högt, Haninge överraskande lågt med tanke på fjolåret men sett till truppen kanske inte… HTFF är till viss mån lite överraskande. Täby överpresterade i fjol och tappade många gubbar så det blir överraskande om de klarar sig i år, säger Gustav Karlsson när han ger sin syn på tabelläget efter 26 omgångar.

Pashang Abdulla nämndes tidigare av Karlsson och han kommer på tal igen när de båda kommentatorerna får frågan att lyfta fram spelare som har stått ut under säsongen.

– Pashang Abdulla är det givna namnet sett till målen han har gjort och hur bra han har varit i spelet. I fjol i Haninge gjorde han några mål som inhoppare, nu tycker jag att han har varit instrumentell för Piteås poängskörd. Ahmed Bonnah var svinbra i våras i många matcher. Sandvikens mittlås på vårsäsongen var fruktansvärt bra med Mård och Håkansson, på en egen nivå kändes det som. En sådan som Jens Jacobsson i Sollentuna kanske man inte tänker på men när man ser honom springa runt i Ettan med sin erfarenhet ser man att han är jäkligt bra med kvaliteter som få andra har. I BP är det många som har varit så pass bra men Rodin Deprem imponerar. Han kom från Örebro SK, fick inte spela, startade om i Örebro Syrianska och tar sedan en plats i Brommapojkarna vilket är imponerande. Och Conor O’Keefe (Piteå IF) är den bästa målvakten i serien, avslutar Karlsson med efter en längre utläggning.

– Det är svårt att inte välja någon från BP överhuvudtaget, det är väldigt många där som har visat att de är nästan för bra, i alla fall den här säsongen, för Ettan, säger Izgi och fortsätter:

– Där (BP) kan du nämna hur många namn som helst men det finns många spelare som har imponerat. Pashang Abdulla har imponerat rejält, verkligen visat att han kan få till målskörden. HTFF, även om de inte har spelat jättebra har de många fina spelare, Joe Mendes är hur bra som helst. Ludvig Svanberg är hur bra och stabil som helst på sin position. Sollentuna har en hel del på mittfältet som är bra också. Men Pashang Abdulla har stuckit ut mest, han har lyft Piteå och de målen han gör… han är en spelare som jag vill lyfta fram lite extra.

210619 Brommapojkarnas tränare Christer Mattiasson reagerar under fotbollsmatchen i Division 1 norra mellan Brommapojkarna och Örebro Syrianska den 19 juni 2021 i Stockholm. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / COP 210 / KJ0029

Sett till tränarna i ligan, finns det några där som är värda att lyftas fram?

– BP:s tränare Christer Mattiasson gjorde det bra i fjol och bytte till BP med ett uppdrag, att ta upp BP direkt. Gör det hur bra som helst med en bra trupp men man måste lyfta honom också. Douglas Jakobsen i Sollentuna, många lag kan hålla bollen inom laget men inte så många som kan skapa något framåt. Douglas skulle jag sätta i förarsätet på den frågan. Han har en ung trupp och ny trupp jämfört med i fjol. Det är första riktiga säsongen som tränare för honom i ett större lag. Han slutade spela själv för två, tre år sedan, att han på så kort tid har etablerat en spelidé så pass bra är imponerande, säger Izgi.

– Någon som har fungerat bra är Jocke Vikström i Piteå, i och med att de har fått igång det kollektiva. Laget känns samspelt och bra och jag ser inga avancerade linjer i deras spel utan det är ganska basic. Jakobsen i Sollentuna är spännande med tanke på hur ung han är och positivt nördig han är. Martin Falk i Sandviken är också spännande apropå ung. Sen vet jag inte hur stor impact Christer Mattiasson har men släpper man in elva mål på 26 matcher gör man något bra, säger Gustav Karlsson.

Dessa lag åker ut…

Michel, om vi ska titta specifikt på bottenstriden, hur den har utspelat sig, de matcher som återstår och till sist hur den slutar. Vilka är dina tankar?

– Jag trodde inte att HTFF och Assyriska skulle åka på så mycket stryk. HTFF har många unga spelare som har väldigt mycket individuell talang och man märker att spelarna har svårt att skapa ett kollektiv. Många spelare är unga talanger men det ser ut att vara svårt att komma till en idé i att bygga någonting tillsammans. De har många bra fötter, mycket talang men som inte skapar någonting bra framåt. För Assyriskas del tror jag att klivet upp har blivit lite för stort, inte minst ekonomiskt. Klivet blev för stort och de har bra spelare men samma sak där, de behöver ett kollektiv, en spelidé och en tränare som är kvar. Luleå har också ett bra lag med bra individuella spelare men har haft svårt att göra mål, vilket är deras största problem. 

– I Norran är det väldigt många bra lag som inte minst har fått många nya spelare, många spelare lyfts från Ettan till superettan och allsvenskan. Man ska ta tillfället i akt och titta på Ettan, många spelare tar sig uppåt, många unga, nya spelare får chansen vilket är kul att se. Det är inte många omgångar kvar men det är inte stort avstånd mellan lagen. De som gör det bäst nu i slutet håller sig kvar. 

Och vilka lag är det då som kommer att hålla sig kvar?

– Hudiksvall kommer att ta sina pinnar och de ligger före… HTFF tar max en trea till och det räcker inte. Täby, HTFF och Assyriska åker ur. 

210605 Sandvikens John Junior Igbarumah under fotbollsmatchen i Division 1 norra mellan Sandviken och Dalkurd den 5 juni 2021 i Sandviken. Foto: Tobias Sterner / BILDBYRÅN / COP 254 / TS0020

…och dessa lag gör upp om kvalplatsen

Med det utrett riktar vi blicken uppåt i tabellen och frågar Gustav Karlsson hur toppstriden i Ettan norra kommer att sluta. Egentligen rör det ju sig bara kring striden om kvalplatsen, då Brommapojkarna säkrade avancemanget till superettan i omgång 26.

– Dalkurd har ett ganska trevligt schema, Karlstad har ett okej schema och Sandviken har ett ganska svårt schema vad jag kan bedöma. Jag tror att Dalkurd fixar det här. De har två poäng till godo med. Det verkar vara total cirkus i den klubben så det är imponerande. Om Karlstad tar platsen är det imponerande och det känns som att Sandviken har tappat platsen, de borde ha spikat den tidigare.

Christoffer Ekmark menade att Brommapojkarna kan vara det tionde, elfte bästa laget i Sverige och att de därför leder med sådan marginal. Hur ser du på BP:s dominans i år?

– De är inte det tionde bästa laget i Sverige… men dels är det en stor förening, de vet vad som krävs för att ta sig upp. Jag tycker att de gjorde ett bra tränarval inför säsongen, vet vad som gäller på nivån. De har jättemycket rutin från allsvenskan och lyfter upp sina juniorer och värvar in 20-25-åringar, färdiga seniorspelare såsom Oscar Krusnell, Ali Suljic och David Zlotnik. De har ett alldeles för bra lag helt enkelt. Simon Helg springer ju fortfarande runt och är inte supergammal heller även om det känns som att han är 39 år. Får de behålla spelarna kan de säkert göra det bra i superettan men jag tror inte att de går upp till allsvenskan raka spåret. 

Avslutningsvis, några tankar kring säsongen 2021 som du vill dela med dig av?

– Man kan tycka att Ettan inte är den sexigaste ligan på alla sätt, men det är väldigt kul att man får bekanta sig med spelare. Titta på Simon Karlsson Adjei som kliver in till Varberg, spelare som Ali Suljic, skulle han ta en startplats i Helsingborg, då har man koll på honom. Det finns många guldkorn och trevliga inslag i form av individuella spelare och lag som man aldrig skulle stöta på annars, avslutar Gustav Karlsson.