Denna vår har fotbollen ställts inför en annorlunda situation. Evenemangsförbud, uppskjutna seriestarter och rekommendationer om att undvika närkontakt. Hur har detta påverkat lagens försäsong och träningar? Ettanfotboll har sökt lagens tränare för att se hur dessa har anpassat sig utifrån förutsättningarna.

Billy Magnusson, Landskrona BoIS: 
– Vi tränar på som vanligt med fem pass i veckan fram till vi fick det första beskedet om uppskjuten seriestart, då tog vi nio dagar ledigt. Därefter tränade vi på fyra pass i veckan och var lediga på helgerna, när vi sedan fick det andra beskedet om att seriestarten flyttades fram ytterligare tog vi en veckas ledigt för att sedan på med fem pass i veckan igen.
– Tycker killarna hanterat det på ett väldigt bra sätt, vi har varit noggranna med att följa alla rekommendationer och stannat hemma när man inte känt sig helt hundra. Sedan finns det givetvis en viss osäkerhet och ovisshet om hela situationen men givetvis även om, när eller på vilket sätt serien skall spelas detta år.
– Förutom att vi inte spelat matcher på ett bra tag har vi ju även ändrat i träningsschemat med mer individuell träning och mer eget ansvar. Vi har anpassat så vi kör all fys och alla genomgångar/samlingar utomhus. Vi har dessutom fördelat oss i fler omklädningsrum och gett killarna möjligheten att byta om hemma.

William Lundin, FC Trollhättan:
– Vi har gått ner i antal pass i veckan till fyra då alla spelare och ledare är permitterade. Vi övar på vårt sätt att spela och spelar 11 vs 11 på fullstor plan 2 x 45 minuter en gång i veckan.
– Läget i laget är väl att alla längtar efter matcherna och att kunna få mäta sig med någon annan. Ändå tycker jag farten är bra på träningarna och motivationen finns där. 
– Klubben är väldigt noga med att alla skall följa de riktlinjer som FHM gått ut med. Vid minsta symptom skall man vara hemma. Alla byter dessutom om hemma och vi har inga möten inomhus och skall vi prata med gruppen i form av taktiksnack sker det på planen.

William Lundin (FC Trollhättan) och Billy Magnusson (Landskrona BoIS) som tränare för det södra laget i Morgondagens Stjärnor 2019. Foto: Pelle Börjesson / Idrottsfoto

Johan Mattsson, Lindome GIF:
– I Lindome GIF så har det, säkert som i de andra föreningarna, varit några märkliga månader i början på 2020. Vi har varit igång i träning sedan i januari med undantag för två veckor kring påsk då vi var lediga. I övrigt har vi i vanlig ordning fokuserat på oss själva och kontinuerligt arbetat med delar och detaljer i vårt spel som vi känner att vi vill förbättra och utveckla. På det sättet har träningsupplägget egentligen inte påverkats något nämnvärt, jämfört med om vi hade spelat matcher eller inte. Svårigheterna har möjligen legat i den fysiska periodiseringen och att inte få matcher som en viktig möjlighet till utvärdering och träning.
– Laget är supertaggat att få spela seriematcher 2020 och förbereder sig på bästa sätt. Naturligtvis påverkar osäkerheten mentalt, men i och med att det är en ambitiös, medveten och positiv grupp med spelare så har det gått bra att fortsätta fokusera på långsiktig utveckling enligt ovan.
– Vi har vidtagit nödvändiga åtgärder kring truppen och i föreningen för att kunna hålla igång ordinarie fotbollsverksamhet i den mån det går. Samhällssituationen påverkar därmed, men vi väljer att gilla läget och göra det bästa av det. I slutändan så är människors hälsa och välmående det viktigaste just nu.

Mårten Lundkvist, Tvååkers IF:
– Vi har minskat ett pass i veckan och försöker istället hålla så hög intensitet vi kan på veckans alla tre pass, för att kompensera för uteblivna träningsmatcher.
– Tankarna i laget har varit och är fortsatt positiva, vi försöker jobba hårt med det vi kan påverka.
– Det förändringar vi märker av i vår dagliga verksamhet är ganska små. Förutom de allmänna regler och förhållningssätt som gäller så har vi som seniorlag i en liten förening med en bra anläggning en gynnsam träningssituation där vi i princip verkar i egen regi avseende omklädningsrum och träningsplan et cetera. Däremot lider föreningen svårt ekonomiskt på grund av uteblivna intäkter från diverse inställda arrangemang.

Stefan Strind, Skövde AIK:
– Vi startade upp säsongen som vanligt och förberedde oss väl för att seriestarten skulle ske den 4 april mot Landskrona hemma. När vi väl möttes av att premiären blev uppskjuten till den 21:a maj så valde vi att vara lediga vecka 14 och 15. Vi kände att den mentala belastningen också behöver få sin vila. Försäsongen är lång nog så grabbarna fick äga sin träning under dessa två veckor.
– Vi planerade in nya träningsmatcher och sedan tränade vi för att premiären skulle ske den 21:a maj. Vi tränade på som vanligt de två första veckorna för att förbereda oss igen för de nya träningsmatcherna. Vi underhöll och repeterade allt vad fotboll innebär både teoretiskt, praktiskt för att sedan ta oss an träningsmatcherna. När väl det andra bakslaget kom att vi tyvärr inte fick spela träningsmatcher så fortsatte vi trots allt att träna på men att helgerna blev ändå lediga.

– För att kunna bemöta och motivera killarna så har vi lagt in olika former av spel och motivatorn har varit poängspel vilket varit mycket uppskattat. Vi har ändå varit väldigt noga med att jobba med olika teman i vårt arbetssätt under veckorna. När vi väl möttes av att vi ännu en gång fick skjuta upp datumet så har vi valt att under två fredagar så har det varit frivillig träning då vi känner att killarna själva får känna efter hur ens belastning har varit och att även den mentala biten får sin vila. Som det ser ut nu så tränar vi på som vanligt med att bygga upp den fysiska statusen och förbereda oss för spel och förhoppningsvis den 14 juni. Nya träningsmatcher är inbokade.
– Jag lider mest med killarna för de vill verkligen komma igång. Får ändå ge killarna beröm för det är inget gnäll och de är väldigt professionella. Det kommer ett liv efter covid-19 också och vi pratar mycket om att utveckla sig själv och som lag för kommande tid. Men visst så ser man att killarna på något vis tappar lite energi när det blir som det blir. Som lag så håller vi oss till de restriktioner som gäller kring fotbollsplanerna och vad det innebär. Samhällssituationen är som för de flesta lag med korttidsarbete för ledare och att ekonomin är svagare än vanligt. Vi krigar på och gör det bästa av situationen, som sagt innan det kommer ett liv efter!

Rikard Johansson, IF Sylvia:
– IF Sylvia har tränat på, hade tio dagar ledigt när det första beslutet kom om uppskjutning av serien men därefter har vi tränat på fullt så vad gäller träningarna så har det inte påverkat oss mer än att grabbarna får byta om hemma!
– Vi bara hoppas att serien drar igång snart eller att vi åtminstone kan få börja spela träningsmatcher för ovissheten är nästan det svåraste att hantera, att ingen vet någonting vad som kommer ske eller när någonting kommer sätta igång igen, det gör det väldigt svårt men grabbarna har hanterat det bra och vi har haft bra träningsveckor.

Jan Melle, Nyköpings BIS:
– Att få träna på nästa aktion har fått en ny innebörd, under corona har det verkligen blivit på riktigt. Vårt förhållningssätt har varit från dag ett att det vi kan påverka, det påverkar vi. Vi har följt alla rekommendationer och vi har haft öppna samtal i gruppen om våra känslor som vi delat med oss varandra. På så sätt har vi som grupp blivit starkare och än mer tightare. Under denna tid har vi haft varandra och vår passion till sporten är vår gemensamma nämnare. Jag skulle säga att den samhällssituation som råder så kräver vår förmåga som samhällsmedborgare att vi tar vårt ansvar genom att följa direktiven. Och för oss har det varit enkelt, vi tänker nästa aktion och vi jobbar med nästa aktion och vår gemensamma glöd blir starkare och starkare för varje träning vi har tillsammans.

– Vi tog en paus på 15-17 dagar ganska så omgående fram till påsk. Efter påsk kom igång med träningen igen och har sedan dess hållit igång. Vi har under en period nu gått ner i antalet kollektiva pass eftersom vi kommer få en säsong ända till december. Den stora fördelen för oss har varit att vi är en ny grupp med många unga, ambitiösa, hungriga och oerfarna spelare, nu har vi verkligen fått chansen att öka våra relationer på planen och utanför planen. Vi har ett stort go på våra träningar och försöker få dem att vara så matchlika som möjligt eftersom vi inte får spela träningsmatcher. Så summa summarum kan vi säga att det här har bara gynnat oss som grupp. Vi har höjt vår utgångspunkt avsevärt sen i januari och längtar tills serien drar igång på allvar.

Jonathan Ederström, Karlslunds IF:
– När första beslutet kom så tog vi 14 dagar ledigt direkt. Sedan har vi tränat på som vanligt med undantaget att vi har haft fler lediga helger än vad vi är vana vid. Med det nya beskedet som kom förra veckan så tog vi ytterligare fem dagar ledigt innan vi kör igång med försäsong 3.0 nu på måndag. Vi har försökt hålla mod och motivation uppe genom att planera mycket spelträning, mycket avslut och en hel del tävling.
– Det är såklart en speciell situation för alla inblandade och man inser verkligen hur mycket fotbollen betyder för människor. Vissa hanterar det bättre och andra sämre. Vi tar några dagar ledigt just nu för att vi ska få till en “nystart” på måndag med fem veckor till seriepremiär. På så sätt hoppas vi kunna kanalisera energin och få ett tydligt premiärfokus.
– För oss blev det skarpt läge direkt då vi var tvungna att ställa in vårt träningsläger till Cypern 17-24 mars. Sedan har det handlar om att vara flexibla och anpassa verksamheten efter de beslut som kommuniceras av myndigheter och förbund. Klubben har permitterat spelare, tränare och kanslipersonal. Sedan är det såklart så att spelare och ledare drabbas olika hårt beroende på hur den privata situationen ser ut utanför fotbollen och där blir ju idrotten naturligtvis sekundär.

Jonathan Ederström (Karlslunds IF) tillsammans med Dali Savic (Vasalunds IF) som tränare för Norrlaget i Morgondagens Stjärnor 2019. Foto: Pelle Börjesson / Idrottsfoto

Christer Mattiasson, Sollentuna FK:
– Vi har nu varit igång med träning tre gånger i veckan sedan tre veckor tillbaka. Vi hade ett längre uppehåll på 17 dagar där spelarna hade eget ansvar för sin träning. Vi kommer att börja trappa upp med fyra pass nästa vecka för att sen gå igång med matcher förhoppningsvis veckan efter. Just nu är våra tankar på att starta 14 juni men vi vet med stor säkerhet att vi nog kommer få vänta ett tag till. 
– Förutom att vi inte får spela matcher så är vi noga med att komma i omgångar till anläggningen, se till att vara noga med att inte träna om vi känner det minsta symptom. Vi ser även till att Thure, vår bästa materialare, inte behöver vara med på träningen då han är äldre.

Shaun Constable, IF Brommapojkarna:
– Hos Brommapojkarna har vi inte behövt gå ned i lön och det är vi väldigt tacksamma för. Vi är glada över den styrka som ledningen och styrelsen uppvisar. Därför kan vi nästan träna på som vanligt. Vi har ett väldigt ungt lag och de flesta studerar fortfarande, så vi tränar på förmiddagarna. 9.15 på morgonen har vi lagmöte, självklart tillämpar vi särskilt avstånd. Fys och styrka tränar vi utomhus.
– Spelarna har varit fantastiska i både sin attityd och mentalitet i denna väldigt tuffa situation. Jag är väldigt nöjd med deras utveckling och den fysiska nivån ser bra ut men det är ändå lite svårt att bibehålla rätt nivåer. Vi vet att den här säsongen kommer att vara tuff men med denna situation kommer kraven att bli ännu högre. Vi är redo men samtidigt ödmjuka inför konkurrensen. Det finns inga enkla matcher och det har vi i åtanke.
– Jag tror att på många sätt så har spelarna kommit varandra närmare. Vår tråd på WhatsApp (chat-applikation, reds. anm.) har varit bra för att informera varandra men det har också bjudits på roliga videos av spelare som tränar hemifrån… som använder huset som ett gym, trappor för pull ups et cetera. Det har på många sätt varit som ett långt träningsläger. Vi ses och tränar och är professionella men vi förstår också att det är okej att ha kul, att få skratta, att få njuta av det vi gör. 

Andre Ghanbari, Team TG FF:
– Vi tränar fyra bollpass och ett gympass i veckan. Bollpassen blir förstås hårdare än vad de skulle blivit under matchsäsong men vi har hunnit med ett uppehåll från träning när första beskedet om framskjuten seriestart gavs.
– Det har varit helt okej nivå på träningarna men det finns en avsaknad av stimulans hos spelarna, en som bara matcher kan ge, men alla anstränger sig ändå för att hålla nivån konstant hög. 
– Vi spenderar nästintill ingen tid i omklädningsrummet tillsammans, inga videogenomgångar, byter om och duschar hemma. Stämningen är ändå god och alla förstår att fotbollen inte är prioriterad i situationen vi befinner oss i. 

161009 Team TGs tränare André Ghanbari under fotbollsmatchen i division 1 norra mellan Piteå och Team TG den 9 oktober 2016 i Piteå. Foto: Peter Skaugvold / BILDBYRÅN / Cop 116

Agim Hasani, Oskarshamns AIK:
– Vi tränar på för fullt nu och är från och med vecka 18 inne i en ny sex veckors cykel där vi ska vara redo för seriestart 13-14 juni. Vi är väl inne i vår tredje försäsong nu.
– Tankarna går väl som i alla andra lagen. Man är ivrig på att serien ska komma igång. Det har varit en prövning mentalt för alla, men vi ser ljuset i tunneln. Det positiva i det hela är att vi har mer tid i att jobba på vårt spelsätt där vi ser förbättringar för varje träning som går.
– För oss i Oskarshamns AIK har det inneburit mycket förändringar. Vi har en mer slimmad kostym nu. Spelarförändringar i truppen, slimmad ledarstab och kanslipersonal. Fler uppgifter på färre personer helt enkelt. Läget är tufft ekonomiskt där många fått göra en insats för föreningen. Spelare och ledare har blandat fått göra en stor insats i att avstå lön. Men någonstans tror jag ändå att vi kommer gå stärkta ur detta. Klubben jobbar hårt med att lösa bitarna utanför planen och spelarna gör sitt innanför de vita linjerna. Vi har en fantastisk spelartrupp som är hungriga att revanschera sig från förra årets resultat.

Richard Ringhov, Torns IF:
– Just nu har vi en veckas uppehåll. När beskedet kom med att vi skulle starta den 13 juni så kände jag att var ett bra break nu för att sedan få en nystart. Det behövdes också efter en väldigt lång försäsong där vi inte visste vad vi skulle jobba mot för datum. 
– Tankarna i laget är väl nu att spelare och tränare är glada för att ha något att jobba mot. En tilltänkt seriestart. Sedan är vi fullt medvetna om att saker och ting kan förändras för hälsan kommer alltid i första hand. 

– Just hur samhällssituationen förändrat oss är svårt att direkt peka på. Vissa saker har ju förändrats hur vi exempelvis är mot varandra. Säkerhet och så vidare inom gruppen. Ansvarskänslan ökar och däri tillkommer väl en ökad ödmjukhet också. Man får skilja på hur det är på respektive utanför plan.
– Om man ser på på plan så är folk väldigt hungriga och målmedvetna när man väl får träna. Det finns en vilja och glädje som kanske är lite större än vanligt. Sedan finns det ju en situation utanför plan också där man kanske som medmänniska är lite annorlunda kring allt som händer. Med att nära och kära kanske drabbats eller man har fått sluta på sitt jobb eller liknande
– Hur som helst så kan fotbollen bidra till att vi får något annat att tänka på i vår vardag – dock är det som jag skrivit innan, hälsan kommer alltid i första hand och här får vi lyssna på experterna kring hur vi ska bete oss för att denna situation skall få ett slut snart.

Anders Grimberg, Lunds BK:
– Vi i Lunds BK har tränat som vanligt sedan i januari och hunnit spela nio träningsmatcher. När beskedet kom att seriestarten blev framskjuten till 21 maj så gick vi på ledighet i tio dagar. Därefter startade vi upp träningen igen med samma dos som vanligt, fyra gånger i veckan. Det blev sedan förbjudet med träningsmatcher och seriestarten blev framskjuten igen till 13-14 juni.
– Vi är nu inne på den andra veckan där vi har gått ner på tre pass i veckan och inga träningsmatcher då det är förbjudet… vi väntar på besked att träningsmatcher är tillåtet och har matcher inbokade, vi får väl se om de kan spelas!

– Vi har pratat öppet om hur gruppen känner sig och merparten av killarna känner att vi ska tänka om och göra detta till en fördel för oss med lång förberedelse istället för att få negativa känslor över situationen. Vi försöker som sagt att vända detta till något positivt genom att till exempel några spelare som är långtidsskadade börjar komma ikapp övriga i truppen. Att vi inte har kunnat starta serien som planerat är såklart förståeligt och vi är extra försiktiga med närheten till varandra.
– Nu hoppas vi på att allt vänder så att samhället kan komma på fötterna igen!

Henrik Fridolvsson, Qviding FIF:
– Vi har tränat på normalt från och med 9/4, innan dess gick vi på två veckors ledighet i hopp om att serien skulle starta 21/5. Efter att vi fått serien ytterligare framflyttad har vi korrigerat belastningen i träning för att kunna vara formtoppade 13-14/6.
– Spelarna fokuserar på den dagliga träningen och är införstådda med situationen. Vi skall göra allt vi kan för att vara förberedda så bra som möjligt till seriestart.
– Vi har infört vissa restriktioner inom den dagliga verksamheten som begränsar smittspridningen, men min åsikt är att vi har kunnat träna på enligt det sätt jag vill. Sedan är det givetvis frustrerande att inte kunna “mäta” sig mot andra då vi inte får spela matcher än. 

Bosko Orovic, Utsiktens BK:
– Det har varit ett udda år med ett oerhört konstigt försäsongsupplägg. Man kan säga att det blivit mycket start och stopp i träningarna på grund av permittering och coronaviruset. Vi hade två veckors ledighet sedan vi fick reda på att serien skulle starta i slutet av maj, sen när informationen kom om 15 juni så tog vi en vecka till. Men men, det är lika för alla.

200328 Utsiktens tränare Bosko Orovic under träningsmatchen i fotboll mellan Häcken och Utsikten den 28 mars 2020 i Göteborg. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Christer Persson, Motala AIF:
– Vi har anpassat träningsbelastningen och upplägget efter de nya direktiven gällande seriestart. Det vakuum som har blivit när vi inte får spela några matcher har verkligen prövat oss mentalt. Det har spelarna hanterat på ett väldigt bra sätt och försökt fokusera på rätt saker. Vi har varit helt lediga under en period i april, haft färre träningar vissa veckor för att nu gå in i en mer normal träningsrytm. Vi har även haft bra och givande övningar när det gäller att utveckla gruppen. Vi är redo och ser fram emot att få spela tävlingsmatcher.