Första omgången av Svenska Cupen 2016/17 avslutades i veckan och vi kan notera att elva klubbar från Division Ett Norra och Södra avancerat till Omgång 2. Vinnare i Omgång 2 avancerar till gruppspelet i mars månad. 

På flera håll väntas celebert besök och vi kan hitta guldkorn i alla elva matcher med Ettan-inblandning. Speldagar är satta till 24-25 augusti. Se Svenskfotboll.se för exakta speltider när dessa spikas mellan klubbarna.

Fotboll, Div 1 Norra, Piteå - Västerås

Får VSK jubla mot regerande mästarna? Foto: Bildbyrån

Västerås SK – IFK Norrköping
Storsatsande VSK ställs mot regerande svenska mästarna IFK Norrköping hemma på Solid Park Arena. Håller skyttekungen Karwan Safaris målform i sig?

Utsiktens BK – Falkenbergs FF
Falkenberg har gått svagt i Allsvenskan under våren och hoppas nog på en lätt match. Utsikten har bytt tränare under sommaren och har siktet upååt i tabllen från nuvarande sjätteplats i Söderettan. Jämn match att vänta på Ruddalen

Fotboll, Division 1 Södra, Öster - Landskrona

Öster i fokus Foto: Bildbyrån

Östers IF – GAIS
Serieledarna i Söderettan ställs mot göteborgsklubben som jsut nu placerar sig på nionde plats i Superettan. En värdemätare för Öster för att avgöra om de är redo för Superettan?

Nyköpings BIS – AFC United
”Bissarna” tar sig an Norrettan-bekanta laget AFC United (tidigare Väsby United). AFC ligger just nu trea i Superettan och har därmed kvalplatsen till Allsvenskan. Bissarna på sjätte plats i Norrettan, kan de hota ett AFC med stora ambitioner?

Patrik Pettersen förbereder sig för AIK Foto: Bildbyrån

Patrik Pettersen förbereder sig för AIK Foto: Bildbyrån

IFK Luleå – AIK
Precis som för två år sedan föll IFK Luleås (och Norrbottens enda) lott på AIK. En match som lockar publik till Skogsvallen, en sporre som väcker laget från bottenstrid i Norrettan?

Enskede IK – IK Sirius
Nykomlingen Enskede har inlett debutsäsong i Norrettan stark. Nu ställs man mot Superettans serieledare IK Sirius som har siktet inställt på Allsvenskan. Tvillingderby mellan Christer (Sirius) och Niklas (Enskede) Gustafsson som ställs mot varandra.

Granit Stagova är en av flera unga som fått chansen i Kristianstad i år. Han är nu en startspelare i laget.  Foto: Kerstin Olsson

Granit Stagova är en av flera unga som fått chansen i Kristianstad i år. Han är nu en startspelare i laget.
Foto: Kerstin Olsson

Kristianstads FC – Ljungskile SK
KFC har häng på toppen i Söderettan medan Ljungskile parkerar på negativ kvalplats i Superettan. En jämn match utifrån de aspekterna, kan Kristianstad krångla sig fram till vårens gruppspel?

IF Brommapojkarna – IK Frej
Lagen möttes i motsvarande omgång 2014. Då spelade BP i Allsvenskan och Frej i Norrettan. Nu är rollerna ombytta med BP i serieledning i Norrettan och Frej strax ovanför kvalplatsen i Superettan.

Fotboll, Division 1 Sšdra, Landskrona BoIS - Hšllviken

Magnus Carlsson i FC Höllviken Foto: Bildbyrån

FC Höllviken – Örgryte IS 
Höllviken just nu på nedflyttningsplats i Söderettan ställs mot nykomlingen i Superettan, Örgryte som lämnade Söderettan efter kvalvinst mot Mjällby i höstas. När lagen möttes förra säsongen vann Örgryte 2-0 borta och lagen spelade sedan 1-1 på Gamla Ullevi.

Oskarshamns AIK – IFK Göteborg
Oskarshamn får besök av Sveriges enda kvarvarande representant i europaspelet. Kan IFKs fokus ligga på Allsvensk guldstrid och jakt på gruppspel i Europa League, istället för Svenska Cupen?

Fotboll, Division 1 Sšdra, Landskrona - Husqvarna

Jonathan Levi har stått för vackra mål i serien, så även i cupen? Foto: Bildbyrån

Landskrona BoIS – Malmö FF
Skånederby som gav eko direkt när lottningen blev klar. BoIS på andra plats i Söderettan ställs mot Malmö FF i serieledning i Allsvenskan. Årets publikmatch i Landskrona väntar, kan motivation slå klass?

Sändningar:
TV4 äger rättigheterna till Svenska Cupen och beslutar om vilka matcher de kommer sända. När deras val är gjorda finns möjlighet för Ettanplay att bevaka matcher. Vi återkommer när beslut är tagna.