I samband med Morgondagens Stjärnor under lördagen hölls också en efterföljande prismiddag där talangerna från matchen och spelare och ledare från Ettans olika klubbar var inbjudna. Det bjöds på middag, samkväm och mingel samt en uppskattad prisutdelning som var den första av sitt slag i Ettanfotbolls regi.

Längst ned i artikeln hittar ni bilder från kvällen.

Det var på lördagskvällen som gästerna välkomnades till Sjöfartshotellet på Södermalm i Stockholm och när buffén var serverad och middagen var igång intog representanter från Ettanfotboll och organisationens samarbetspartner scenen. Nu var det dags för den första prisutdelningen anordnad av Ettanfotboll. 

Tio priser skulle delas ut – årets talang, årets målvakt, årets försvarare, årets mittfältare, årets anfallare, årets tränare, årets mål och årets domare. Utöver dessa priser riktade mot spelare och domare skulle det också delas ut ett pris för bästa hållbarhetsinsats och Ettans hederspris. 

Kevin Jensen, den unge mittfältaren från Landskrona BoIS, hade tidigare under dagen blivit utsedd till Morgondagens Stjärna 2019 efter fina insatser i matchen med samma namn. Utmärkelserna skulle inte stanna där utan ännu ett pris skulle tillfalla talangen född 2001. Efter en stark höstsäsong och 8 mål vann Jensen priset som Årets talang i Ettan 2019. Övriga nominerade var Anton Eriksson från Umeå FC och Justin Salmon från Karlslunds IF HFK.

I kategorin Årets målvakt vann Amr Kaddoura, även han från Landskrona BoIS. Kaddoura har spelat nästan varje match under säsongen 2019 och BoIS har bara släppt in 19 mål under året vilket är minst i hela Division 1. Lägg därtill att Kaddoura dessutom har stått för ett mål och utmärkelsen var given. Övriga nominerade var Viktor Frodig från Umeå FC och Oscar Jonsson från Karlstad BK.

Vidare till Årets försvarare. Nog har utmärkelsen som Årets försvarare en tät koppling till Årets målvakt, för även en BoISare skulle komma att vinna i denna kategori. Philip Andersson, mittback i Landskrona BoIS stod som vinnare och kan titulera sig som Årets försvarare i Ettan 2019. Övriga nominerade var Marcus Haglind-Sangré från Akropolis IF och Andreas Murbeck från Ljungskile SK.

Årets mittfältare blev Nicklas Maripuu från Akropolis IF, en viktig kugge på lagets mittfält och kanske överlägsen i hela serien enligt juryn. Övriga nominerade i kategorin var Samuel Kroon från Umeå FC och David Seger från Sollentuna FK. 

Årets anfallare var kanske den mest givna utmärkelsen av dem alla. I år har nämligen målrekordet för Ettan norra slagits och rekordnoteringen kom så sent som i den allra sista omgången. Det var Ekin Bulut från Vasalunds IF som satte dit sitt 26:e mål. Det var därmed inget snack om att Bulut var mycket välförtjänt av titeln Årets anfallare i Ettan 2019. Övriga nominerade var Jesper Westermark från Ljungskile SK och Adhavan Rajamohan från Akropolis IF.

I kategorin för Årets tränare fanns det också en person som stod ut jämfört med sina nominerade tränarkollegor, även om samtliga förtjänar en stor mängd beröm och erkännande för sina insatser under året. Årets tränare blev Konstantinos Panagopoulus från Akropolis IF. “Akro” har slagit både poängrekord och vinstrekord i år, därför föll valet i slutändan ganska naturligt på Panagopoulus. Övriga nominerade var Jörgen Wålemark från Ljungskile SK och Stefan Strind från Skövde AIK.

Årets mål utsågs av Ettans publik i sociala medier. En omröstning beslutade vilket mål av antingen Filip Olsson (Landskrona BoIS), Yasouka Takuto (FC Linköping City), Samuel Kroon (Umeå FC) och Johan Brannefalk (Ljungskile SK) som skulle bli korat till Årets mål. Vann gjorde den unge BoISaren Filip Olsson som också var med och spelade i Morgondagens Stjärnor. Med 282 av 707 röster, eller 40 %, tyckte Ettans följare att Filip Olsson hade gjort årets snyggaste mål i Ettan 2019. 

Årets domare utsågs i en omröstning av Ettans 32 lagkaptener. Vinnaren hade också äran att få döma Morgondagens Stjärnor. Utmärkelsen tillföll Tess Olofsson för fina och omdömesfulla domarinsatser under säsongen. 

Ettanfotbolls utmärkelse Årets hållbarhetsinsats gick till Sandvikens IF som länge och målmedvetet stått för omfattande och betydande insatser i Sandvikens kommun genom sitt sociala projekt Framsteget. Framsteget omfattar allt från traditionell fotbollsverksamhet för barn och ungdomar, att kunna erbjuda arbetstillfällen för långtidsarbetslösa samt nattvandring på stan för att stävja en destruktiv ungdomskultur. 

Tobias Celedon, som har suttit som ordförande i Ettanfotbolls valberedning under fem år vann Ettans hederspris. Celedon lämnar nu uppdraget för att fokusera på sin roll som akademichef i Landskrona BoIS.

Samtliga deltagare i Morgondagens Stjärnor tilldelades ett diplom och när prisutdelningen rundades av fortsatte minglet bland gästerna.

Kvällen får anses som mycket lyckad och att anordna en årlig prisutdelning är definitivt någonting som Ettanfotboll har som mål att fortsätta med. Division 1 är hem till många duktiga tränare, spelare och andra eldsjälar och det är inte mer än rätt att ge dessa personer det erkännande som de så väl förtjänar!

Prisjuryn som tog fram nomineringarna och utsåg vinnarna bestod av Jimmy Fors (föreningsutvecklingschef, Ettanfotboll) Max Andersson (Head of Media, Everysport Media Group), Lennart Sandahl (journalist, FotbollDirekt.se) och Oliver Beijer (content manager, Everysport Media Group & reporter för Ettanfotboll).

Ettanfotboll tackar alla som kom och deltog i vår första prismiddag och vi hoppas såklart att vi ses igen efter nästa säsong!

Kevin Jensen tar emot pris som Årets talang 2019. Foto: Pelle Börjesson / Idrottsfoto
Tess Olofsson utsågs till Årets domare 2019. Foto: Pelle Börjesson / Idrottsfoto
Billy Magnusson, tränare Landskrona BoIS, fick ta emot priserna till Amr Kaddoura och Philip Andersson som tyvärr inte kunde närvara. Foto: Pelle Börjesson / Idrottsfoto
Årets tränare i Ettan 2019, Konstantinos Panagopoulus. Foto: Pelle Börjesson / Idrottsfoto
Nicklas Maripuu – Årets mittfältare 2019. Foto: Pelle Börjesson / Idrottsfoto
Årets anfallare, Ekin Bulut, intervjuas efter utmärkelsen. Foto: Pelle Börjesson / Idrottsfoto
En glad Filip Olsson efter att hans mål röstats fram till Årets mål i Ettan 2019. Foto: Pelle Börjesson / Idrottsfoto
Tobias Celedon tackar för sig efter att ha tagit emot Ettans hederspris 2019. Foto: Pelle Börjesson / Idrottsfoto
Ettanfotbolls ordförande Johan Englund och föreningsutvecklingschef Jimmy Fors. Foto: Pelle Börjesson / Idrottsfoto