Elmar Abraham under Morgondagens Stjärnor 2019. Foto: Pelle Börjesson / Idrottsfoto

Inför säsongen 2019 var Skövde AIK ett uträknat och bottentippat lag, men spelarna och tränarstaben med Stefan Strind i täten överraskade och levererade istället en stark fotbollssäsong. Vi har pratat med Elmar Abraham, en ung och spelskicklig mittfältare från Skövde, om lagets säsong men också om hans egen.

Elmar Abraham är född 1999 och säsongen 2018 blev hans första i Skövde AIKs röda tröja. Abraham hade dessförinnan representerat IFK Skövde men fick in en fot i Skövde AIK när hans farbror var tränare för laget. 

– Min farbror var tränare för laget så jag gick dit på en provträning… och sen blev jag värvad, säger Abraham till Ettanfotboll.se.

På två år har det blivit 21 starter, 25 inhopp och 1 mål för Skövdesonen som känner att det har varit en utvecklande period.

– Det känns för varje år att jag utvecklas mer och mer, det är en bra miljö för att utvecklas ytterligare.

Efter två tabellplaceringar på den undre halvan av tabellen (2017 & 2018) var Skövde AIK bottentippade i Ettan södra 2019. Tränaren Stefan Strind hade tagit över laget efter en period av studier, sabbatsår och tränaruppdrag i Vårgårda IK. På 90-talet spelade Strind i Skövde AIK och under åren 2013-2014 hade han ett assisterande tränaruppdrag i föreningen. Strinds relation med Skövde AIK är således inte purfärsk utan löper långt tillbaka. 

När säsongen väl var igång började Skövde, till mångas förvåning, rada upp segrar i en imponerande takt. Mellan omgång 3-14 förlorade man inte en enda match och man var dessutom ett av få lag som lyckades besegra Ettan södras vinnare Ljungskile SK. Angående vårens starka resultat och lagets framgångsrika period uttalade sig Strind följande till FotbollDirekt.se:

– Vi får inte sväva iväg. Att gå upp till superettan är inget som vi räknar med. Som sagt, det är tidigt in på säsongen och media tippade att vi skulle åka ur serien. Vi vill behålla vår division 1-status, det är ett bra skyltfönster för spelarna.

Elmar Abraham menar att lagets styrka under säsongen har varit förmågan att anpassa spelet och att man inte strikt har förhållit sig till en specifik spelidé.

– Vi hade inte bara ett spel, vi gjorde allt. Det var lite blandat, vi lyfter bollen och vi rullar bollen när vi behöver, det var kanske det som gjorde att det gick bra, säger Abraham.

Hösten blev, när man blickar tillbaka på våren, en besvikelse för laget som förlorade fler matcher än man vann, men den starka våren garanterade ändå laget en topplacering när Ettan södra summerades i november. Laget slutade på en fjärde plats med 49 poäng.

– Det var ett fantastiskt år, kul att vi hamnade fyra. Det var jätteroligt hela säsongen och allting runtomkring fungerade bra, säger Abraham när han får frågan om hur han ser tillbaka på säsongen 2019.

Med tanke på att säsongen 2019 gick så pass bra, vad har du för förhoppningar på säsongen 2020?

– Just nu är jag skadad, jag har en fraktur i foten så jag missar januari och februari. Vi har också tappat några som var viktiga för oss men samtidigt har vi fått in lite nya gubbar. Jag hoppas på en likadan säsong, att det går lika bra och att vi hamnar i övre halvan. 

20-årige Abraham beskriver sig själv som en hårt arbetande mittfältare som trivs både offensivt och defensivt på planen, hans stora styrka är att han är bollskicklig och en bra passningsspelare. Abrahams fina kvaliteter och insatser under säsongen 2019 belönades med en plats i Ettanfotbolls allstar-match Morgondagens Stjärnor, en match som han var med i även 2018. Under matchen stod Abraham för flera fina aktioner på mittfältet med sitt passningsspel och konceptet “Morgondagens Stjärnor” är enligt honom ett positivt inslag i fotbollskarriären för en ung spelare.

– Konceptet är väldigt bra, att alla uttagna får ett kvitto på att man har jobbat hårt under säsongen. Själva matchen kändes också bra för min del, det var kul att vi vann i år. Jag var med året innan men vi förlorade då, så kul att det gick bra i år, säger Abraham.

Genom åren har vi sett hur många av spelarna från Morgondagens Stjärnor har tagit klivet upp till elitfotbollen, vissa har gått ut i Europa, men någon stress för att ta nästa kliv i karriären är ingenting som Abraham känner av.

– Just nu är jag nöjd, jag utvecklas hela tiden. För att kunna ta steget upp måste man vara helt utvecklad och starta kontinuerligt. Det är bättre att spela matcher i Ettan än att sitta på bänken i en högre division. Jag är nöjd i Skövde AIK och utvecklas hela tiden, säger Abraham och fortsätter:

– Division 1 är en fantastisk liga med bra spelare. Varje vecka möter man bra spelare och bra lag och det är en viktig och bra serie för ungdomar att utvecklas i.

Sedan säsongsavslutningen i november har klubben förlängt med ett flertal spelare, däribland Elmar Abraham. Klubben har också plockat in nyförvärv i form av Adrian Johansson (Karlstad BK), Gustav Löfwing Svensson (IFK Falköping FF) och Sebastian Ekholm (Ullareds IK). 

Till sist, hur tippar du Skövde AIK säsongen 2020?

– Jag tror plats fem eller uppåt, det hoppas jag, avslutar Abraham.

***