160918 Piteå:s målvakt Tomas Adell räddar ett skott från Vasalunds Ekin Bulut under fotbollsmatchen i division 1 norra mellan Piteå och Vasalund den 18 september 2016 i Piteå. Foto: Peter Skaugvold / BILDBYRÅN / Cop 116

2018 spelade Vasalunds IF fotboll i Division 2. I år ligger laget sjua i tabellen med tre omgångar kvar att spela. Men det finns en liga som man leder – skytteligan. Vasalunds 23-årige anfallare Ekin Bulut placerar sig för tillfället högst i skytteligan i Division 1 med 22 fullträffar på 27 matcher.

Ekin Bulut har spelat i Vasalund länge. Förra säsongen blev han utlånad till både Akropolis IF och Nyköpings BIS när “Vasa” var degraderade till spel i Division 2. När Vasalund återigen tog klivet upp till Division 1 gjorde också Bulut comeback i laget. Någonting som anfallaren är glad över.

– Vasalund är min moderklubb, jag har spelat där hela vägen från juniorlaget till A-laget. Det tog nästan emot lite att behöva byta lag, men vi åkte ned till Division 2 och både jag och föreningen kände att jag behövde spela i Division 1. Men det kändes lite taskigt mot Vasalund.

Att Bulut stannade kvar i Division 1 håller han som en av punkterna till varför han i år har nått sådan framgång. Utvecklingspotentialen i serien kan vara avgörande för en ung spelare.

– Division 1 som serie är väldigt, väldigt bra för framförallt yngre spelare. Man får speltid, det har jag alltid fått under åren. Det kanske är en av de största faktorerna till min framgång. 

Nu har det som sagt åter blivit spel för Vasalunds IF och på vilket sätt som Ekin Bulut har presenterat sig själv i år. Inför säsongen klev Bulut in med ett mål om att lyckas sätta dit bollen i nätmaskorna tjugo gånger, ett mål som han har passerat med tre omgångar kvar. Nu är siktet inställt på ett annat.

– Vem har målrekordet i Division 1, frågar Bulut, när vi talas vid över telefon. 

Svaret på den frågan är Luca Gerbino Polo som 2016 stod för 25 mål för Akropolis IF och är bäst på 2000-talet. Fyra strutar kvar alltså, och Ekin kan skrivas in som bästa målskytt i Division 1 på 2000-talet.

När Bulut får frågorna om varför han gör så många mål och när han är som allra vassast börjar han ödmjukt innan självförtroendet visar sig:

– Jag har bra lagkamrater, många duktiga spelare, två duktiga tränare i Nebo (Nebojša Novakovic) och Dali (Dali Savic) och sen så är jag väl ganska duktig jag med… tror jag i alla fall om jag har gjort 22 mål.

– På alla möjliga sätt, kollar du alla mina mål så har jag gjort mål på alla sätt, förutom straffar. Men jag har dragit förbi försvarare och gjort mål, dribblat, nickat in bollen, alla möjliga sätt. Det spelar inte så stor roll hur vi spelar. Vi kan vara spelförande eller kontra. 

Har du någon särskild spelare som du sneglar mot och som du tycker har en stil som liknar din?

– Vissa säger att jag liknar Luis Suárez, men min favoritspelare är Robin Quaison, säger Bulut.

Vasalund förlorade i sin senaste match mot Linköping City och blev mållösa, dessförinnan tog man en seger mot IF Sylvia där Bulut avgjorde mötet med sitt 2-1-mål. Anfallaren beskriver känslan av att avgöra matcher som speciell.

– Självklart är det skönt att avgöra matcher. Jag har nog avgjort 2-3 matcher i minut 85+, det minns man och glömmer aldrig. Det är en speciell känsla, bästa som finns är att avgöra en match i 94:e.

Trots Buluts imponerande målskörd har Vasalund inte mäktat med en högre tabellplacering än, för tillfället, en sjunde plats. Säsongen hittills har gått lite ned och lite upp för att nu mot slutskedet mynna ut i blandade resultat – någonting som speglar Vasalunds säsong på ett ganska bra sätt. Resultaten till trots så menar Bulut att potentialen i laget är mycket högre, närmare bestämt “åtminstone näst bästa laget i serien”.

– Vi har två duktiga tränare och en hel del individuellt duktiga spelare, men det har tagit tid att få ihop det. Många av spelarna är nya i Sverige, nio-tio som inte ens kan svenska. Vi har fått ihop det lite för sent, annars är jag övertygad om att vi är åtminstone det näst bästa laget i serien, säger Ekin Bulut.

Nu återstår det tre omgångar av säsongen innan det hela summeras. Vasalund har inte mycket att spela för men Bulut vet vad han vill få ut av resten av säsongen.

– Som lag vill vi vinna varje match som är kvar. Som anfallare vill jag göra mål eller assist, det är mitt jobb så jag hoppas på det. 

Du säger att det är ditt jobb att göra mål, är det också den svåraste delen av jobbet?

– Alla kan vara en bra forward men alla kan inte göra mål. Det tuffaste är att göra mål och det måste du göra när du väl får bollen. 

– Först och främst måste man ha lite talang, men det räcker inte hela vägen. Du måste ha disciplin för att jobba hårt varje dag, utvecklas och bli så bra som det krävs.

Den utvecklingen, känner du att det är någonting som du har fått ut av din tid i Division 1? 

– Division 1 som serie är väldigt, väldigt bra för framförallt yngre spelare. Man får speltid, det har jag fått under åren. Det är kanske en av de största faktorerna för min framgång. Sen har vi bra tränare i Vasalund också.

Ja, Vasalund är ju en förening som är känd för att ta fram duktiga fotbollsspelare, vad skulle du säga gör klubben så stark på den fronten?

– Sportchefen (Chengis Rehman) anställer bra tränare, han är även med och ger bra tips. Alla tränare som jag har haft genom åren har varit extremt bra, kanske för bra för Division 1 till och med, avslutar Bulut.

Den formstarka anfallaren hoppas i och med årets framgång att det ska ge ringar på vattnet i Fotbollssverige och att han ska kunna ta nästa steg i sin karriär.

–  Nu har jag gjort 22 mål och har hört från agenter att flera allsvenska lag är intresserade.

Hur framtiden för den 23-årige anfallaren kommer ta sig form får tiden utvisa, men till helgen spelar Vasalund mot, redan klara för Superettan, Akropolis IF. Om Vasalund enligt Bulut är “det näst bästa laget i serien” är det enligt resultatprotokollet det bästa laget i serien som man nu ställs emot. Det sista Stockholmsderbyt för året och om Ekin Bulut utökar sin ledning i skytteligan, ja, det återstår att se på söndag!

Matchen mellan Akropolis IF och Vasalunds IF kan du se kostnadsfritt i ett samarbete med Ettanfotbolls officiella mediapartner FotbollDirekt.se.