Robin Book stod för mål nummer 13500 i Division 1.  Foto: Bildbyrån

Robin Book stod för mål nummer 13500 i Division 1.
Foto: Bildbyrån


Under den gångna helgen var det premiär i Division 1, bara det är stort – att kröna
det med två historiska mål gör att denna premiärhelgen får ses som snudd på magisk.

Under de tolv åren med nya Division 1 (2006-2017) har det spelats 4368 matcher och gjorts 13492 mål. Det innebär förstås att det åttonde målet under premiärhelgen var mål nummer 13500. Fem matcher startade under lördagen klockan 14:00 och i de matcherna gjordes det nio mål under den första halvleken. Den som satte det åttonde var Utsiktens BKs mittfältare Robin Book som gav göteborgslaget ledningen i den 23:e matchminuten borta mot Tvååker.

– Det var på en hörna där vi har en inövad variant, en lång hörna som Anders Mogren får huvudet på och så dimper den ner till straffområdespunkten där jag drog en volley rakt upp i krysset, berättar målskytten själv och fortsätter sedan om hur det känns att slå sig in i historieböckerna.

– Det är väl alltid kul att komma med i historieböckerna, det händer förstås av en slump och
så men det är ju ändå alltid kul att man kommer med i historieböckerna när man väl gör det. 

Utsikten är ett lag som tränarna i serien tror skall vara med och utmana om serieseger

– Jag tror att vi kan få ihop det så det kan bli riktigt bra, men just nu är vi inte där och det tycker jag man ser mot Tvååker. Vi hade en del borta men jag tycker inte man ska skylla på det. Jag hoppas vi får ihop det för jag tycker vi har truppen för att vara med uppe i toppen, avslutar rekordslagaren. 

Se det historiska 13500:e målet i Division 1 av Robin Books i spelaren nedan

Under helgen skrev inte bara helsingborgssonen Robin Book in sig i historieböckerna utan även ängelholmssonen Andreas Karlsson, som inte ville vara sämre. Han stod för en häftig prestation när han efter bara 13 sekunder (!!!) kunde slå in en retur i mål och sätta 1-0 för sitt Ängelholm borta mot Skövde. Efter en koll med Svenska Fotbollshistoriker och Statistiker är det det snabbaste målet (som vi känner till) som gjorts i nya Division 1-seriernas historia.

– Det var egentligen bara avspark sen spelade Björn till Mackan som spelade till Oliver som gjorde ett inlägg där jag petade in returen, det var väl målet i korta drag, kommenterar Andreas Karlsson. 

– Det är givetvis otroligt roligt att man kan slå rekord, det är naturligtvis det snabbaste målet
jag någonsin gjort under min karriär också, slår ängelholmsanfallaren fast med ett nöjt leende. 

Ängelholm tippades inte lika högt som Utsikten men lär kunna överraska många lag 

– Jag tror att vi har ett bra lag med tydliga riktlinjer i vårt spel där alla vet vad vi ska göra, jag tror att vi har kapacitet att vara med i toppen bland de fem främsta, avslutar rekordinnehavaren med.

Se det snabbaste målet i nya Division 1:s historia av Andreas Karlsson i spelaren nedan

Mer rekord redan i år?

Om målsnittet från förra årets målsnitt (som även det var ett rekord), 3,2 mål per match, håller i sig kommer mål 14000 i omgång 11 och mål nummer 15000 i den sista omgången.

Uppgifterna kommer från Sveriges Fotbollshistoriker och Statistiker (SFS). Mer fakta finns på föreningens hemsida www.bolletinen.se – där kan ni också gräva ner er i maratontabellerna.