191020 Landskronas Alexander Tkacz jublar efter fotbollsmatchen i Div 1 Södra mellan Landskrona och Eskilsminne den 20 oktober 2019 i Landskrona . Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / Cop 178 /

Årets upplaga av Division 1 är färdigspelad.
Seriesegrarna i Norran och Södran var dominanta över en längre period av säsongen och när maskineriet väl var igång för Akropolis IF och Ljungskile SK var det inga lag som hade kraften att hänga med.
 

Akropolis IF stannar på imponerande 75 poäng (23-6-1) medan Ljungskile SK fick ihop 66 poäng (20-6-4). Stockholmarna pulveriserade med andra ord det tidigare poängrekordet i Division 1 som hölls av Mjällby AIF på 69 poäng. Akropolis lyckades även med att slå Västerås SKs rekord i antal vunna matcher som låg på 22 vinster under en säsong. Akropolis har stått för en enormt stark säsong och avancemanget till Superettan, som är en historisk milstolpe för föreningen, är mycket välförtjänt.
Ljungskile SK slutade inte bara först i Södrans tabell utan deras starka anfallare Jesper Westermark vann Södrans skytteligan med 19 tunga fullträffar.

Kvalplatserna till Superettan togs av Umeå FC i Norran och Landskrona BoIS i Södran, lagen slutade på 56 respektive 58 poäng.
Umeå FC säkrade kvalplatsen i den allra sista omgången genom en viktig 3-0-seger i derbyt mot Team TG FF. Umeå FC kommer i kvalet till Superettan möta IK Frej. Landskrona BoIS möter i kvalet Östers IF. Mer information om alla kvalmatcher hittar du längre ned i utskicket.

I Norrans bottenstrid lyckades inte Bodens BK hålla sig kvar i Ettan trots en stark avslutning med fyra raka segrar. Tillsammans med Rynninge IK och BK Forward lämnar alltså Bodens BK Division 1. På den negativa kvalplatsen i Norran hittar vi Sollentuna FK som föll mot Gefle IF på hemmaplan i sista omgången. Sollentuna FK möter i sin kvalmatch Motala AIF.

I Södran blir det Oskarshamns AIK som får kvala mot IFK Berga om platsen i Division 1. Direkt utslagna ur Division 1 är Åtvidabergs FF, Kristianstad FC och IK Oddevold.

Nykomlingar till Division 1 till nästa år är IFK Luleå, Täby FK och Örebro Syrianska, Karlskrona FK, IFK Haninge och Qviding FIF – samtliga från Division 2. Från Superettan välkomnar vi Brommapojkarna och FC.
En närmare genomgång av nykomlingarna kommer ni att få ta del av framöver.

2019 var ett år av starka prestationer från lagen men också från individuella spelare. En spelare som är värd att nämna är Ekin Bulut i Vasalunds IF. Den 23-årige anfallaren slog i år målrekordet i Division 1 med fenomenala 26 mål! I årets sista match med Vasalund lyckades Bulut sätta dit det tjugosjätte målet som också innebar ett nytt målrekord. 

Sammanfattningsvis kan man säga att 2019 har varit ett år med höga toppar och djupa dalar. Mellan toppen och botten av tabellen är poängskillnaden enorm. Trots detta är 2019 års upplaga av Division 1 en serie där alla lag har haft potentialen att slå varandra. Rent poängmässigt blir skillnaderna brutala men på fotbollsplanen finns alltid chansen att förvåna. I lagens ständiga kamp på planen om tre poäng har rekord slagits och lämnas över som en utmaning till nästa års deltagare av Ettan.
75 poäng.
26 mål.
Ribban är högt lagd inför 2020.

När säsongen nu är färdigspelad återstår, bortsett från kvalmatcherna, en av årets höjdpunkter i form av Morgondagens Stjärnor! Där kommer seriernas främsta talanger få visa upp sig i en prestigefylld match som ni inte vill missa, mer information om evenemanget hittar ni löpande på Ettanfotbolls hemsida och sociala medier.  

Kommande kvalmatcher

Kvalmatcher Superettan

Kvalomgång 1:
Umeå FC – IK Frej torsdag 7/11 kl. 19:00, Umeå Energi Arena.
Landskrona BoIS – Östers IF torsdag 7/11 kl. 19:00, Landskrona IP.

Kvalomgång 2:
IK Frej – Umeå FC söndag 10/11 kl. 13:00, Vikingavallen, Täby. 
Östers IF – Landskrona BoIS söndag 10/11 kl. 13:00, Myresjöhus Arena, Växjö.

Kvalmatcherna till Superettan sänds hos Aftonbladet.

Kvalmatcher Division 1

Kvalomgång 1:
Motala AIF – Sollentuna FK onsdag 6/11 kl. 19:00, Idrottsparken Motala.
IFK Berga – Oskarshamns AIK onsdag 6/11 kl. 19:00, Bergavik IP.

Kvalomgång 2:
Sollentuna FK – Motala AIF söndag 10/11 (tid ej klart), Sollentunavallen.
Oskarshamns AIK – IFK Berga söndag 10/11 kl. 14:00, Arena Oskarshamn.

Kvalmatcherna till Division 1 kommer att sändas av NTM-koncernen.