190807 Eskilsminnes Noah Christoffersson och Lunds Johan Andersson under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Eskilsminne och Lund den 7 augusti 2019 i Helsingborg. Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN / Cop 273

Det drar ihop sig till start den 14 juni – nu läggs detaljerna i spelschemat för Ettan!

Nu drar det äntligen ihop sig till seriestart i Ettan.
Ursprungligen skulle ju Ettan ha startat första helgen i april. I två omgångar har SvFF efter önskemål från Ettan-föreningarna beslutat att skjuta fram seriestarten; senast i sista veckan av april då en start helgen den 13/14 juni beslutades av SvFF. Beskedet från Folkhälsomyndigheten och Regeringen i fredags att den yrkesverksamma elitidrotten kan starta den 14 juni, innebär att planeringen för en seriestart i Ettan då är fortsatt i full gång.
Ett övergripande spelprogram för Ettan finns redan sedan förra veckan och nu på fredag har SvFF kallat till spelordningsmöten i Ettan Norra respektive Ettan Södra. I dessa möten beslutar man i samråd med alla föreningarna om matcher ska spelas lördag eller söndag på helgerna och vilka klockslag matcherna ska starta.
Första omgången, söndag den 14 juni, ser dock ut att bli en dag då alla Ettan-lagen är i elden från lunchtid till kväll.

Mellan de många video- och telefonmötena i hans civila jobb, och ett antal fotbollsmöten också, fick vi en pratstund med Ettanfotbolls ordförande Johan Englund om läget och vad som händer nu.

Känns det skönt nu att äntligen kunna starta seriespelet?
– Jag börjar bli ganska luttrad vid det här laget och det kan ju inte uteslutas att det dyker upp något nytt de kommande dagarna, men som det ser ut nu så verkar det ju verkligen som vi kommer att kunna starta den 14:e. Det är ju det beslut som finns sedan slutet av april och nu vet vi att det är den 14 juni som är första möjliga speldag. Så nu fortsätter vi det arbete vi tillsammans med SvFF drivit under våren, med målet att kunna starta den 14 juni. Men jag kommer inte att andras ut förrän den första matchen har haft avspark.

Kan du berätta lite om processen och spelet bakom kulisserna?
– Oj, ja, det har ju varit en lång och komplex process detta. Det känns som om det är väldigt länge sedan det här startade och det har varit många turer. Något särskilt spel bakom kulisserna tycker jag inte att det varit. Däremot har det jobbats något otroligt intensivt på SvFFs kansli, i SvFF:s Förbundsstyrelse, i SEF, EFD och förstås i Ettanfotboll, berättar Englund och fortsätter:
– I det arbetet tycker jag verkligen att alla ställt upp på ett helt fantastiskt sätt och hjälpt varandra. Jag tycker att vi kommit närmare varandra i elitfotbollen, där såväl SEF och SvFF varit väldigt måna om att få in Ettan i bilden och i de olika processerna. För ingen av oss har ju våren blivit som vi planerat och det är klart att det blivit mycket mer arbete och med andra saker än planerat. Men jag tycker också att vi kommit närmare varandra i ligan, där vi genom en serie enkäter tagit in alla föreningars synpunkter och fått många bra inspel inemellan också. Det är helt och hållet på föreningarnas åsikter som vi i Ettanfotboll agerat och våra enkätunderlag har vi också helt transparent delat med Tävlingsavdelningen på SvFF för att vi ska få till en så bra planering som möjligt. Vi har tittat på tiotals olika varianter av spelprogram! Sedan finns det ju en del att ta med sig till arbetet framåt. Framförallt tycker jag att vi i elitfotbollen måste komma tillrätta med en del okunskap om elitfotbollen och den näringsverksamhet vi faktiskt bedriver som finns i samhället, hos politiker och myndigheter, men också förvånande nog på RF. 

Ettanfotbolls ordförande Johan Englund
Ettanfotbolls ordförande Johan Englund. Foto: Ettanfotboll

Vad tycker klubbarna då… och hur mår de?
– Jag har haft ovanligt mycket kontakt med de olika föreningarna och det är verkligen tydligt hur hårt den här krisen drabbar Ettan-föreningarna, men också ekosystemet runt föreningarna, ja hela svensk fotboll. Det blir också tydligt att föreningarna i Ettan är olika. Alla drabbas, men på olika sätt. För vissa är att spela utan publik en stor ekonomisk påverkan, andra tappar pengar på inställda evenemang som inte är matcher. För vissa lag skapar det geografiska läget sina särskilda utmaningar. Andra har utmaningar med veckomatcher. Jag tror samtliga föreningar tappat sponsorer. Samtidigt är det ju så tydligt att man vill komma igång med seriespelet och få en så sportsligt rättvis säsong som möjligt. Det har varit en ledstjärna i den nya säsongsplaneringen vi tagit fram.
– En annan ledstjärna har varit att i planeringen försöka få till så korta resvägar som möjligt för de ytterligare veckomatcher vi behöver lägga ut för att få ihop en vettig planering. Jag tror inte någon är riktigt nöjd, utan alla har behövt kompromissa när vi följt majoritetens vilja. Det är inte den säsong vi ville ha, men vi gör det bästa av det. I Ettan är man ju som förening van vid att det är tufft organisatoriskt och ekonomiskt – och sportsligt, förstås. Det gör ju att föreningarna s a s är vana att hantera svåra situationer, små resurser och att s a s trolla med knäna. Vi är envisa och uppfinningsrika i Ettan och det ideella engagemanget är stort. Det har vi nytta av nu. Det känns som att vi ska kunna klara oss igenom detta, tillsammans!

Hur jobbar Ettanfotboll för att hjälpa klubbarna ekonomiskt?
– Jag önskar så väldigt mycket att vi hade en kassa i Ettanfotboll att ösa ur för att kunna stötta föreningarna i detta läge, men det har vi tyvärr inte. Vi har istället försökt att hjälpa föreningarna att navigera i de statliga stödsystemen och att gå in till SvFF och RF med de ekonomiska tapp man drabbats av. Vi driver också dialog med SvFF (Karl-Erik Nilsson) och SEF (Lars-Christer Olsson) kring hur vi kan påverka RF och Regeringen för att komma med mer stödmedel. För detta ändamål har vi samlat in data från alla Ettanföreningar och kommer att fortsätta att göra det. Och trots krisen så har Peter Göthe, som sedan i våras arbetar med vår försäljning på liganivå faktiskt ett antal leads. Det är ändå tydligt, tycker jag, att potentiella kommersiella partners tycker att Ettan blir allt mer intressant och att man blir imponerad av vårt gemensamma utvecklingsarbete. En faktor är också införandet av elitlicensen i Ettan. Det förs diskussioner om detta i fotbollen i stort och vi behöver vara omsorgsfulla kring vilka krav det är rimligt att ställa inför nästa säsong givet coronakrisen och den lågkonjunktur vi går in i.

Hur blir det med TV-sändningarna?
– Vår nya partner på mediasidan (SportExpressen och ett flertal lokalmedia) är verkligen också sugna på att komma igång. Man ska komma ihåg att de har ju också drabbats hårt ekonomiskt av krisen, med stora, planerade annonsintäkter som fallit ifrån. Trots det, är de fortsatt fullt och långsiktigt committade, vilket är otroligt viktigt för ligans utveckling. De har också tagit initiativ till en kampanj för att samla in pengar till var och en av de 32 föreningarna i ligan. Jag hoppas att den kan lanseras inför den första omgången. Vi jobbar tillsammans för det. Även om vårt TV-avtal inte ger några licensintäkter till ligan, så innebär den satsning som görs här att sändningarna blir mycket bättre och får en väldigt mycket bättre distribution. Det kommer över tid att leda till större intäkter från partners på både liga- och klubbnivå. Vi arbetar på samma sätt som skapat framgång för flera andra ligor i Sverige och vi känner oss säkra på att vi så småningom också kommer att kunna ta betalt för TV-rättigheterna. Här gäller det att orka hålla fokus på de långsiktiga positiva effekterna av att Ettan blir mer känd och att fler intresserar sig för att se TV-sändningarna. Det kommer också att leda till att publiken på plats ökar – det visar all erfarenhet från andra ligor.

Till sist, vad ser du mest fram emot med säsongen?
– Till att börja med vill jag inte se några oväntade hinder dyka upp för att kunna starta och att sedan se så många av matcherna i första omgången och känna att nu, nu är vi igång. Sedan ser jag fram emot att tillsammans med SvFF och SEF hålla trycket uppe kring krisstöd och andra initiativ för att klara av ekonomin. Jag vet att varje krona räknas här, så där kommer jag att lägga mycket tid och energi. Jag hoppas också att få se att de lag vi skickade upp till Superettan klara sig bra där. Det är i sådant fall ett kvitto på att kvaliteten i Ettan går uppåt. Till sist – men kanske framförallt – ser jag fram emot att vi ska kunna börja träffas fysiskt igen, i möten i ligan och i möten med SvFF och SEF. Jag får alltid mycket positiv energi av sådana möten!