Såsom fotbollen är innebär det att klubbar kommer och går både uppåt och nedåt i seriesystemen. De allra flesta lagen stannar kvar i samma liga som året innan men för vissa förverkligas ambitionen om att avancera till en högre liga medan andra översköljs av den kalldusch som är en nedgradering till en lägre liga. Genom kval ges vissa lag en andra chans till att rädda livhanken och andra klubbar får ett ytterligare försök till avancemang och framgång. 

2019 lämnade nio lag Ettan, det innebär också nio nya lag i serierna till nästa säsong. Lagen som lämnade Ettan genom antingen avancemang till Superettan eller nedflyttning till Division 2 är: 

Ljungskile SK, Akropolis IF och Umeå FC till Superettan. 

Genom nedflyttning lämnar Bodens BK, Rynninge IK och BK Forward Ettan Norra för Division 2. Åtvidabergs FF, Kristianstad FC och IK Oddevold lämnar Ettan Södra för Division 2. 

Från Superettan till Division 1 kommer tre nykomlingar – samtliga från Stockholmsområdet, det blir många heta möten i 08-regionen nästa säsong. Dessa lag är IK Frej, Brommapojkarna och Syrianska FC. BP och Syrianska blev direkt nedgraderade till Ettan medan Frej förlorade i kvalet.

Syrianska FC som kommer från Superettan blir dock inte det enda syrianska laget i Ettan nästa säsong. Från Division 2 Norra Götaland tog sig Örebro Syrianska IF upp till Ettan. Det bäddas alltså för ett ”syrianska-derby” nästa säsong, men ett kanske ännu intressantare, och mer oväntat, derby blir det mellan IK Frej och Täby FK. 

Täby FK vann Division 2 Norra Svealand med 10 poängs marginal och 2020 kommer man alltså att befinna sig i samma serie som Täbyrivalen IK Frej.

Säsongen 2020 blir det totalt sju lag från Stockholmsregionen i Ettan.

Från Division 2 ansluter också IFK Haninge, FK Karlskrona, IFK Luleå och Qviding FIF. 

Eftersom att Karlstad BK och Carlstad United ska slå ihop sina a-lagsverksamheter blir en plats i Ettan vakant och den går till Motala AIF FK som var det bästa förlorande laget i kvalet till Ettan.

2020 har vi alltså många nya, spännande och intressanta föreningar som gör entré till Ettan. Vi välkomnar samtliga och ser fram emot att få se vad dessa har att komma med till bordet.

Nykomlingar från Superettan: IK Frej, IF Brommapojkarna, Syrianska FC.

Nykomlingar från Division 2: IFK Haninge, Örebro Syrianska IF, Motala AIF FK, FK Karlskrona, IFK Luleå, Qviding FIF, Täby FK,.