190303 Karlstads Victor Edvardsen jublar efter 1-1 under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Halmstad och Karlstad den 3 mars 2019 i Halmstad. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN / Kod KA / Cop 147

I den 26:e omgången av årets upplaga av Division 1 Norra drabbar två rivaler från Karlstad samman. Vi tog kontakt med Carlstad United BKs tränare David Ekelund för att höra om hans syn inför söndagens batalj.

Ekelund kom till Carlstad United 2016 och vintern 2018 förlängde tränaren med ytterligare två år. Sedan 2015 har Carlstad United varit ett givet inslag i Norran och förra säsongen placerade sig laget på en tredje plats. Under åren som United etablerade sig i Ettan var stadsrivalen nere i Division 2 och lyckades 2018 vinna serien och avancera upp till Division 1.

I år har lagen mötts två gånger i tävlingssammanhang, ett vårmöte i Ettan som slutade 2-2 efter en sen kvittering från Karlstad BK i matchens sista minut. Det andra mötet var i september i det värmländska distriktsmästerskapet där Carlstad United stod som segrare efter att ha vunnit mot Karlstad BK med 2-1 i finalen.
Ekelund ser framemot matchen och känner att man borde ha vunnit vårens möte.
– Vi borde vunnit vårderbyt, så det hoppas jag att vi gör nu. Det ska bli jäkligt kul med derby igen.

Under säsongens gång har Carlstad United varit belastat av ett tungt skadeläge, men inför säsongens sista omgångar ser tränare Ekelund mer positivt på skadeläget då fler spelare börjar komma tillbaka in i matchform.
– Vi har haft en tuff skadesituation men nu har vi kunnat höja oss med fler spelare tillbaka i träning, så det ser bra ut. Vi har inga avstängningar inför matchen men som sagt några skador. På det hela ser det bra ut.

Ekelund förutspår att det kommer att bli en hård match på söndag. Karlstad BK ligger fyra poäng före Ekelunds United och har häng på tabelltvåan Umeå FC.
– Jag tror att det blir ganska tufft spel. Höstblöt gräsplan, det kommer kännas lite. De behöver vinna för att haka på Umeå.

Vad har du för tankar på motståndet?
– Karlstad är ett välorganiserat lag, tunga defensivt, släpper in få mål. Samtidigt har de en spets i offensiven, bra spelare som gjort många poäng. Vi måste stänga ned dem samtidigt som vi bedriver vårt eget anfallsspel. Tuff match som sagt, men jag tror att vi kommer har lite mer boll men det gäller att göra någonting av det också.

Har ni förberett er på någon specifik matchbild?
– Vi har inte kommit så långt in i träningsveckan än (intervjun genomfördes under tisdagen). Men de flesta matcher ser likadana ut. Vi har mycket boll, spelar vårt anfallsspel. De kommer försöka kontra på oss. Det lär bli tufft och grinigt på planen så vi måste vara noggranna med bollen, säger Ekelund.

Derbymatcher är som vanligt präglade av en särskild karaktär. Det spelar ingen roll om det är i London, Stockholm eller i Karlstad. Ett derby är ett derby, fyllt av prestige och en oerhörd vilja att vinna för kunna titulera sig som ”bäst i stan”. Ekelund belyser dock att det är viktigt att betrakta även stormatcher som en match av 30.
– Det är prestige inblandat, rivaliteten finns där, en del av spelarna har varit i båda klubbarna. Det blir mer folk på läktarna och en speciell stämning, men vi måste slappna av och hitta en anspänningsnivå som är lagom. Det är viktigt att se det som en match av 30. 

Karlstad BK ligger fyra poäng ifrån en eventuell kvalplats till Superettan. Laget skulle vid en vinst hamna ett poäng bakom Umeå FC som just nu sitter på andraplatsen och samtidigt skapa distans ned till lokalkonkurrenten. Carlstad United kan å sin sida vid en vinst placera sig hack i häl på Karlstad BK med en poängs mellanrum. 

Kampen om vem som ska få sitta på tronen av Karlstad när säsongen är färdigspelad är ännu inte avgjord. Tidigare säsonger har Carlstad United haft en stående prenumeration på titeln som ”bäst i stan”, någonting som man hoppas på kunna fortsätta titulera sig som.
– Vi vill gärna komma före i tabellen men poängen är viktiga för oss själva. Vi presterar bra men får inte alltid poängen med oss. Vi vill kunna skapa en trend där vi vinner matcher i rad. Vi landar gärna före Karlstad BK men först och främst vill vi ha betalt för våra egna prestationer, säger Ekelund.