Skövdes Emil Eriksson och Elfsborgs Rami Kaib under en träningsmatch i februari.  Foto: Bildbyrån

Skövdes Emil Eriksson och Elfsborgs Rami Kaib under en träningsmatch i februari.
Foto: Bildbyrån

Säsongen 2018 mönstrar Skövde AIK en hel A-lagstrupp med spelare från Skaraborg. Något som känns unikt, menar klubbchef Per Åstemo: ”Vi känner oss unika med det”. 

Det blir ett unikt år för Skövde AIK i år, hela A-lagstruppen består nämligen enbart av spelare från Skaraborg. Nu må Skaraborg vara ett avskaffat län, istället tillhör dem Västra Götalands län, sedan 1998 men det är fortfarande väldigt förankrat i Skövde att kalla det för Skaraborg vilket är tydligt bland företag och där lokaltidningen bland annat heter Skaraborgs Allehanda.

– Gamla Skaraborgs län, det är djupt rotat lokalt och alla företag heter så än. Allt är väldigt förankrat i Skaraborg, det är bygden och lite ”vi mot världen”, säger Skövde AIKs Marcus Peterson.

Trots att Skaraborg idag inte är ett eget län vill klubben ändå behålla det lokala och kollar därför främst efter spelare i Skaraborg. Något alla de 21 spelarna i A-lagstruppen vittnar om.

– Skövde AIK har från början kallats för bygdens lag och det handlar mycket om att vi helt enkelt plockat upp spelare som har tryggheten kvar, det vill säg närheten till familj, jobb och bostad. Det blir en säkerhet för både spelare och klubb. En annan del i ledet är att vi vill värna om talangerna som finns runtomkring, att de ska få en språngbräda i karriären – om de har ambitioner att gå vidare, berättar klubbchefen Per Åstemo och fortsätter att berätta om klubbens fastställda policy.

– Vi har en uttalad policy sedan vi kom upp till Division Ett 2007, det har varit att två spelare får plockas in som kommer utanför Skaraborg – och att vi lyfter två från de egna leden var säsong.

Klubbchef Per Åstemo (t.v.) och Gani Gerxhaliu (t.h.)

Klubbchef Per Åstemo (t.v.) och Gani Gerxhaliu (t.h.)

Under den förra sejouren i Division Ett värvade Skövde in en brasiliansk anfallare, Vandinho, under hösten för att rädda kontraktet – men en repris på det har klubbchefen svårt att se nu.

– Nej, det är en väldigt liten chans att det händer igen. Vi har en policy som vi tror på och som hänger ihop med föreningens bästa, menar Åstemo och blickar istället på klubbens akademi. 

– Vårt U19 spelar i Allsvenskan Norra och vårt U17 spelar i Division 1, målet är såklart att även U17 skall spela i allsvenskan. Vi vill ju lyfta upp två spelare till vårt representationslag varje säsong och då måste vi ge akademispelarna rätt förutsättningar och miljöer för att lyckas som spelare. 

Förutsättningar och miljö hänger förstås också ihop med att man kan erbjuda utbildning på orten, där har Skövde AIK en klar fördel att det finns ett fotbollsgymnasium centralt i Skövde.

– När spelarna börjar på fotbollsgymnasiet här i stan har de möjlighet att börja i vår akademi, på så vis får vi som klubb också en god och tidig kännedom om de duktiga talangerna i distriktet.
I U17-laget blandar vi då duktiga spelare från de egna leden med duktiga spelare från närområdet som kommit in på fotbollsgymnasiet, säger Per Åstemo – mer än nöjd över deras förutsättningar. 

Annars är det sociala medier som Skövde AIK mest fått uppmärksamhet för, med modern och ständigt nytänkande användning av sociala medier är klubben idag i princip rikskända.

– Det är vår marknadskille Marcus Peterson som har fria händer där, man får likställa våra
kanaler med honom. Till hjälp har han Erik Ottenvall som hjälper till med det grafiska vi gjort. 

– Det betyder jättemycket att folk uppmärksammar oss men strategin med sociala medier är ju att få folk till matcherna, det är en väg som är lite längre att gå än att bara få upp ögonen för oss. Men kan vi bygga upp det genom sociala medier så är det bra att vi når många, slår Åstemo fast. 

Titta på klippet nedan för att se hur Marcus Peterson presenterade det senaste nyförvärvet.

I just sociala medier har Skövde AIK trendat som #SambaSAIK i flera år, en titel de gärna fortsätter bära då det hänger ihop med både tränarens fotbollsfilosofi och gemenskapen.

Jag tror att vi kommer fortsätta trenda som Samba-SAIK ett tag till, och det gör vi gärna. Det har ju delvis med vår fotbollstränare att göra, att vi äger mycket boll och alltid har någon spelare som har det lilla extra. Men det kommer också delvis från att man bygger ett lag från stan, med en gemenskap där man gör allt tillsammans – det är från det Samba-SAIK kommer från egentligen. 

Med bara några veckor kvar till seriestarten är målet för såväl säsongen som framtiden spikad för Skövde AIK. Och det är en stolt klubbchef som blickar fram mot säsongsstarten.

– Vårt A-lag skall spela en attraktiv fotboll, och det vill vi göra även under hösten. Vi vill inte känna att vi behöver ändra spelidé under säsongen. Vi har ju som tidigare nämnt också en ambition att vi skall leverera en spelare uppåt i seriesystemet varje säsong, säger klubbchefen och fortsätter igen.

En sak som gör mig glad är när man zappat mellan cupmatcherna och sett att sex gamla Skövde AIK-spelare spelade i gruppspelet, det betyder väldigt mycket för min del, säger Åstemo avslutande.