201111 Brommapojkarnas tränare Shaun Constable under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Brommapojkarna och Sirius den 11 november 2020 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0034

IF Brommapojkarna står inför en ödesmatch.
Ska favoriten knipa kvalplatsen till superettan eller faller man på målsnöret? Shaun Constable, tränare i BP, känner trots pressen att man har det bästa utgångsläget.
– Det viktigaste att komma ihåg är att alla lag under oss vill vara i vår sits. Vi har det i egna händer, säger han till ettanfotboll.se.

Den sista omgången för året står för dörren och för Stockholmslaget IF Brommapojkarna betyder den sista matchen allt. Laget var i våras tippade att vinna serien men tidigare i höst fick man se sig besegrade av lokalkonkurrenten Vasalunds IF i kampen om förstaplatsen.

Sedan dess har siktet varit inställt på att vinna kvalplatsen och när man nu ställs mot Vasalund i den sista och avgörande omgången hoppas Constable att BP ska nå kulmen på en positiv utvecklingskurva.
– För att vara helt ärlig handlar det från vårt perspektiv om att vi måste vara mer fokuserade på vårt spel och vår process. Vi vill inte spela annorlunda från normalt och vi kommer inte att byta någon spelstil ut vi spelar som vi alltid spelar. Det är viktigt för spelarna att du som tränare litar på dem, att ni jobbar med processen och på matchdagen är det deras uppgift att gå ut och utföra matchplanen och det som vi har tränat på. Så det blir inga stora taktiska överraskningar, det kan nog bli lite som en basketmatch, mycket fram och tillbaka. 
Vasalund förlorade senast mot Sollentuna FK, är det en fördel för er att de redan är klara för superettan?
– Jag kommer att säga nej för det finns en viss historia mellan Vasalund och BP. 2017 förlorade Vasalund mot BP och tappade då kvalplatsen medan BP gick upp. Det finns en konkurrens mellan föreningarna i akademierna och vissa spelare i Vasalund har spelat för BP. Det känns som ett typiskt derby, en tuff fotbollsmatch. Matchen förändrar ingenting för Vasalund men de vill nog inte förlora den sista matchen på hemmaplan och speciellt inte mot oss. Det blir en riktigt tuff match.

Brommapojkarna kommer senast från en förkrossande seger mot jumbon Nyköpings BIS, matchen slutade 7-1 till stockholmarnas favör. Resultatet speglar BP:s utveckling under året då man tidigare hade problem med målskörden men tack vare en gedigen arbetsinsats menar Constable att laget nu har fått upp målproduktionen.
– Nyköping gjorde 1-1 och sedan hade ett bra läge att göra 2-1 men vår målvakt Alexander Lundin räddar. Det är alltid viktigt att inte underskatta motståndaren men i den andra halvan var vi riktigt bra. Med sex-sju minuter kvar av matchen slutade vi inte att spela och vi jobbade riktigt hårt och fick in ytterligare tre mål, säger engelsmannen och fortsätter:
– En av de negativa aspekterna är att vi inte har gjort tillräckligt många mål i år. Vårt defensiva resultat är väldigt bra men om du tittar på de andra lagen, till exempel Vasalund, har de två spelare som har gjort över 20 mål var, Haninge har Ashley Mark Coffey som har gjort över 20 mål. Hos oss står Oscar Fallenius för 16 mål och han har gjort flest av spelarna i laget. Vi har dock blivit mycket bättre mot slutet.

200816 Brommapojkarnas tränare Shaun Constable under fotbollsmatchen i Division 1 norra mellan Brommapojkarna och Karlslund den 16 augusti 2020 i Stockholm. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / COP 210 / KJ0004

I hasorna på Brommapojkarna, två poäng bakom i tabellen, ligger Sollentuna FK. Ett lag som sakta men säkert har tuggat sig uppåt i tabellen under hösten. Vid en förlust för BP och en seger för Sollentuna skulle det innebära att det sistnämnda laget vinner kvalplatsen. Det är dock ingenting som oroar Constable som förväntar sig att Sollentuna vinner i den sista matchen borta mot nedflyttningsklara Team TG FF.
– Jag förväntar mig att de fortsätter på den inslagna vägen. Det spelar ingen roll vad de gör utan vad som spelar roll är vad vi gör. Om vi vinner kommer det att vara tillräckligt och vi fokuserar på det. Mot Team TG förväntar jag mig att Sollentuna vinner, de är bortalaget men Team TG har ingenting att spela för och de blir degradera i år. Det är ingen lätt match men Sollentuna är i en riktigt bra period och med flera duktiga spelare, de har gjort en fantastisk säsong.

Avslutningsvis väljer Constable att lyfta fram den några veckor gamla förluster mot Täby FK som en katalysator för laget. Man förlorade med 2-1 på hemmaplan mot nykomlingen från andra sidan stan och det var en tuff smäll för manskapet, någonting som man tar med sin i årets sista match för att inte låta känslorna svälla över.
– Vi var riktigt besvikna efter förlusten mot Täby hemma. Det var svårt att ta… ett kryss hade varit tillräckligt i den matchen men vi lät våra känslor ta över och vi förlorade. Det faktum att vi har insett det är en sund reaktion från spelarna som har tagit sitt ansvar. Täby var riktigt bra den dagen och vi lärde oss att vi måste vara mer samlade.
– Jag är väldigt entusiastisk inför matchen, det är en viktig match men det bästa att göra i den här situationen är att inte göra den större än vad den är. Det viktigaste att komma ihåg r att alla lag under oss vill vara i vår sits. Vi har det i egna händer och om du inte kan vinna de matcher som du måste vinna så förtjänar du inte att vinna kvalplatsen, avslutar BP-tränaren.

Matchen spelas på söndag den 29 november kl. 14:00 och sänds på SportExpressen Play!