BPs högerback Felix Beijmo har startat alla matcher hitintills och har således genererat tolv poäng för sin klubb. Foto: Bildbyrån

BPs högerback Felix Beijmo har startat alla matcher och har således genererat tolv poäng för sin klubb.
Foto: Bildbyrån

Sex omgångar har spelats och förste delomgången är avgjord. Inte helt oväntat så gick Brommapojkarna vinnande ur delomgången med åtta poäng ner till tvåan Mjällby AIF. 

Det har varit en god inledning på säsongen för många av talangerna i Division 1-serierna. Generellt sett brukar det matchas mer flitigt bland de yngre längre fram under säsongen men hitintills har ungefär trettio unga spelare fått känna på spel i seriesammanhang vilket gläder.

Bland alla de spelarna som spelat matcher de inledande sex omgångarna är det tre unga spelare som fått starta i samtliga av de sex inledande matcherna; Kevin Carlsson (Mjällby AIF), Alexander Jallow (IK Brage) och Felix Beijmo (IF Brommapojkarna). Den sistnämnde är högerback i storfavoriten BP och trivs med att ha fått mycket förtroende av tränarstaben.

– Det har betytt oerhört mycket att få förtroende och speltid då speltid är det man värderar högst som ung spelare i seniorfotbollen, säger Felix om förtroendet han fått av tränarstaben.

Och han passar även på att ge just tränarstaben en eloge för deras individuella arbete. 

– Vi har utvecklat ett starkt koncept som våra nya tränare tagit fram som hjälper mig väldigt mycket att följa och veta vad dem vill ha ut av mig på planen så det har varit en enorm trygghet. Och det är förstås ett plus att jag känner förtroende från dem för det ger mig självförtroende att fortsätta göra min grej och utvecklas så det känns riktigt bra än så länge.

FeliX Beijmo i nickduell från en match i Superettan under fjolåret. Foto: Bildbyrån

FeliX Beijmo i nickduell från en match i Superettan under fjolåret.
Foto: Bildbyrån

Brommapojkarna har en lång erfarenhet av att matcha unga talanger och har genom åren varit väldigt framgångsrika med att få fram spelare både till elitfotbollen och till landslaget, däribland spelare som Albin Ekdal, Ludwig Augustinsson och John Guidetti. För klubben är det viktigt att fortsätta släppa fram yngre spelare då det är en viktig del av vad klubben står för.

– Det är hela vårt DNA och det är vad vi arbetar för och då måste vi ha plats för dem i A-laget. Men de får en bra utbildning under en ganska lång tid och då är oftast spelarna mogna när de kommer upp i A-laget också, säger Roberth Björknesjö, klubbdirektör IF Brommapojkarna.

Som även flikar in att det ganska är ännu viktigare i år med tanke på spel i Division 1. 

– Det är egentligen ännu viktigare att släppa fram unga spelare idag. Vi vill ju ha en bra utbildning för fotbollsspelare och då gäller det att vi är duktiga på det hela vägen upp och då måste vi bereda plats för dem i A-laget, säger Roberth Björknesjö innan han måste avsluta.

Fakta om Svenska Spels Ungdomsbonus 

För varje spelare född 1997 eller senare som deltar i en seriematch säsongen 2016 får klubbarna i division I södra och division I norra poäng. Två poäng för startspelare och en poäng för inbytt spelare. Poäng räknas i 24 serieomgångar där de två sista undantas.

Ungdomsbonussäsongen delas upp i fyra ”delomgångar” bestående av omgång 1–6, 7-12,
13-18, 19-24. Samt en slutgiltig som baseras på den sammanlagda poängen under säsongen.

Efter var sjätte spelomgång görs en sammanräkning av lagens poängskörd och de fem lag som fått flest poäng premieras med en bonus. Det bäst placerade laget får 15 000 kronor, tvåan 12 000, tredje laget 9 000, fyran 6 000 och slutligen det femte laget får 3 000 kronor.

Efter avslutad ”bonusomgång” nollställs alla lag och en ny poängräkning inleds.

Efter omgång 24 räknas lagens totala poäng ihop och de fem lag som fått högst poäng under säsongen får en extra premie. Det segrande laget får ta emot 50 000 kronor, tvåan 40 000, tredje lag 30 0000, fjärde lag 20 000 och slutligen det femte laget får ta emot 10 000 kronor.

Sammanlagt kommer Ungdomsbonusen fördela 330 000 kronor till division I under året.

Topp 5 i Ungdomsbonusens delomgång 1

1) IF Brommapojkarna, 30 poäng (15,000 kronor)
2) Mjällby AIF, 22 poäng (12,000 kronor)
3) Enskede IK, 18 poäng (9000 kronor)
4) Vasalunds IF, 16 poäng (6000 kronor)
5) KSF Prespa Birlik, 13 poäng (3000 kronor)

Totala beräkningen delomgång 1

1) IF Brommapojkarna, 30 poäng
2) Mjällby AIF, 22 poäng
3) Enskede IK, 18 poäng
4) Vasalunds IF, 16 poäng
5) KSF Prespa Birlik, 13 poäng
6) IK Brage, 12 poäng
7) Kristianstad FC, 10 poäng
Umeå FC, 10 poäng
9) Oskarshamns AIK, 8 poäng
IFK Luleå, 8 poäng
11) Östers IF, 7 poäng
12) BK Forward, 6 poäng
Piteå IF, 6 poäng
14) Husqvarna FF, 4 poäng
15) Norrby IF, 1 poäng
————————–
16) Akropolis IF, 0 poäng
Carlstad United, 0 poäng
FC Höllviken, 0 poäng
FC Trollhättan, 0 poäng
IK Oddevold, 0 poäng
IK Sleipner, 0 poäng
Landskrona BoIS, 0 poäng
Nyköpings BIS, 0 poäng
Qviding FIF, 0 poäng
Team TG FF, 0 poäng
Tvååkers IF, 0 poäng
Utsiktens BK, 0 poäng
Västerås SK, 0 poäng