Oscar Zachrisson och Filip Pivkovski

Oscar Zachrison (t.h) i duell med Landskronas Filip Pivkovski Foto: Bildbyrån

Inför säsongen skrevs det mycket om Ängelholms FFs vara eller inte vara, efter många turer räddades klubben och de kom till spel med ett ungt lag i Division 1. Det unga laget bär frukt i klubbkassan då de vann delomgång 1 i Svenska Spels Ungdomsbonus i majestätisk stil. – Det är det märket man bär på varje vecka och det är kul att få vara med och bidra på flera sätt, säger Oscar Zachrison som fått starta i samtliga matcher.

Den 19-årige högerfotade vänsterbacken kom redan som tolvåring till Ängelholms FF från Strövelstorps GIF, en liten klubb strax utanför Ängelholm. Under fjolårssäsongen fick han göra sin seniordebut med ett inhopp i Superettan och ett i Svenska Cupen. Det här blir hans första riktiga seniorsäsong med Ängelholms FF och där har han lyckats slå sig in i startelvan.

– Jag känner att jag har tränarens förtroende riktigt mycket, om någon hade sagt innan den här säsongen att jag skulle starta de tio första matcherna hade jag nog tittat lite konstigt på dem. Men sen fick jag starta den första och andra matchen och till slut tänkte jag inte ens på det längre. Nu känns det bara bra och jag försöker spela enkelt och hålla mig till vår matchplan, säger Zachrison och fortsätter sedan om turbulensen i klubben inför säsongen.

– Inom laget har vi tagit det väldigt bra, vi har fått in en hel del nya spelare som också hade hört talas om det här på andra vägar. Men vi som är från Ängelholm har låtit styrelsen hantera allt det där och de som kom in har också hanterat situationen bra. Vi har en riktigt bra lagsammanhållning och den har betytt väldigt mycket för oss, slår Zachrison klart fast.

Oscar Zachrisson (t.v) i duell om bollen.  Foto: Bildbyrån

Oscar Zachrison (t.v) i duell om bollen.
Foto: Bildbyrån

Ängelholms FF har inlett säsongen överraskande bra och har knäppt många lag på näsan när de möts i seriespelet. Med anledning av den tuffa situationen klubben tog sig igenom under vintern var det många experter som räknade bort dem i seriespelet, men Kalle Björklund och hans manskap har fått ihop det bra och efter elva omgångar parkerar man på en sjätteplats.

– Jag tror det beror på att vi framförallt i början av säsongen visade ett jävlaranamma. Alla i laget har sett på träningar hur bra vi alla är och vi har trott på oss själva hela vägen och då smäller det. Det var inte många som trodde på oss inför säsongen, men vi har trivts med att vara underdogs. Sedan har vi tappat lite nu på slutet och det kanske beror på att andra inte underskattar oss så mycket längre, berättar Oscar och berömmer sin tränare Kalle Björklund.

– Han har fått oss att inse hur bra vi är, nu har vi det laget vi har och alla må ha kommit olika långt i utvecklingen men vi är här för att vi är bra fotbollsspelare. Sedan måste vi tro på det vi gör och han är duktig på att scouta motståndare och sätta upp en matchplan därefter, han är väldigt duktig på tydliga matchplaner där han ger oss motståndarnas styrkor och svagheter.

Klubben får nu ett tillskott till klubbkassan för att de i Division 1 hitintills varit flitigast på att matcha talanger i seriespelet. Detta tillskottet kommer från Svenska Spel och är ett samarbete mellan Svenska Spel AB och Ettanfotboll, organisationen för Division 1-klubbarna.

– Även om ekonomin idag är okej är alla pengar välkomna till klubben, man tackar aldrig nej till intäkter. För egen del är det skönt att vara med och bidra på fler sätt, det är det märket man bär varje vecka och det är kul att få vara med och bidra på fler sätt, avslutar Zachrison.

Division 1-skylten på Ängelholms IP. Foto: Bildbyrån

Division 1-skylten på Ängelholms IP.
Foto: Bildbyrån

Fakta om Svenska Spels Ungdomsbonus 

För varje spelare född 1998 eller senare som deltar i en seriematch säsongen 2017 får klubbarna i division I södra och division I norra poäng. Två poäng för startspelare och en poäng för inbytt spelare. Poäng räknas i 24 serieomgångar där de två sista undantas.

Ungdomsbonussäsongen delas upp i fyra ”delomgångar” bestående av omgång 1–6, 7-12, 13-18, 19-24. Samt en slutgiltig som baseras på den sammanlagda poängen under säsongen.

Efter var sjätte spelomgång görs en sammanräkning av lagens poängskörd och de fem lag som fått flest poäng premieras med en bonus. Det bäst placerade laget får 15 000 kronor, tvåan 12 000, tredje laget 9 000, fyran 6 000 och slutligen det femte laget får 3 000 kronor.

Efter avslutad ”bonusomgång” nollställs alla lag och en ny poängräkning inleds.

Efter omgång 24 räknas lagens totala poäng ihop och de fem lag som fått högst poäng under säsongen får en extra premie. Det segrande laget får ta emot 50 000 kronor, tvåan 40 000, tredje lag 30 0000, fjärde lag 20 000 och slutligen det femte laget får ta emot 10 000 kronor.

Sammanlagt kommer Ungdomsbonusen fördela 330 000 kronor till division I under året.

Topp 5 i Ungdomsbonusens delomgång 1

1) Ängelholms FF, 29 poäng (15,000 kronor)
2) Mjällby AIF, 20 poäng (12,000 kronor)
3) IK Brage, 19 poäng (9000 kronor)
4) Vasalunds IF, 18 poäng (6000 kronor)
5) Skövde AIK, 16 poäng (3000 kronor)

Totala beräkningen delomgång 1

1) Ängelholms FF, 29 poäng
2) Mjällby AIF, 20 poäng
3) IK Brage, 19 poäng
4) Vasalunds IF, 18 poäng
5) Skövde AIK, 16 poäng

6) Kristianstad FC, 13 poäng
Sandvikens IF, 13 poäng
8) Enskede IK, 12 poäng
IFK Luleå, 12 poäng
10) Assyriska IF, 9 poäng
11) Husqvarna FF, 7 poäng
12) Ljungskile SK, 5 poäng
13) Arameisk-Syrianska IF, 4 poäng
14) Akropolis IF, 3 poäng
FK Karlskrona, 3 poäng
16) Landskrona BoIS, 2 poäng
Nyköpings BIS, 2 poäng
Umeå FC, 2 poäng
Västerås SK, 2 poäng
20) Carlstad United, 1 poäng
Qviding FIF, 1 poäng
Team TG FF, 1 poäng

23) Assyriska BK, 0 poäng
FC Rosengård, 0 poäng
IK Oddevold, 0 poäng
Oskarshamns AIK, 0 poäng
Sollentuna FK, 0 poäng
Utsiktens BK, 0 poäng