Ett firande från 2016, nu får ÄFF fira en ny seger - den i ungdomsbonusen.  Foto: Bildbyrån

Ett firande från 2016, nu får ÄFF fira en ny seger – den i ungdomsbonusen.
Foto: Bildbyrån

Ängelholm går segrande även ur den avslutande delomgången i ungdomsbonusen, och gör det som vanligt i majestätisk stil. – Framgångarna i ungdomsbonusen visar att om man jobbar tillräckligt hårt och efter vår akademiverksamhets koncept så räcker det till att spela minst Division Ett-fotboll, säger Peter Bjurenwall, assisterande tränare.

Ängelholm har under hela säsongen radat upp segrarna i ungdomsbonusens delomgångar i majestätisk stil och det skulle kännas konstigt om de inte avgjorde den sista delomgången på samma sätt. Med flera unga spelare i truppen som har getts förtroendet segrar ÄFF på nytt.

Det visar väl att vår akademiverksamhet med Markus Tilly i spetsen fungerat under de åren han jobbat för att få fram fotbollsspelare till A-laget. Vi har Oscar Zachrisson, Edvin Nilsson, Emil Rydström och Oliver Stojanovic-Fredin som alla kommer från vår egen verksamhet. Sen har vi lånat in Filip Örnblom från Öster, han är född 1999 och vi tror det har gett honom mycket att spela matcher från start i Division 1, säger Peter Bjurenwall, den assisterande tränaren i Ängelholms FF.

Delomgångsvinsten genererar 15000 kronor till föreningen, ett viktigt tillskott för klubben.

Pengar är viktiga men man måste se till det sportsliga först. Men det är ingen som tagit en risk för att de här killarna skall spela A-lagsfotboll och således är det ju ovanpå klubbens budget så det är bara en bonus att det trillar in pengar till klubben, kommenterar Peter Bjurenwall tillskottet.

Peter Bjurenwall på Ängelholms FF med sina spelare på bänken under säsongen.  Foto: Bildbyrå

Peter Bjurenwall på Ängelholms FF med sina spelare på bänken under säsongen.
Foto: Bildbyrå

Ängelholm har varit övertygande i sin satsning under hela säsongen och har vunnit samtliga delomgångar i år. Det har varit imponerande att se så många unga få förtroendet oberoende av resultaten i matcherna, tränarna har fortsatt att ge de unga spelarna i laget förtroendet.

Vi hade en speciell början på säsongen där vi tränare kom in väldigt sent, då var det väldigt få spelare med kontrakt. Efter det har vi byggt en trupp och då har det kommit in unga spelare från föreningen i laget, vilket är kul men vi har valt de spelare som varit bäst på varje position. Det var de unga och hungriga spelarna som ville visa upp sig i det här skyltfönstret och det har de alla tagit på ett bra sätt tycker jag, slår Peter Bjurenwall fast om de yngre spelarna i Ängelholms trupp.

Den här satsningen ÄFF gjort på unga spelare sänder signaler ner i leden på akademin.

Framgångarna i ungdomsbonusen visar att om man jobbar tillräckligt hårt och efter vår akademiverksamhets koncept så räcker det till att spela minst Division 1-fotboll. Sedan har vi sett spelare här under säsongen som gått vidare och spelat fotboll på en högre nivå. Våra spelare har sett att skillnaden inte är så stor utan det gäller att bara ligga i och jobba hårt, avslutar Bjurenwall.

Imorgon publiceras en total sammanställning för Svenska Spels Ungdomsbonus 2017.

***

Fakta om Svenska Spels Ungdomsbonus

För varje spelare född 1998 eller senare som deltar i en seriematch säsongen 2017 får klubbarna i division I södra och division I norra poäng. Två poäng för startspelare och en poäng för inbytt spelare. Poäng räknas i 24 serieomgångar där de två sista undantas.

Ungdomsbonussäsongen delas upp i fyra ”delomgångar” bestående av omgång 1–6, 7-12, 13-18, 19-24. Samt en slutgiltig som baseras på den sammanlagda poängen under säsongen.

Efter var sjätte spelomgång görs en sammanräkning av lagens poängskörd och de fem lag som fått flest poäng premieras med en bonus. Det bäst placerade laget får 15 000 kronor, tvåan 12 000, tredje laget 9 000, fyran 6 000 och slutligen det femte laget får 3 000 kronor.

Efter avslutad ”bonusomgång” nollställs alla lag och en ny poängräkning inleds.

Efter omgång 24 räknas lagens totala poäng ihop och de fem lag som fått högst poäng under säsongen får en extra premie. Det segrande laget får ta emot 50 000 kronor, tvåan 40 000, tredje lag 30 0000, fjärde lag 20 000 och slutligen det femte laget får ta emot 10 000 kronor.

Sammanlagt kommer Ungdomsbonusen fördela 330 000 kronor till division I under året.

Topp 5 i Ungdomsbonusens delomgång 4

1) Ängelholms FF, 33 poäng (15,000 kronor)
2) Skövde AIK, 19 poäng (12,000 kronor)
3) IFK Luleå, 16 poäng (9000 kronor)
4) Mjällby AIF, 14 poäng (4500 kronor)
Ljungskile SK, 14 poäng (4500 kronor)

Totala beräkningen delomgång 4

1) Ängelholms FF, 33 poäng
2) Skövde AIK, 19 poäng
3) IFK Luleå, 16 poäng
4) Mjällby AIF, 14 poäng
Ljungskile SK, 14 poäng
——

6) Husqvarna FF, 10 poäng
Kristianstad FC, 10 poäng
Nyköpings BIS, 10 poäng
9) FC Rosengård, 9 poäng
Vasalunds IF, 9 poäng
11) IK Brage, 7 poäng
Sandvikens IF, 7 poäng
Sollentuna FK, 7 poäng
14) Enskede IK, 5 poäng
15) Team TG FF, 4 poäng
Västerås SK, 4 poäng
17) Assyriska FF, 3 poäng
Arameisk-Syrianska IF, 3 poäng
19) FK Karlskrona, 2 poäng
IK Oddevold, 2 poäng
Oskarshamns AIK, 2 poäng
——
22) Akropolis IF, 0 poäng
Assyriska BK, 0 poäng
Carlstad United, 0 poäng
Landskrona BoIS, 0 poäng
Qviding FIF, 0 poäng
Umeå FC, 0 poäng
Utsiktens BK, 0 poäng