Edvin Nilsson i match mot ÖIS i Superettan 2016. Foto: Bildbyrån

Edvin Nilsson i match mot ÖIS i Superettan 2016.
Foto: Bildbyrån

Satsningen på de unga spelarna i A-laget betalar av sig både sportsligt och ekonomiskt för Ängelholms FF. – Jag tror det är ganska viktigt för klubben att man delvis visar oss unga i klubben att om man gör det bra kommer man få speltid, säger Edvin Nilsson.

Ängelholm gick klart segrande ur den första delomgången av Svenska Spels Ungdomsbonus och radar nu upp ytterligare en vinst när delomgång två har summerats. Man har till årets säsong lyft upp många unga som fått chansen av tränaren, vilket har betytt mycket för dem.

– Det har betytt att jag för första gången fått känna på skillnaden mellan juniorfotboll och seniorfotboll. Samtidigt är det en bra serie så man möter bra spelare och utvecklas, berättar mittfältaren Edvin Nilsson och fortsätter om att klubben kammat hem båda delomgångarna.

– Jag tror det är ganska viktigt för klubben att man delvis visar oss unga i klubben att om man gör det bra kommer man få speltid. Men sedan tror jag kanske det är än viktigare att utåt sett visa att man som klubb visar att de unga får speltid, det betyder mycket för varumärket.

Edvin Nilsson under fjolårssäsongen med ÄFF. Foto: Bildbyrån

Edvin Nilsson under fjolårssäsongen med ÄFF.
Foto: Bildbyrån

Edvin är en av tre unga spelare som figurerat i samtliga Division 1-matcher av delomgång två, de övriga är Kristianstads André Kamp och Sandvikens York Rafael, den sistnämnde är den ende som startat samtliga matcher. Förtroendet från tränaren stimulerar och utvecklar.

– Jag tror att vi alla unga i truppen känner att vi har förtroende från tränaren. Jag känner i alla fall av det väldigt mycket och jag känner väl att för varje match som man får spela känner man en större trygghet och kan våga spela lite mer och känna sig mer trygg på plan. Det har nog lett till att man blivit allt mer stabil ute på plan ju längre säsongen har gått och nu känner man väl att man är en spelare för startelvan, säger Edvin Nilsson om förtroendet.

Ängelholm ligger för närvarande sjua i tabellen men blickar uppåt. Under sommarfönstret var man väldigt aktiva och fick in en del nya ansikten samtidigt som andra lämnade för andra utmaningar. Spelartruppen ser fram emot en spännande höst och hoppas klättra i tabellen.

– Inför hösten blir det svårt att säg men det är en så pass jämn serie där de flesta lagen kan slå varandra. Det gäller för oss att komma på rätt spår igen och då tror jag absolut att vi kan vara en liten joker utanför toppstriden, men det är svårt att säg nu. Jag är dock övertygad om att ifall vi får allting att stämma för oss så tror jag på oss som lag, avslutar Edvin Nilsson.

 

Fakta om Svenska Spels Ungdomsbonus

För varje spelare född 1998 eller senare som deltar i en seriematch säsongen 2017 får klubbarna i division I södra och division I norra poäng. Två poäng för startspelare och en poäng för inbytt spelare. Poäng räknas i 24 serieomgångar där de två sista undantas.

Ungdomsbonussäsongen delas upp i fyra ”delomgångar” bestående av omgång 1–6, 7-12,

13-18, 19-24. Samt en slutgiltig som baseras på den sammanlagda poängen under säsongen.

Efter var sjätte spelomgång görs en sammanräkning av lagens poängskörd och de fem lag som fått flest poäng premieras med en bonus. Det bäst placerade laget får 15 000 kronor, tvåan 12 000, tredje laget 9 000, fyran 6 000 och slutligen det femte laget får 3 000 kronor.

Efter avslutad ”bonusomgång” nollställs alla lag och en ny poängräkning inleds.

Efter omgång 24 räknas lagens totala poäng ihop och de fem lag som fått högst poäng under säsongen får en extra premie. Det segrande laget får ta emot 50 000 kronor, tvåan 40 000, tredje lag 30 0000, fjärde lag 20 000 och slutligen det femte laget får ta emot 10 000 kronor.

Sammanlagt kommer Ungdomsbonusen fördela 330 000 kronor till division I under året.

 

Topp 5 i Ungdomsbonusens delomgång 2 

1) Ängelholms FF, 30 poäng (15,000 kronor)
2) Kristianstad FC, 16 poäng (10,500 kronor)
Vasalunds IF, 16 poäng (10,500 kronor)
4) Ljungskile SK, 14 poäng (4500 kronor)
Mjällby AIF, 14 poäng (4500 kronor)

Totala beräkningen delomgång 2

1) Ängelholms FF, 30 poäng
2) Kristianstad FC, 16 poäng
Vasalunds IF, 16 poäng
4) Ljungskile SK, 14 poäng
Mjällby AIF, 14 poäng
————————————–
6) Sandvikens IF, 12 poäng
Skövde AIK, 12 poäng
8) Arameisk-Syrianska IF, 10 poäng
IK Brage, 10 poäng
10) IFK Luleå, 8 poäng
11) Enskede IK, 6 poäng
12) Assyriska BK, 4 poäng
Assyriska FF, 4 poäng
FC Rosengård, 4 poäng
FK Karlskrona, 4 poäng
Husqvarna FF, 4 poäng
17) Umeå FC, 3 poäng
18) Nyköpings BIS, 2 poäng
Team TG FF, 2 poäng
Västerås SK, 2 poäng
21) Landskrona BoIS, 1 poäng
Qviding FIF, 1 poäng
Utsiktens BK, 1 poäng
24) IK Oddevold, 0 poäng
Akropolis IF, 0 poäng
Carlstad United, 0 poäng
Oskarshamns AIK, 0 poäng
Sollentuna FK, 0 poäng