Uppehållet är här. En tid för lite utvärdering. Varför gör Norra serien fler mål än Södra serien?

Snygga mål, fula mål och vanliga mål. Ja, det har varit en målglad säsongsinledningen i Ettan. Tillsammans har Norra och Södra gjort 458 mål efter nio omgångar innan sommaruppehållet tog vid. Norra serien har gjort 242 mål medan Södra serien har gjort 216 mål. Frågan är varför – att Norra gör fler mål än Södra? Jag tog ett snack med Rickard Johansson, huvudtränaren i IF Sylvia, som tränat lag i båda serierna. Möjligtvis har han någon teori?

Ena säsongen fick han sparken, andra säsongen är han serieledare. Det är skilda världar för Rickard Johansson jämfört med 2019 och 2020. Efter en bra start på vårsäsongen kom Åtvidabergs FF in i en negativ trend på fyra matcher och Johansson fick lämna klubben. Det skulle bli annorlunda under årets säsong. Från tränarbänken har Rickard Johansson sett IF Sylvia storma fram i Norra. De är serieledare efter vunnit, vunnit och vunnit – och är fortfarande obesegrade.

– Jag kan inte vara annat än nöjd eftersom vi inte har förlorat. Vi gick inte in i säsongen med att ”vara med där uppe” utan försökt jobba med delar i vårt spel, säger Johansson och fortsätter:

– Det gäller att ha tålamod och inte jaga resultat utan utveckla spelarna till elitspelare. Gör vi tillräckligt bra kommer även resultaten.

Trots att IF Sylvia har gått väldigt bra har de en växel till i sig.

– Jag tycker att vi, efter de tre senaste matcherna, börjat komma igång både med defensiven och offensiven. Spelmässigt har vi mer att plocka fram, säger han.

De har även bra målproduktion med 20 mål. Det är bara IFK Haninge (22 mål) och Vasalunds IF (28 mål) som gjort fler mål i Norra serien. I den Södra serien är FC Linköping City målgladast med 20 mål.

– Vi har fått utdelning på chanserna som vi har skapat. Det kan vi inte klaga på. Vi har fördelat målskyttet lite jämnare än till exempel Vasalund. Vi känner att vi kan skapa målchanser mot alla lag, säger Johansson.

Norra serien har gjort 242 mål medan Södra serien har gjort 216 mål

Tittar man på målskörden för hela Ettan är Norra målgladare än Södra. 26 mål fler har gjorts i Norra. Rickard Johansson har kanske en teori?

– Det är en bra fråga. Det är mer naturgräs- i Södra serien och nästan bara konstgräslag i Norra serien. Det kan ju påverka lite i avslutningsdelen. Det går fortare på konstgräset och det är svårare defensivt jämfört med naturgräset, säger han.

En annan anledningen kan vara truppstorlekarna mellan lagen i Norra och Södra.

– Känslan är att det finns fler spelare att välja av i Södra serien. Spelarna i truppen som är i rangordningen 13 till 20 är kanske bättre i Södra än i Norra, säger Johansson.

Det går även att jämföra kvalitén på lagen och spelarna men Johansson menar att kvalitén är liknande.

– Om lagen ställer upp med de bästa startelvorna är de rätt jämna. Möjligtvis är ”bottenlagen” sämre i Norra än i Södra i år, säger han och tillägger att han har ännu inte sett alla lag i Södra.

Norra gjorde 220 mål medan Södra gjorde 197 mål.

En tillbakablick till förra säsongen visar även att Norra gjorde fler mål än Södra serien efter nio omgångar. Det har även gjorts fler mål totalt under denna säsong.

Det har gjorts 41 fler mål under 2020 än 2019 efter nio omgångar.

Det är svårt att dra några slutsatser om målskörden mellan säsongerna. Lika så skillnaden mellan Norra och Södra sett till målproduktionen. En orsak kan vara intensiva spelschemat? Det är större belastning på spelarna, fler rotationer i startelvorna, en “försäsong” utan träningsmatcher och lagen är inte helt samspelta. En annan orsak kan vara den offensiva kvalitén på lagen mellan säsongerna? Att lagen har fler och bättre offensiva spelare under denna säsong. Även att lagen från Norra, som tagit steg upp i Superettan senaste åren, har klarat sig bättre än lagen i Södra? Det kan även vara en tillfällighet – att säsongen 2020 är en annorlunda säsong. Helt enkelt.

Huruvida man vänder och vrider på’t. En sak är iallafall säker. Målproduktionen kommer även fortsätta efter uppehållet i Ettan.

/ Pontus Andersson