Från vårens möte mellan lagen  Foto: Anders Andersson

Från vårens möte mellan lagen
Foto: Anders Andersson

Det återstår en väldig massa matcher kvar att spela, men frågan är ändå om inte söndagens seriefinal mellan serietvåan Carlstad United och serieledande Västerås SK kommer att vara en stark indikator på vart hösten pekar för dessa lag. Trenden(nåja) är ju att lagen bakom jagar på i bra fart…

”En match i taget”, ”matchen gäller bara tre poäng”, ”serien är lång”. Bla, bla bla. Trist med klyschor och jag skulle vilja vända på det: Seriefinal mellan seriens hittills absolut två bästa lag. Båda fick respass ur cupen i veckan (Carlstad 0-3 mot Hammarby, VSK 1-3 mot IK Brage). Förlusterna i cupen är det bara att ruska av sig och se framåt. Det är serien som är det elementära. Det absolut viktigaste. Matchen gäller allt. Vem är egentligen bäst?

***

Det är på många sätt två olika lag, med förmodat två olika synsätt på sina prestationer hittills och sin faktiska tabellplacering: Västerås som bytt tränare under året, en nystart efter att spelarna ropat på förändring. Jag har skrivit, och sagt det innan: De fick som de ville, nu måste de på planen leverera. Carlstad United med samma tränare och en trygghet i sitt sätt att uppträda. Det finns alltid småsaker som inte är perfekt, men intrycket för utomstående är att Carlstad United mår som de förtjänar. Det vill säga väldigt bra.

En annan skillnad, tror jag, är hur lagen motsvarat sina förväntningar: Carlstad gjorde en bra säsong ifjol men att laget skulle få den här utvecklingen var inte så lätt att förutse. Självklart trodde man själva på en förbättring men jag gissar ändå att de njuter varje dag av att ha skaffat sig ett sådant här utgångsläge. Självförtroendet är på topp och det ska man inte underskatta.

Karwan Safari försöker knorra in en frispark i vårmötet Foto: Anders Andersson

Karwan Safari försöker knorra in en frispark i vårmötet
Foto: Anders Andersson

Västerås SK är där alla (typ) förväntat sig att laget ska vara. Det är en tydlig och målmedveten satsning där man inte försöker ”mörka” sitt favoritskap. #roadtosuperettan är en skönt kaxig hashtag som belyser tron på sig själva. Jag tycker att det är rätt, förutsättningarna finns och det går liksom inte att smyga med det. Sticker man ut hakan riskerar man en snytning och självklart sticker det i ögonen på en del motståndare. Det struntar VSK i (och det ska man göra) Det handlar bara om att leverera resultat.

***

Att matchen nu spelas i Carlstad ger liksom lite extra krydda, United är starka på hemmaplan och erkänt tunga att möta. Vid seger är man nya serieledare och det räcker långt som ”trigger”.

Västerås spelade oavgjort senast men leder ändå serien fortsatt eftersom även Carlstad bara tog en poäng. Som våren har sett ut har poängtappen sällan kommit på rad och självkalrt vill man snabbt komma tillbaka i vinnarspåret. En seriefinal är givetvis ett ypperligt tillfälle att markera att det här är deras år.

***

Syrianska och Umeå FC är de som jagar närmast bakom och både dessa lag har givetvis fått lite ”vittring” då avståndet inte är större än vad det är. Trepoängssystemet har den tjusningen att det kan gå väldigt fort…

***

Att tippa en seriefinal mellan två lag som varit så stabila men ändå är så olika är som att utropa vilken Lotto-rad som ska presenteras på lördagskvällen. Typ omöjligt. (har ni tips tar jag gärna emot dessa).

Foto: Anders Andersson

Foto: Anders Andersson

Carlstad har bara förlorat en(1) match men kryssat desto fler (7), medans VSK bara hartvå oavgjorda matcher och fyra förluster. Igen, två bra lag, men med lite olika historier bakom tabellraderna.

***

Min inledning om att seriefinalen är en vägvisare inför fortsättningen är en tillspetsad vinkling för att verkligen få matchens betydelse att växa. Den som har skapliga kunskaper i matematik kan räkna ut att så inte är fallet, men vad gör man inte för lite dramatik?

***

Det som kommer att avgöra den här matchen handlar om vem som vågar vinna och inte om vem som är rädda att förlora. Spelare, ledare och fans ska njuta på söndag, för seriefinaler är det allra bästa som finns. I horisonten finns priset, en plats i svensk elitfotboll.