Fyra straffar, fyra mål. Simon Karlsson Adjei har varit hundraprocentig från straffpunkten. Foto: Christoffer Borg Mattisson.

De är notoriska målskyttar, de har snarlik spelstil och de leder skytteligan i respektive Ettanserie. Hur, var och när gör Ashley Coffey och Simon Karlsson Adjei målen? Det har jag tagit reda på.

Superlativen har varit många efter målfesterna som Ashley Coffey och Simon Karlsson Adjei bjudit på under säsongen. Ett drömmål där, ett hattrick här, en och annat välplacerat avslut där. Det är inte konstigt att många har hyllat dem. Duon har gjort 21 mål vardera. Det är väldigt många mål. Fler mål tillsammans än vissa lag i Ettan.

Med sex omgångar kvar har Coffey och Karlsson Adjei skaffat sig ett bra utgångsläge att vinna skytteligan i respektive serie. Chansen finns även att målrekordet ryker för hela Ettan. Jag har studerat dem, kikat på deras mål och tagit fram statistik. Siffrorna visar mycket om deras målglada säsong.

Ashley Coffey:

Nykomlingen IFK Haninge har gjort succé i Ettan Norra och är indragna i uppflyttningsracet. En spelare som varit tungan på vågen är anfallaren Ashley Coffey med sina 21 mål på 23 matcher. Målskörden har gett honom ledningen i skytteligan i Ettan Norra, där Vasalundsduon Ekin Bulut och Mai Traore skuggar bakom med 19 och 18 mål. Ingen hade väl förutspått att Ashley Coffey, som fick provspela för division två-klubbar, skulle leda skytteligan inför säsongen.

Hur görs målen?

Det har varit stor variation hur målen tillkommit. Ashley Coffey har gjort mål på de mesta och på olika sätt. Det har han visat under säsongen. Nio mål har kommit från vänster-, fyra mål med högerfoten och åtta mål med huvudet.

Vart görs målen?

Som grafiken visar kommer nästan alla mål i straffområdet, där Ashley Coffey varit stekhet. IFK Haninge anfaller mycket på kanterna genom Marijan Cosic och Ahmed Bonnah, två snabba och spelskickliga yttrar som brukar utmanövrera sina motståndare. Oftast söker de upp Coffey i straffområdet, där målen har kommit. Förutom att Coffey är en bra uppspelspunkt är han minst lika bra i djupled.

En annan grej. Endast fyra mål har kommit utanför straffområdet, men det har heller inte varit några slumpartade mål. Vad sägs som avsluten mot IF Sylvia eller långskottet mot IK Frej? Finfina mål.

Noterbara saker:

– Han har hittills gjort tre hattrick. Två hattrick i matcherna mot Nyköpings BIS och ett hattrick mot IK Frej.

– Han har hittills gjort mål på 10 av 16 lag i Ettan Norra.

– Han har gjort mål mot nästan alla toppkonkurrenter – IF Brommapojkarna, IF Sylvia, Sandvikens IF och Sollentuna FK – förutom serieledarna Vasalunds IF.

– Flesta av målen kommer i andra halvlek. 13 av 21 mål har gjorts då.

– Tre matcher utan mål. Det är hans längsta måltorka under säsongen.

– Nio mål på fem matcher är hans bästa målperioden under säsongen.

– Han har stått för 36 procent av alla IFK Haninges mål under säsongen.

Simon Karlsson Adjei:

Efter ett utlandsäventyr i Kanada återvände Simon Karlsson Adjei till Assyriska Turabdin IK inför denna säsongen. En välbekant förening för honom. Innan sejouren i Kanada svarade Karlsson Adjei för 30 mål i division två för Assyriska Turabdin IK. Skulle han återupprepa målsuccén? Jajamän.

Det har varit kontinuerlig målproduktion utan några formsvackor för Simon Karlsson Adjei. 21 mål på 23 matcher har gett honom skytteligaledningen i Ettan Södra. Närmast bakom är Eskilsminne IF:s anfallare, Emil Åberg, på 15 mål. Karlsson Adjei har varit en klass för sig.

Hur görs målen?

Likt Ashley Coffey har Simon Karlsson Adjei fått många inlägg på sig. Då kommer målen. Framför allt genom huvudspelet. Några mål har även kommit genom sitt djupledsspel. Hittills har nio mål varit med höger-, fyra med vänsterfoten och sju med huvudet. Till skillnad från Coffey har Karlsson Adjei fått förtroende från straffpunkten, vilket resulterat i fyra mål.

Vart görs målen?

Slå in bollen i straffområdet och Simon Karlsson Adjei gör mål. Så har det varit under säsongen. Det har varit en eller två försvarare på honom, men genom sin storlek har han ändå kunnat göra mål. Antingen på frisparkar, hörnor eller inlägg. Det är en styrka och egenskap som sticker ut. En annan sak är hans djupledshot trots sin storlek. Karlsson Adjei är snabb och svårstoppad när han sätter fart.

Noterbara saker:

– Fyra straffar, fyra mål. Karlsson Adjei har hittills varit hundraprocentig från straffpunkten. Två straffar till vänster-, två straffar till högersida.

– Han var glödhet (!) under juli månad, då han gjorde åtta mål på fem matcher.

– 12 av 21 mål har gjorts i första halvleken.

– I slutskedet av matcherna, från matchminut 73′ och framåt, har han gjort sju mål.

– Karlsson Adjei har stått för 55 procent av Assyriska Turabdin IK:s målskörd.

– Endast ett mål har kommit utanför straffområdet, men det var inte vilket mål som helst…

Summering:

Som statistiken visar. Ashley Coffey och Simon Karlsson Adjei har levererat med stark kontinuitet under säsongen. Anfallarna är dessutom väldigt lika i spelstilen förutom att ena är vänster- och andra är högerfotad. Kliniska avslutare, otroligt målfarliga i straffområdet, starka i djupledsspelet, bra med huvudspelet och uppspelspunkten för laget. Likheten gäller även i statistiken – vart, hur och när målen görs.

Med sex omgångar kvar finns chansen att tidigare målrekordet – 27 mål från Salif Camara Jönsson under säsongen 2014 – kommer suddas ut. Nya rekordinnehavaren kommer vara Ashley Coffey eller Simon Karlsson Adjei.

/ Pontus Andersson.