Nike Mercurial och Adidas X-modellen är populärast bland Ettanmålskyttarna. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN / COP 147 / KA048

Vad krävs för att sluta högt upp i skytteligan i Ettan? Förutom att göra många mål måste du spela i Nike eller Adidas.

Året var 2006. Jag var en blond pojkspoling på 15 år. VM i Tyskland skulle precis börja. Jag hade laddat upp under flera veckor. Jag hade sett alla reklamer från Nike och Adidas, införskaffat VM-bilagan, studerat trupperna och spelarna in i minsta detalj. Det var världsstjärnor i nästan varje landslag. Zinedine Zidane i Frankrike, Ronaldinho i Brasilien, Thierry Henry i Frankrike och Francesco Totti i Italien. Det var även kommande världsstjärnor som Lionel Messi, Cristiano Ronaldo och Wayne Rooney. Efter öppningsmatchen, mellan Tyskland och Costa Rica, var jag inne i VM-bubblan till tonerna av ”Mas Que Nada”.

Efter varje match var rutinen var densamma. Jag gick upp till datorn, startade webbläsaren och surfade in på bildbanken Getty Images för att studera bilderna från matcherna. Michael Ballack spelade i vitguldiga Adidas Predator mot Polen. Check på den. Patrick Vieira hade ett par svartguldiga Adidas Predator mot Togo. Check på den också. Vilka skor gjorde “riktiga” Ronaldo mål med mot Ghana? Ett par gula Nike Mercurial. Just det, Cristiano Ronaldo? Avklippta sockar med vit undersocka, som senare blev en trend, med röda Nike Mercurial. Zlatan Ibrahimović, då? Jodå, helblå Nike Mercurial. Francesco Totti? Vitblåa Diadora. Wayne Rooney? Kritvita Nike T90 Supremacy med svarta och röda detaljer. Ronaldinho? Hans egna skomodell Nike Air Legend som var antingen guldiga eller vita. Lionel Messi och Lukas Podolski? Byggsatsskon Adidas F50 som man kunde byta dobbar och sula beroende på underlag och känsla. Robert Pires? De superlätta, 200-gramsskorna Puma v1.06.

Ja, ni fattar. Det fortsatte så under hela VM. Jag kollade upp varje spelare för att se vilka skor som de spelade i. Vad skulle jag använda informationen till? Enkelt svar. För att höja spelupplevelsen ytterligare i Pro Evolution Soccer 6 – en av de bästa fotbollsspelen som skapats – brukade jag modifiera spelet. Allt skulle vara så verklighetstroget som möjligt. Riktiga lagnamn, uppdaterade trupper, årets tröjor, spelarna skulle ha riktiga ansikten och inte de generiska. Sist men inte minst skorna. Det var viktigast. Spelarna skulle alltid spela i samma skor som i senaste matchen. Allt skulle vara perfekt. Det fortsatte så i flera upplagor av Pro Evolution Soccer.

Och det var här mitt intresse för fotbollsskor grundades. Jag brukar än idag spendera några timmar i veckan och surfa runt på Getty Images eller Bildbyrån för att se bilder från matcher och träningar för att se vilka skor som spelare springer runt i. Det är ett beroende, helt enkelt.

Vad i hela friden har detta med Ettan att göra? Jo, jag har gått igenom de senaste säsongerna – och nuvarande säsongen – för att se om det finns någon skotrend bland målskyttarna i skytteligan. Och ja, det gör det. Med hjälp av Bildbyrån, Google, lokal tidningar, hemsidor hos frilansfotografer och klubbarnas hemsidor och sociala medier har jag blickat bakåt i tiden.

Vilket skomärke och modell har varit populärast bland målskyttarna i Ettan sedan 2017?

Vi börjar med säsongen 2017, där Karwan Safari och Robin Strömberg vann skytteligan i Norra respektive Södra. Båda spelade i Adidas med modellerna Predator och X 16. Noterbart är att sex av tio målskyttar spelade i Nike och modellen Mercurial.

Säsongen 2018 var ett skifte i Norra, där Nikola Vasic vann skytteligan med Nike Mercurial. Södra var sig lik, dock. Robin Strömberg vann skytteligan, för andra året i rad, fast denna gång i ett par Adidas Nemeziz. Här letar sig även Puma in i skytteligan. Andreas Birgersson, då i Lunds BK, körde Puma och modellen evoPOWER Vigor.

Säsongen 2019 var likadan i skoväg fast med andra skytteligavinnare. Ekin Bulut gjorde 26 mål – flest av alla i hela Ettan – med ett par Nike Mercurial i Norra. Aniekpeno Udoh gjorde 18 mål med Adidas X 19.3 i Södra. Som säsongen 2017 spelade många av målskyttarna i Nike Mercurial.

Och nuvarande säsongen 2020. Det kan möjligtvis bli ett skoskifte igen i Norra och Södra. Att skytteligavinnaren har Adidas i Norra och Nike i Södra. Hittills har skytteligaledaren i Norra, Ashley Coffey, spelat i Adidas och modellen X 19.3 medan i Södra har Simon Karlsson Adjei kört med Nike Mercurial. Det är lite jämnare i märkesväg sett till tidigare säsonger. Fyra målskyttar kör Adidas och sex målskyttar använder Nike.

När väl säsongen är över kommer möjligtvis en uppföljning över vilken målskytt och skomärke som vann i respektive serie.

/ Pontus Andersson.


Skofördelning mellan säsongerna 2017 och 2020.

Säsongen 2017:

Norra:
1: Karwan Safari – Adidas Predator
2: Christian Kouakou – Nike Mercurial
3: Timothy McNeil – Adidas X 16
4: Johan Eklund – Adidas X 16
5: Alagie Sosseh – Nike Mercurial

Södra:
1: Robin Strömberg – Adidas X 16
2: Edin Hamidovic – Nike Mercurial
3: Sadat Karim – Nike Mercurial
4: Peiman Eliassi – Nike Mercurial
5: Andréas Grahm – Nike Mercurial

Säsongen 2018:

Norra:
1: Nikola Vasic – Nike Mercurial Superfly
2: John Junior – Adidas X 17
3: Leo Englund – Nike Mercurial Superfly
4: Alagie Sosseh – Nike Hypervenom Phantom
5: Mathias Ranégie – Nike Mercurial

Södra:
1: Robin Strömberg – Adidas Nemeziz
2: Robin Hofsö – Adidas Predator
3: Emil Åberg – Nike Mercurial
4: Andreas Birgersson – Puma evoPOWER Vigor
5: Robin Book – Nike Mercurial

Säsongen 2019:

Norra:
1: Ekin Bulut – Nike Mercurial
2: Victor Söderström – Nike Mercurial
3: Leo Englund – Nike Mercurial
4: Liridon Selmani – Nike Mercurial
5: Adhavan Rajamohan – Adidas Nemeziz

Södra:
1: Aniekpeno Udoh – Adidas X 19.3
2: Jesper Westermark – Nike Mercurial
3: Amar Muhsin – Nike Mercurial
4: Albinot Rexhepi – Nike Mercurial
5: Christoffer Christensson – Nike Mercurial

Säsongen 2020:

Norra:
1: Ashley Coffey – Adidas X 19.3
2: Mai Traore – Nike Mercurial
3: Ekin Bulut – Nike Mercurial
4: Marko Nikolic – Adidas X 19.3
5: Marijan Cosic  – Nike Mercurial

Södra:
1: Simon Karlsson Adjei – Nike Mercurial
2: Linus Olsson – Adidas X 19.3
3: Emil Åberg – Nike Mercurial
4: Michael Kargbo – Adidas Predator
5: Jesper Rindmo – Nike Mercurial