Då firade Mjällby efter en match i allsvenskan - nu firar man avancemanget till Superettan Foto: Bildbyrån

Då firade Mjällby efter en match i allsvenskan – nu firar man avancemanget till Superettan
Foto: Bildbyrån

Segerjublet bröt ut i Listerlandet i helgen och det är bara att gratulera Mjällby AIF till avancemanget till Superettan 2019. En väl genomförd säsong och totalt sett mycket välförtjänt! I den norra serien finns det tendenser till lite nervdaller och kommande helgs matcher ser delikata ut. 

Jag har ju gratulerat MAIF tidigare men det går liksom inte att släppa helt ändå. De var stora favoriter innan seriestarten och det är inte alltid så lätt att leva upp till. Det faktum att man nu, med fyra omgångar kvar att spela, kan titulera sig seriesegrare 2018 är inget annat än en kvalitetsstämpel på det man gjort, imponerande! Nästa steg är ett inget enkelt att ta men MAIF har varit där nyligen och vet vad som krävs. Nu finns det tid att i lugn och ro planera för det som komma skall, bara det ska ge bra förutsättningar att kommande säsong ska bli rolig och framgångsrik den med.

Det utrymmet Mjällby skapat sig i toppen räckte för att säkra seriesegern i omgång 26 Foto: Bildbyrån

Det utrymmet Mjällby skapat sig i toppen räckte för att säkra seriesegern i omgång 26
Foto: Bildbyrån

I övrigt i den södra serien så har det hårdnat betänkligt kring kvalplatsen uppåt nu. Det är inte mindre än fyra lag inom två poäng och som sagt: fyra omgångar är tolv poäng..Den tidigare beställda hjärtmedicinen kommer väl till pass i avslutningen.

***

FK Karlskrona 5 – Lunds BK 4. Ska vi gissa att de gnuggas lite försvarsspel hos dessa båda gäng de närmaste dagarna?

***

Bottenstriden har jag ju varit inne på rätt mycket när det gäller division 1 södra och med tanke på hur tätt det är går det liksom inte att ducka undan att nämna det nu heller. Husqvarna tog en blytung seger i helgen, seger 3-1 på bortaplan mot Torns IF var verkligen starkt och kanske var det sista livlinan för smålänningarna. Nu lever hoppet även om det är några poäng upp till säker mark. En seger av det slaget kan dock verkligen ingjuta nytt mod och självförtroende inför fortsättningen.

I skrivande stund pågår Ängelholm-Kristianstad (0-2) en galet viktig match runt de nedre strecken.

***

I den norra serien är blev det en lite oväntad avslutning när serieledande Västerås såg ut att åka hem med tre poäng från Örebro och matchen mot BK Forward. Det blev noll. VSK tog en mycket tidig ledning när Filip Tronet gav gästerna ledningen redan i den andra minuten. Det stod sig till minut 90, då kvitterade Forward och minuten efter fullborde hemmalaget blixtvändningen och skrällen ett faktum. Var det en frukt av ”den här matchen är klar”? Det ska inte behöva ske när man har så mycket att spela för, då måste man vara noggrannare än någonsin och inte bjuda på någonting. Avståndet ner är fyra poäng och lagen bakom har vittring. Inte läge för fler borttappade poäng nu VSK!

Carlstad United såg ut att gå mot en tung 0-2 förlust hemma på Tingvalla när man låg under med 0-2 mot Rynninge med två ordinarie minuter kvar att spela. Det slutade 2-2 och en ”vunnen” poäng. Men, i det här läget är det bara trepoängare som räknas och således en besvikelse hos hemmalaget.

Akropolis är höstens lag menar krönikör Österberg - en av de i god form är Nicklas Lindqvist Foto: Bildbyrån

Akropolis är höstens lag menar krönikör Österberg – en av de i god form är Nicklas Lindqvist
Foto: Bildbyrån

Något av höstens lag måste ju Akropolis vara som ångar på i imponerande takt och fart just nu. Laget har ”släppt” handbromsen öser på framåt i imponerande stil. Skyttekungen Nikola Vasic adderade ett mål även den här matchen och är nu uppe i sjutton fullträffar, en imponerade siffra. Yttermittfältaren Nicklas Lindkvist gjorde de två övriga och det ena var sannerligen ingen dålig fullträff, en riktigt klassmål när han mer eller mindre cykelsparkade in sin andra kasse för dagen.

Omgångens hetaste match: söndagen 21/10, Syrianska FC – Akropolis. Snacka om att den matchen har allt en ”finalmatch” ska ha. Magiskt!

***

I botten är det tack och hej för Skellefteå och vi får önska västerbottningarna lycka till inför 2019 när de får ta ny sats i division 2. Arameisk/Syrianska föll hemma mot Karlslund med 1-2 och nu är avståndet tio poäng upp till säker mark samt kvalplats och det säger sig självt att ridån i princip har gått ner även för Arameiska. Det krävs full pott i de fyra sista omgångarna samtidigt som vare sig Team TG eller Karlslund får ta en enda poäng, dessutom ligger Assyriska där emellan.

Det var deppigt för Assyriska då - och får man inte trenden att vända blir det deppigt den 10 november igen. Foto: Bildbyrån

Det var deppigt för Assyriska då – och får man inte trenden att vända blir det deppigt den 10 november igen.
Foto: Bildbyrån

Assyriskas mardröm fortsätter och sviten med matcher utan seger är nu oändligt lång. Omgång 7, den 27 maj slog man Sollentuna med 4-1. Det är senaste gången AFF fick jubla. Inte undra på att självförtroendet är fullständigt borta. Allt annat än direkt degradering måste ses som ett under i det här läget.

***

Det är inte över förrän det är över, det är sen gammalt. Nu ÄR det snart över och goda råd är dyra i både toppen och botten av de bägge serierna.

Mörkret är här och snart även kylan, för några kommer den allmänna känslan att vara just så, mörk och kall. För de andra kan väder, vind och årstid fullständigt kvitta när framgångarna ska celebreras. Det är bara att ge precis allt man har och hoppas att man är bättre än de man slåss emot.