Västerås har skapat sig ett bra försprång - kommer Carlstad kunna fortsätta utmana dem om seriesegern? Foto: Anders Andersson

Västerås har skapat sig ett bra försprång – kommer Carlstad kunna fortsätta utmana dem om seriesegern?
Foto: Anders Andersson

Två tredjedelar av Ettanfotbolls båda serier är nu spelade och det som återstår är med andra ord en tredjedel. 10 matcher, 30 poäng att vinna. Det drar ihop sig mot avgörande i både toppen och botten av serierna. Det kommer att bli gastkramande. 

Jag börjar i den norra serien med det som sker i botten av tabellen. Nykomlingarna Skellefteås sejour blir av allt att döma bara ettårig. Västerbottningarna räcker inte riktigt till och på tjugo försök har man bara tagit en seger, det räcker såklart inte. Team TG har haft en kämpig säsong med diverse problem med skador och spelare som försvunnit från klubben. Sommarfönstret gav klubben chansen att förstärka och de skadade spelarna har kommit tillbaka en efter en. 3-0 hemma mot Nyköping var exakt vad Umeå-gänget behövde och nu har man vittring på nytt kontrakt.

Det är värre i Assyriska FF där antalet matcher utan seger bara blir längre och längre. Carlos Banda tillträdde ungefär mitt i den usla sviten men han har inte kunnat bryta trenden. Nu väntar ett formstarkt Sandviken på bortaplan och det är ingen enkel uppgift.

Det blir mest troligt bara en ettårig sejour för Skellefteå FF denna gången också.  Foto: Bildbyrån

Det blir mest troligt bara en ettårig sejour för Skellefteå FF denna gången också.
Foto: Bildbyrån

Arameisk-Syrianska är ett annat gäng som haft stora bekymmer med tränarbyten i parti och minut. Nuvarande tränaren Jonathan Partin har dock fått ordning på laget och jag måste säga att jag tidigare har räknat bort laget men kanske får jag fel här. En tråkig knäskada (främre korsband + menisk) på lagets skyttekung Kristijan Cosic kan dock bli kostsam.

Precis ovanför strecket ligger Karlslund, Nyköping och Rynninge. Jag tror att de känner flåset från främst Team TG och Arameiska. Nyköping och Karlslund möts i den kommande omgången….

***

I toppen är det muntrare miner: Västerås SK slog Carlstad på bortaplan i en ren seriefinal för två veckor sedan och har kopplat ett järngrepp om serieledningen. Jag tror att Västerås har ett lag i Superettan 2019! Bakom har Syrianska jag, jagat och jagat. Och nu har man passerat Carlstad och innehar andraplatsen. Med en tränarcirkus av Guds nåde har ändå den syrianska spelartruppen kört på och plockat segrar. Det säger en del om den kvalitet truppen håller med den här seriens mått mätt. Skadade Mattias Genc har funnits med som en av tränarna hela tiden och han får nu ansvaret säsongen ut. Sägs det. Ett klokt val och som sagt, det är spelarna som ska göra det.

Carlstad har en liten resultatmässig svacka men kvaliteten finns fortsatt där. Räkna med en riktigt tuff strid hela vägen in till omgång 30.

***

I den södra serien tar vi avstamp från toppen där seriens storfavoriter Mjällby AIF sitter på tronen. Sex poängs försprång, laget har gjort flest mål och släppt in minst. Allt annat än avancemang till Superettan skulle förvåna oerhört. Grattis Mjällby!

Den stora överraskningen Torns IF håller sig kvar i toppen och även om man förlorade med 0-1 mot just Mjällby senast finns inga tecken på att laget ska tappa farten man håller. Imponerande och väldigt, väldigt bra gjort av alla inblandade.

Oskarshamns AIK och Tvååker(också nykomlingar) skuggar bakom och det blir en högintressant avslutning i tabellens högsta region.

Tabelltvåan kommer fortsätta hålla den takten de gör, tror krönikör Österberg Foto: Bildbyrån

Tabelltvåan kommer fortsätta hålla den takten de gör, tror krönikör Österberg
Foto: Bildbyrån

När vi dyker djupare ner runt det mindre roliga strecken kan vi konstatera att Åtvidaberg har ryckt upp sig betänkligt efter en urusel start. Med tre segrar på den fyra senaste matcherna (förlust mot Mjällby borta) har man täppt till luckan och nu finns absolut chansen till nytt kontrakt. Det glädjer mig att Åtvid ger sig själva chansen att undvika nedflyttning även om det återstår mycket hårt arbete. FK Karlskrona i nästa match är en ny möjlig skalp på vägen….

Det är många lag inblandade i bottenstriden och det skiljer bara sex poäng mellan jumbon Åtvidaberg och niondeplacerade Ljungskile. Det kommer att ske förändringar och det kommer att bli overkligt spännande.

***

Jakten på superettan och desperata lag som ska undvika nedflyttning, det är det vi har har att se fram emot den sista tredjedelen. Makalöst intressant och redan till helgen får vi se om serierna tar nya vändningar eller om trenderna håller i sig…