flight

På väg mot ett nykomlingsbesök var himlen oskyldigt blå

Januari är alltid en hektisk månad för Ettanfotboll, samtliga nykomlingar skall ha ett besök och en genomgång i arrangemangskraven för Ettanfotboll så de är redo för året.

Det är nog många som tror att idrottens värld är som lugnast när det inte är säsong, verkligheten är oftast en annan. För klubbarnas del handlar det om att sätta budgetar, sälja sponsringsplatser och givetvis skall trupper spikas. När man är en intresseorganisation likt Ettanfotboll är det nästan samma vardag, avseende budget och marknadsarbete, men utöver det träffar vi alla nykomlingar och sätter in dem i arrangemangskraven för Division 1-fotboll.

Besöken hos föreningar är alltid givande, och det ger alltid mer energi än det tar. Nykomlingar är generellt sett alltid nyfikna och villiga att ta lärdom av så mycket som möjligt så snabbt som möjligt, vilket är både kul och inspirerande. Man glömmer ofta också bort hur avlångt landet är, vilket man snabbt blir varse om när man besöker så många klubbar på så kort tid. Man får också en insyn i de olika förutsättningar som råder beroende på om du spelar på en gräsplan i Stångby eller konstgräsplan i Skellefteå. Se bara här nedan på bilden från Skellefteås hemmaarena, där skall det spelas en premiärmatch om ungefär nio veckor.

Det är onekligen ett avlångt land vi lever i - med väldigt olika förutsättningar.

Det är onekligen ett avlångt land vi lever i – med väldigt olika förutsättningar.

Vi har många derbyn att se fram emot under året, vilket är glädjande. Det höjer pulsen och skapar mer intresse för serien i allmänhet och lagen i synnerhet. Till exempel finns där två lag från Lund som brottas om titeln som stadens bästa lag. Vi har även tre nykomlingar i Örebro där Forward är den av dem som är mest vana vid denna nivå – men de övriga två, Rynninge och Karlslund, är två häftiga uppstickare som inte bör underskattas inför säsongsupptakten.

En annan intressant nykomling är Grebbestad, med drygt fem mil till gränsen till Norge är detta samhälle ett smultronställe på Västkusten. Om ni följer ett lag i ”Söderettan” är det bara att hålla tummarna för att ni möter dem på sommaren så ni kan uppleva närheten till vattnet. De spelar dessutom på en arena som lite visar på charmen med Division 1-fotboll, eller den del av det, att man ena veckan spelar på en helt nybyggd arena för att nästa vecka mötas av lite Åshöjden BK-vibbar. Det i samband alla engagerade människor man möter som arbetar i och kring klubbarna är vad som får mitt hjärta att klappa väldigt mycket extra för Ettanfotboll.

IMG_6896

Vid ett besök i Grebbestad, missa inte att gå ner till vattnet – ni ångrar det inte!

Tvååker är en nygammal klubb i Ettanfotboll. De trillade som bekant ur den södra serien 2016 men är tillbaka redan efter ett år och det med ett känt ansikte som tränare i klubben, Mattias ”Diego” Lindström. ”Matte” som kanske främst är känd för sina patenterade glidtacklingar i Helsingborgs IF har nu sadlat om och blivit fotbollstränare. Sitt första år som tränare kröntes med serieseger och nu väntar en ny utmaning i att hålla kvar Tvååker i år. Just i Mattias hemstad, Helsingborg, återfinns ytterligare en nygammal klubb i Eskilsminne.

Höll nästan på att glömma bort två närliggande nykomlingar, Åtvidaberg och Linköping. Tyvärr kommer de inte få spela derbyn mot varandra då de på grund av den geografiska indelningen av serierna gjorde att Linköping hamnade i den norra serien och Åtvidaberg i den södra. Den lokala tidningens sportjournalister kommer bli experter på hela Ettanfotboll i år.

Just nu är det många som längtar efter att säsongen skall sparka igång!

Just nu är det många som längtar efter att säsongen skall sparka igång!

Nästa vecka kommer vi att delta på akademichefskonferensen som SEF arrangerar nere i Torrevieja, Spanien. Vi hoppas kunna leverera lite texter, videos och blogginlägg därifrån som ni läsare kan ta del av. Det kommer också dyka upp mycket nyheter och annat intressant här på Ettanfotboll.se, förhoppningsvis kommer ni att bli lika exalterade över det som vi har blivit.

Om ni har tips eller önskningar på ämnen vi bör ta upp i bloggen lägg ett mail på adressen här nedan och märk det ”bloggen” i ämnesraden så kommer vi försöka få med önskningarna.