Det blir jubel över serieseger i Västerås, om man får tro Magnus Österberg.  Foto: Bildbyrån

Det blir serisegersjubel i Västerås, om man får tro Magnus Österberg.
Foto: Bildbyrån

Det är ett par veckor sedan jag trumpetade ut ”Grattis” till både Mjällby AIF och Västerås SK. Efter det har Mjällby trampat på gaspedalen ännu mer och har verkligen gjort ett ryck. Där var jag aldrig orolig. VSK har haft det aningen stökigare (förlust 3-1 mot Rynninge) men nu är känslan ändå att det lilla fartguppet är passerat. Det blir seriesegrar för dessa båda.

Mjällby bara gasar och gasar, om det råder det inget tvivel. Favoriter som lever upp till sitt rykte gillar vi! Nästa nöt att knäcka, det vill säga Superettan 2019, blir tuffare. Utan att lägga ner så mycket tid på det vet vi att seriesegrare från den södra serien brukar ha det lite tyngre än de från den norra. Svårt att säga varför, men det är mer eller mindre ett faktum. Det måste i alla fall vara skönt för Mjällby AIF som klubb att börja planera för livet som SEF-klubb igen. Det borde underlätta arbetet en hel del.

Nu väntar möte på Strandvallen mot Lunds BK. Kanske vi får anledningen till ”släkten är värst-rubriker”. Andreas Birgersson har ju skiftat tröja till serieledarna…

Andreas Birgersson, skyttekung för Lunds BK i våras - i somras bytte han till Mjällby AIF.  Foto: Bildbyrån

Andreas Birgersson, skyttekung för Lunds BK i våras – i somras bytte han till Mjällby AIF.
Foto: Bildbyrån

Västerås tog en programenlig seger mot Assyriska, det var precis vad laget behövde. När nu de närmast jagande lagen (Carlstad – Syrianska 1-0) möttes blev det ett perfekt tillfälle att dryga ut serieledningen. Douglas Karlberg stor hjälte med båda målen för VSK Carlstad har haft det tuffare på slutet men segern ger med garanti ny luft i lungorna till värmlänningarna. Det racet kommer bli riktigt coolt. Carlstad beger sig till Umeå för möte med Umeå FC, Syrianska å sin sida tar emot ett Nyköping som sliter för att inte dras in ännu mer i striden runt det negativa kvalstrecket.

Dramatik att vänta in i det sista är att vänta.

***

Bottenstriden i den södra serien var jag inne på i mitt senaste inlägg och lär fortsätta med det tills vi blåser av säsongen. Skövde AIK tog en blytung seger på bortaplan mot Ängelholms FF och det var välbehövligt. Åtvidaberg som återuppstått efter sommaren åkte på förlust men ligger trots det kvar ( på bättre målskillnad) på rätt sida kvalstrecket. Sju lag inom sex poäng. Kommande omgång möts Skövde (23 poäng och just nu kvalplats) och Grebbestad (21 poäng och strax under strecket…) Wow.

Skövde tog en blytung trepoängare senast och har två sexpoängsmatcher framför sig. Foto: Bildbyrån

Skövde tog en blytung trepoängare senast och har två sexpoängsmatcher framför sig.
Foto: Bildbyrån

I den norra serien lär dramatiken också vara stor på många arenor. På Brunna IP är det Arameisk-Syrianska – Assyriska FF. Arameiska som sett ”helt ok ut” i många höstmatcher rasade ihop fullständigt och föll med 5-0 borta mot Team TG. Rejäl skärpning krävs här.

Assyriska fick ingen omedelbar effekt av tränarbytet men motståndet var ju det allra svåraste som går att hitta i serien.  Läget är prekärt och jag sträcker mig så långt att jag säger att det här är en match som Assyriska FF m å s t e vinna. Jag tror att det är helt avgörande för deras möjlighet till fortsatt spel i division ett nästa säsong.

För hemmalaget Arameisk-Syrianska är läget ännu sämre och samma läge: ska man lyckas få någon som helst kontakt ens med kvalstrecket är tre poäng ett måste.

Det laget som kan transformera sin ångest bäst har störst möjlighet till seger..