Huvudtränaren Agim Sopi är tillbaka i Ettan. Denna gång med Österlen FF. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Österlen FF och Hudiksvalls FF är klar för Ettan. Nu ska det avgöras om vilka andra division två-klubbar som tar steget upp och vilka som får kvalspela.

Det har varit en speciell säsong för alla klubbar med coronan. Till skillnad från Allsvenskan, Superettan och Ettan spelar division två-serierna i en enkelserie med 13 omgångar. Serien startade 14 juni och klubbarna spelade två omgångar innan sommaruppehållet tog vid. Därefter har division två-serierna kört på sedan augusti.

Under förra helgen spelades näst sista omgången och två klubbar säkrade seriesegern och avancemanget till Ettan. Det var nämligen Österlen FF och Hudiksvalls FF, lag som höll till i Östra Götaland och Norra Svealand.

”Tårar i ögonen”

Flest antal poäng, flest antal gjorda mål och minst insläppta mål i Östra Götaland. Ja, det var en succésäsong för Österlen FF men även för tränaren Agim Sopi som klev på tränaruppdraget i slutet av maj.

– Jag kom in och började styra lite grann – och fick in mitt tankesätt både i defensiven och offensiven. Killarna har varit fantastiska, lyhörda och gjort riktigt bra ifrån sig. Både på träningarna och matcherna, säger han.

Trots förlusterna mot toppkonkurrenterna Dalstorps IF och Syrianska FC, med 4-1 och 1-0, kände Agim Sopi att de hade något stort på gång.

– Vi visste och vet att vi är starka. Det har aldrig känts att vi har blivit överspelade mot något lag. Vi har varit stabila, både defensivt och offensivt, men det går inte att vinna alla matcher, säger han.

Österlen FF säkrade seriesegern och avancemanget efter 3-0 över Asarums IF.

– Det var stabilt matchen igenom. Vi gjorde tidiga mål och kontrollerade matchen, säger Sopi.

Även om Österlen FF gick mot seger var Syrianska FC tvungna att tappa poäng för att seriesegern skulle säkras.

– Jag sa till de andra att jag ville inte veta resultatet i deras match. Men i den 87:e minuten fick jag veta att Rappe ledde med 2-0 och då var det klart, säger Sopi.

Efter slutsignalen utbröt stora glädjescener.

– Känslan var fantastisk, att vi klarade detta och lilla Österlen är uppe i division ett, säger han.

Avancemanget betyder mycket för klubben och samhället.

– Det var tårar i ögonen hos gubbarna som varit med hela vägen. De har gjort allt ideellt och verkligen velat göra något för samhället. De älskar fotboll och Österlen. Det är stort, säger Sopi.

En omgång återstår i Östra Götaland. Sedan påbörjas arbetet inför nästa historiska säsong i Ettan. För några dagar sedan klev en sponsor in i klubben, något som betyder mycket.

– Det kan bli en lång saga för Österlen om vi fortsätter jobba systematiskt och på rätt sätt i hela organisationen och ledarstaben, säger Sopi och fortsätter:

– Vi vet att Ettanserien är en dyr serie. Att de kommer in ger väldigt bra trygghet för hela styrelsen och klubben.

Agim Sopi har erfarenhet från Ettanfotbollen sedan tidigare när han tog upp Landskrona BoIS i Superettan.

– Jag vet vad som krävs och hur det är att spela i Ettan. Det krävs god budget för att klara av det. Nu är det en stor process som måste göras. Det är många spelare som har inte förlängt kontraktet än, men det kommer säkert komma in en och annan spelare med spetskompetens, säger han.

Under onsdagskvällen blev första nyförvärvet klart. Det handlar om tidigare amerikanska supertalangen, Freddy Adu.

”Hela Hälsingland bakom oss”

Det var desto mer dramatiskt när Hudiksvalls FF säkrade seriesegern och avancemanget. Seger krävdes över IFK Österåker men ställningen var 0-0 efter den första halvleken på ett regnigt Åkersberga IP.

– Det var krampaktigt för båda lagen. Gräsplanen var egentligen inte tillräckligt bra för att spela på. Vi hade svårt att spela, halkade runt och bollen stack iväg, säger Hudiksvalls FF:s tränare Benny Dahlin.

Det dröjde till 83:e minuten innan Cihan Sener placerade in ledningsmålet på straff men glädjen blev kortvarig. Några minuter senare, i 88:e minuten, kvitterade IFK Österåker genom Max von Schlebrügge.

…men Hudiksvalls FF skulle få sista ordet. I den 93:e minuten (!) klev inhopparen och egna produkten, Jesper Lindholm, fram och pricksköt segermålet.

– Det var som en collegefilm, att den lilla killen hoppar in och avgör, säger Dahlin.

Glädjescenerna visste inga gränser efter segermålet.

– Jag sprang och slängde mig i TV-puckshögen. Det svartnade. Jag blev så glad, säger han.

Eter matchen återvände laget till Hudiksvall och Glysisvallen, där många supportrar stod och väntade.

– Det var fyrverkerier och många kom och sjöng hem oss. Det betyder mycket. Man får tacksam över att vara med över sådan ögonblick, säger Dahlin.

Uppflyttningen betyder mycket för klubben, staden och Hälsingland.

– Det har varit ett genuin intresse. Folk har slutit upp. Vi hade hela Hälsingland bakom oss. Det är så vi måste fortsätta. Vi hoppas att världen blir friskare och får ta in publik till den historiska premiären i Ettan, säger han.

Hudiksvalls FF har länge varit ett etablerat topplag men aldrig lyckats ta steget upp till Ettan. Hudiksvalls FF kvalspelade under säsongen 2016 och 2018 men misslyckades. Denna gång gick det bättre.

– Vi fick ihop gruppen mer än tidigare. Vi hade ett härligt go i laget och jobbade en del med mental träning, säger han.

Nu väntar Gamla Upsala SK i sista omgången. Därefter börjar arbetet inför nästa säsong, den historiska premiärsäsongen i Ettan.

– Vi ska inte vara rädda för att spela i Ettan. Jag tycker lag som Täby och Haninge ger oss hopp genom att visa att de är inte några slagpåsar, säger Dahlin.

Inför avslutningen:

Under helgen ska resterande division två-serier avgöras. Hur ser förutsättningarna ut? Vilka klubbar kan säkra seriesegern och ta klivet upp? Vilka klubbar kan kvalspela? Här kommer en genomgång inför avslutningen.

Division 2 Norrland:

Detta blir otroligt spännande. Här sitter Piteå IF i förarsätet med 29 poäng medan Boden BK skuggar bakom med 26 poäng. Förutom poängförsprånget har Piteå IF bättre målskillnad än Boden BK. Avancemanget kan säkras vid oavgjort eller seger över Sandviks IK. För Boden BK:s del måste de vinna över IFK Östersund. Antingen för att springa om Piteå IF på mållinjen, men även för att säkra kvalplatsen. Ytterhogdals IK är bara tre poäng bakom och måste vinna över Skellefteå FF.

Norra Svealand:

Ja, Hudiksvalls FF säkrade seriesegern och avancemanget, men kampen om kvalplatsen är fortfarande vidöppen. Det står mellan sex lag (!) – Skiljebo SK, Karlbergs BK, Gamla Upsala SK, Enköpings SK, Enskede IK och IFK Lidingö – och allt avgörs i sista omgången. Spännande, spännande. Det är lite fördel Skiljebo SK, som står på 24 poäng, inför avslutningen.

Södra Svealand:

Ojvoj, vilken rafflande avslutning. Här är fyra lag inblandade i uppflyttningsracet. Assyriska FF och Åtvidabergs FF har lite försprång med 28 inspelade poäng medan BK Forward och Tyresö FF skuggar bakom. Så här spelas slutomgången: Assyriska FF – Rynninge IK, Åtvidabergs FF – Arameiska Syrianska IF, BK Forward – Trosa-Vagnhärad SK och Tyresö FF – Assyriska IF Norrköping.

Norra Götaland:

Vänersborgs IF eller IK Oddevold. Det är topplagen som slåss om direkt- och kvalplatsen. Lite fördel för Vänersborgs IF som har två poängs marginal ner till IK Oddevold. Vänersborgs IF möter IFK Åmål medan IK Oddevold spelar mot Vänersborgs FK. Bäst av allt? Båda har möjligheten att säkra avancemanget på sin hemmaplan. Så ska det vara.

Östra Götaland:

Österlen FF har säkrat avancemanget men slaget om kvalplatsen lever. Det står mellan Syrianska FC och Dalstorps IF. Det är allt eller inget för Dalstorps IF. De måste vinna över Rappe GOIF samtidigt som Syrianska FC förlorar Nosaby IF. För Syrianska FC räcker oavgjort eller seger men Dalstorps IF måste förlora då.

Västra Götaland:

Här lever uppflyttningsracet i högsta grad. Det står mellan IFK Malmö, Ängelholms FF och Västra Frölunda. Målskillnaden gör att IFK Malmö har en liten fördel, med 5 mål tillgodo på Ängelholms FF, när de möter Varbergs GIF. Ängelholms FF måste bortaslå Eslövs BK samtidigt som IFK Malmö tappar poäng. För Västra Frölunda IF krävs seger över Ullareds IK samtidigt som IFK Malmö och Ängelholms FF förlorar.

/ Pontus Andersson.