200621 Publik har tagit sig in på en kulle bakom Klostergårdens IP under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Lunds BK och Linköping City den 21 juni 2020 i Lund. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0004

Du är härmed inbjuden till att njuta av fotboll på plats igen.

Var? Arenor och idrottsplatser.
När? Från 1 juni.
Tid? Avsparkstid.

Ja, det var ett tag sedan när vi satt på läktaren och drack kaffe, tittade på två lag sparka fotboll och samtalade med stolsgrannen om varför hemmalagets mittfältare kan inte vinna andrabollar. Vi kunde höra publikvrål, ramsor och sång, nätrassel, burop och missnöje, tränare beordra ut instruktioner till spelare och ljuden av bollträffar.

Det var då. Nu är nu.

Bollarna har rullat men läktarna har ekat tomma. Spelarna har hittat nätmaskorna utan läktarjubel. Lagen har firat segrarna med tittarna tjoandes i TV-sofforna runt om i landet. Så har det varit sedan förra våren. Det har blivit en vana, att inte se fotboll på plats, att se fotboll utan publik och inte samtala med stolsgrannen. Med tanke på förutsättningarna är jag glad att fotbollen har spelats ändå. Fotboll ska upplevas på plats men alla har anpassat sig. Jag såg en seriematch på plats under fjolåret – Vasalunds IF mot Sandvikens IF – men desto fler framför skärmen. 135 matcher från Allsvenskan, Superettan, Ettan och Svenska Cupen. Det är helt okej och säger väl mer om min fotbollskonsumtionen. Denna säsong är målet att se 150 matcher – i skrivande stund är jag uppe i 67 matcher – men några fler matcher på plats.

Förra veckan kom beskedet. Vaccineringen och minskad smittospridning har medfört lättnader i restriktionerna och publiken välkomnas tillbaka på arenorna igen. Ett efterlängtat besked för klubbarna, för supportrarna och för fotbollsälskarna. Att livet börjar, sakta men säkert, återgå till normalläge. Samtidigt är ansvaret fortfarande stort. Alla måste fortsätta följa restriktionerna, riktlinjerna och uppmaningarna. Det är viktigt.

Nu öppnas grindarna till arenorna. Vad har vi att se fram emot? Jag tog pulsen på Skövde AIK-supportern, Simon Lindgren, som följer klubben i med- och motgång. Om kärleken för klubben, efterlängtade publikbeskedet och vara tillbaka på Södermalms IP på riktigt.

”Väntat på över ett år”

Pandemin har stoppat mycket i sin väg men den stoppade inte hans kärlek för Skövde AIK. Sedan barnsben har Simon Lindgren spelat, följt och sett deras matcher.

– Farsan tog med mig som liten grabb på matcherna. Sedan spelade jag med ungdomslagen tills jag var 15 år. Jag hade inget val. Om jag hade börjat i IFK Skövde hade farsan sagt upp bekantskapen, säger han och skrattar.

Skövde AIK är ett stort samtalsämne hos familjen Lindgren och klubben betyder mycket för dem.

– Det är mitt största intresse i livet. Fotboll i allmänhet och Skövde AIK i synnerhet. Övriga livet planeras efter när spelschemat släpps. Farsan har varit med sedan storhetstiden på 70-talet och har alltid varit på plats. Mamma blir lite trött på konversationerna hemma då hon är inte lika intresserad, haha. säger han.

Pandemin medförde restriktioner och matchbesöken stoppades. Då ville Simon Lindgren ge tillbaka till klubben och ställde upp som publikvärd på hemmamatcherna.

– Man gör vad man kan för att hjälpa till under dessa underliga tider. Jag har väldigt tur med vara inne på hemmamatcherna som publikvärd. Det har varit skönt och väldigt uppskattat, säger han och tillägger att kärleken för klubben har ökat.

Det har ändå blivit ett par bortamatcher trots pandemin. Tillsammans med hans pappa har de sett flera matcher från utsidan.

– Det har funkat bra. Många arenor i Ettan har skaplig sikt från utsidan. Vi har haft med oss stegar, men alla arenor har gått utan stegar, säger Simon.

Samtidigt har hans generella fotbollstittande minskat utan publik.

– Intresset att se matcher på tv:n har minskat utan supportrarna. Det blir inte samma. Jag kollar generellt på toppfotbollen, Allsvenskan och Superettan. Det är svalare intresse när det inte är någon publik på läktaren, säger han.  

Från och med i dag, tisdag, är publiken välkomna tillbaka på läktarna. Det var ett efterlängtat besked för Simon Lindgren.

– Det är vad man har väntat på över ett år. Det är en dröm och ska bli fantastiskt skönt. Man har saknat att stå på läktaren och prata med grannen. Det har varit saknat. Jag hoppas verkligen suget ska vara stort, oavsett lag, att gå och se fotboll när folk får komma in på matcherna igen, säger han.

Under torsdagskvällen tar Skövde AIK emot Assyriska IK på Södermalms IP. Den första hemmamatchen med publik på läktaren. Om Simon kommer vara på plats? Högst troligt.

– Jag missar väl någon match på grund av jobb men jag siktar på att vara på plats under resten av säsongen, säger han.

/ Pontus Andersson.