210612 IFK Malmös Kofi Yeboah Addae gör entré inför fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan IFK Malmö och Österlen den 12 juni 2021 i Malmö. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0221

Upploppet har startat med tre matcher kvar av Ettansäsongen. Nu ska allt avgöras. Häng med – det blir dramatiskt fram till 20 och 21 november. Det kan jag lova.

Ettansäsongen drog igång på en solig fredag i början på april. Första matcherna var IF Brommapojkarna – IF Karlstad och Tvååkers IF – Torns IF. Sedan har säsongen rullat på. Månad efter månad, vecka efter vecka och omgång efter omgång. Allt har byggts upp för en spännande säsongsavslutning. Det var spännande ifjol men denna säsongsavslutning är mer spännande. På alla sätt och vis. Det är jämnt i botten-, det är jämt i toppstriden. IF Brommapojkarna har säkrat seriesegern och avancemanget till Superettan. Annars? De flesta klubbarna kämpar för att säkra kontraktet, knipa kvalplatsen eller ta hem seriesegern.

Hur ser förutsättningarna ut inför avslutningen? Här är en guide.

Toppstriden i Ettan Norra: 

Som sagt. IF Brommapojkarna säkrade seriesegern och avancemanget till Superettan efter uddamålsvinsten mot Sollentuna FK i omgång 26. Det är annars ett öppet race mellan Dalkurd FF, Sandvikens IF och IF Karlstad i kampen om kvalplatsen. Efter helgens omgång har Dalkurd FF skaffat sig ett litet försprång till Sandvikens IF och IF Karlstad med tre och fyra poäng ner till dem. Sedan vår- och i början på höstsäsongen har Dalkurd FF omvandlat kryssresultaten till segrar. Det har gett momentum i slutspurten. Det är tvärtom för Sandvikens IF. Rödvästarna var bra-bra under vår-, gav sig själva chansen i toppstriden, för senare tappa lite fart under höstsäsongen. Helgens seger, med 5-2 över IFK Luleå, var jätteviktig för dem. Annars hade de gått segerlösa under oktober månad. IF Karlstad? Ja, jäklar. Vilken höstsäsongen av dem. På tolv höstmatcher har de skrapat ihop åtta segrar. Visst, de förlorade toppmötet mot IF Brommapojkarna, men hemmaslog Dalkurd FF med 3-1. IF Karlstad och Sandvikens IF möter varandra i slutomgångarna. Då har klubbarna chansen att eliminera varandra i kampen om kvalplatsen.

Återstående matcher för klubbarna:

IF Brommapojkarna: Sandvikens IF (H), Hammarby TFF (H) och (B) Piteå IF.

Dalkurd FF: Hammarby TFF (H), Hudiksvalls FF (H) och IFK Haninge (B).

Sandvikens IF: IF Brommapojkarna (B), IF Karlstad (H) och Örebro Syrianska (B).

IF Karlstad: Örebro Syrianska IF (B), Sandvikens IF (B) och IFK Luleå (H).

Bottenstriden i Ettan Norra:

 

Det här. Det är upplagt för dramatik. Varje poäng kommer bli avgörande för att säkra kontraktet. Allt handlar om att vinna. Oavsett motstånd. Det har Täby FK – som var tabelljumbon i starten på höstsäsongen – lyckats med på slutet. 3-1- över Sandvikens IF följdes upp med 3-0-seger över IF Brommapojkarna. Det är imponerande i sig. Samma gäller Hammarby TFF med deras ungdomliga entusiasm. Med två raka segar – 1-0 och 2-1 över Umeå FC och Örebro Syrianska IF – har Hammarby TFF klättrat över nedflyttningsstrecket. Visst, det är på målskillnad, men sådant räknas och kommer bli avgörande. Hudiksvalls FF var inne i en stark period men tappat på slutet. De tog poängen genom fyra raka kryssresultat – plus trepoängaren mot Täby FK – men tappat lite momentum. Tilläggsförlusten mot Gefle IF var kämpig. Ja, Assyriska FF blandar och ger. Södertäljelaget gick in i höstsäsongen med sex raka förluster. Något som senare adderades med tre förluster ytterligare. Därefter har Assyriska FF vunnit, kryssat och förlorat. 3-2-segern över IF Sylvia, under söndagen, var blytung. Tabelljumbo är IFK Luleå. Norrbottenslaget behöver vind i seglen. För deras tre senaste matcher har slutat med förluster. Samtidigt har bottenkonkurrenterna plockat poängen. Då hamnar man efter.

Återstående matcher för klubbarna:

Täby FK: IF Sylvia (B), Gefle IF (H) och Umeå FC (B).

Hammarby TFF: Dalkurd (B), IF Brommapojkarna (B) och IF Sylvia (H).

Hudiksvalls FF: IFK Luleå (B), Dalkurd FF (B) och Assyriska FF (H).

Assyriska FF: IFK Haninge (B), Umeå FC (H) och Hudiksvalls FF (B).

IFK Luleå: Hudiksvalls FF (H), IFK Haninge (H) och IF Karlstad (B).

Toppstriden i Ettan Södra:

Två poäng skiljer, tre matcher kvar och fyra lag är inblandade. Ojvoj, säger jag. Under höstsäsongen har momentumet växlat. Från ena helgen till andra helgen. Lagen har lämnat över serieledningen som en stafettpinne. Fram och tillbaka. Indirekt har inget lag velat vara i serieledning. För man har förlorat kommande matchen då. Så har det varit. Något lag måste kliva fram och visa att de vill ta steget upp i Superettan. Andra laget får kvalplatsen. Ett lag som har växlat upp är FC Trollhättan. Deras segersvit på tre raka matcher säger något. Att de vill till Superettan. Dessutom är skyttekungen, Yoann Fellrath, inne i ett målstim (igen) med sex mål på senaste fyra matcherna. Oskarshamns AIK, då? Lagmaskinen gnuggar på. Resultaten har varit blandande – förlust, vinst, förlust, vinst, förlust… – och i helgen väntar FC Trollhättan, ett toppmöte som blir avgörande för fortsättningen. Skövde AIK var obesegrade under höstsäsongen fram till toppmötet med FC Trollhättan. Då kom förlusten, deras första förlust sedan 12 juni. Under helgen, i toppmötet mot Utsiktens BK, låg Skövde AIK under med 3-1 med fem minuter kvar. Förlust? Nepp. Viktor Granath reducerade på straff innan Aldin Basic smällde in kvitteringen. Det säger något om mentaliteten hos Skövde AIK. Motståndarna på andra sidan, Utsiktens BK, var nära segern men den gled ur händerna på dem. Segern hade förändrat toppstriden. Dessförinnan hade Utsiktens BK skrapat ihop sex segrar på sju matcher. Lagmoralen är fortfarande hög trots segertappet, tror jag.

Återstående matcher för klubbarna:

FC Trollhättan: Oskarshamns AIK (B), Vänersborgs IF (B) och Qviding FIF (H).

Oskarshamns AIK: FC Trollhättan (H), Assyriska IK (B) och Tvååkers IF (H).

Skövde AIK: Assyriska IK (B), Åtvidabergs FF (H) och FC Linköping City (B).

Utsiktens BK: Ljungskile SK (H), Torns IF (B) och Vänersborgs IF (H).

Bottenstriden i Ettan Södra: 

Mina damer och herrar, här är bottenstridernas bottenstrid. Det kan inte bli jämnare. FC Linköping City är visserligen klara för nedflyttning men annars är bottenstriden långt ifrån över. Förra säsongen krävdes 35 poäng för att undvika nedflyttning. Denna säsong? Ja, åtminstone 36 eller 37 poäng. Allt hänger på hur botten- presterar mot topplagen. För de möter varandra i slutomgångarna. Längst fram i bottenstriden ligger Qviding FIF som är pånyttfödda igen. Deras två raka segrar, mot Torns IF och Lunds BK, visar att de vill förnya kontraktet. Åtvidabergs FF? Ja, det är upp och ner. Fyra raka segrar har byts ut mot tre raka förluster. Två av förlusterna var dessutom mot Österlen FF och FC Linköping City. Höst- har inte varit lika bra som vårsäsongen för IFK Malmö. Robusta och solida försvarsspelet har börjat släppa in mål. Då sjunker man i tabellen. Tränarbytet i Torns IF har ingjutet nytt självförtroende i laget. Ett exempel? Ja, de klippte dit Oskarshamns AIK med 3-1 i helgen. Det säger något. Österlen FF har haft höga toppar och djupa dalar under höstsäsongen. Ena helgen besegras Ljungskile SK och Oskarshamns AIK, för senare förlora mot Lunds BK och Vänersborgs IF under andra helgen. Assyriska FF:s tränarbyte gav, likt Torns IF, effekt under hösten. Segrarna har kommit men de har pendlat i prestationerna. Positivt för deras del? Anfallaren Amar Muhsin har varvat upp och sätter avtryck i målprotokollen. Efter fem raka förluster stämde allt för Lindome GIF. Under helgen besegrades Assyriska IK med 6-3. Den segern visar att laget har en bra högstanivå men de måste spela så varje match på slutet. Possessionfotbollen behöver bli segrar för att kontraktet ska säkras.

Återstående matcher för klubbarna:

Qviding FIF: Vänersborgs IF (B), Österlen FF (H) och FC Trollhättan (B).

Åtvidabergs FF: Tvååkers IF (H), Skövde AIK (B) och Torns IF (H).

IFK Malmö: Lunds BK (B), FC Linköping City (H) och Österlen FF (B).

Torns IF: FC Linköping (B), Utsiktens BK (H) och Åtvidabergs FF (B).

Österlen FF: Lindome GIF (H), Qviding FIF (B) och IFK Malmö (H).

Assyriska FF: Skövde AIK (H), Oskarshamns AIK (H) och Lunds BK (B).

Lindome GIF: Österlen (B), Lunds BK (H) och Ljungskile SK (B).

FC Linköping City: Torns IF (H), IFK Malmö (B) och Skövde AIK (H).

/ Pontus Andersson.