201107 Spel pågår på Harlyckans IP under fotbollsmatchen i division 1 södra mellan Eskilsminne och Tvååker den 7 november 2020 i Helsingborg. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / LT0058

Det var det. Säsongen 2020 är över, en väldigt speciell säsong på alla sätt. Hur summerar man den? Jag har gjort ett försök.

Med tanke på förutsättningarna – pandemin, framflyttad säsongsstart och nästan publikfria matcher – är jag imponerad över att Ettanklubbarna tog säsongen i mål. Det är en vinst i sig, något som klubbarna och spelarna ska vara stolta över, att säsongen genomfördes. För det har inte varit lätt. Det vet alla. Spelarna har rest kors och tvärs för att spela matcher. De har utsatt sig för smittorisker för att sparka en boll som de älskar. Klubbarna har kämpat med näbbar och klor för att överleva. Styrelser, ideella och personer runt klubbarna har ställt upp, hjälpt till och visat klubbhjärta. Det är bara att lyfta på hatten.

Tack för att ni tog säsongen i mål.

Med erfarenhet från säsongen 2020 kommer klubbarna vara bättre förbereda – åtminstone erfarenhets- och moralmässigt – när de går in i säsongen 2021. Att det går att spela fotboll, under en pandemi, även om det borde vara omöjligt. Till säsongen 2021 har förhoppningsvis situationen förbättrats.


Till planerna, fotbollarna, spelarna och tabellerna. Det var en målrik säsong i Ettan. Norra och Södra höjde sin målproduktion (844 och 751) i jämförelse till säsongen innan (785 och 652). Det gjordes även fler mål säsongen 2020 (1595) än säsongen 2019 (1437) i Ettan. Det är en positiv utveckling.

Tabellen visar efter 30 omgångar att Vasalunds IF och IFK Värnamo tar klivet upp i Superettan. Båda imponerande på sitt sätt. Vasalunds IF bjöd på bländande anfallsspel, slog målrekordet i Ettan och snittade 2,9 mål per match. IFK Värnamo var en lagmaskin som vann, vann och vann – och släppte knappt in några mål alls tills slutomgångarna.

Jag tror Vasalunds IF och IFK Värnamo kommer stå sig bra i Superettan. Bättre än Akropolis IF? Nja, men bättre än Umeå FC och Ljungskile SK. Framför allt för de har en egen identitet, sitt sätt att spela fotboll och spelarmaterialet för att lyckas. Båda lyfter även fram talanger, vilket är kul att se.

Till nästa säsong tappar Vasalunds IF sin notoriska målskytt Ekin Bulut – 74 mål (!) under sina säsonger i Ettan – till IK Sirius men sportchefen Chengis Rehman har säkert en plan för att fylla tomrummet. Om de får behålla Mai Traore, Marko Nikolic och Isac Hien kan de överraska i Superettan. IFK Värnamo? Deras kontinuitet kommer bära dem. Det är ett väloljat maskineri. Både på och utanför planen. Med tränarduon Jonas Thern och Robin Asterhed, tillsammans med sportchefen Håkan Söderberg, kan de ta ytterligare steg framöver.

Mina favorittippade lag inför säsongen att ta hem seriesegern, IF Brommapojkarna och Landskrona BoIS, tog kvalplatsen. Båda var segstartade under säsongsinledningen. De hade problem med spelet och fick inte igång målproduktionen. Det blev bättre efter sommaruppehållet, dock. De fick fart på maskineriet, knep kvalplatsen under hösten och kommer stärkta till Superettankvalet. IF Brommapojkarna möter Trelleborgs FF medan Landskrona BoIS ställs mot Dalkurd FF. Det blir spännande att följa på onsdag och söndag.


Sollentuna FK, IFK Haninge och IF Sylvia hängde med hela vägen in på mållinjen i kampen om kvalplatsen i Ettan Norra. Det blev mer spännande än vad jag trodde på förhand. Lagen bjöd även på finfin fotboll och målglada matcher under säsongen. Dessutom gjorde många spelare avtryck bland lagen. Som till exempel; Max Olsson, Ashley Coffey, Gustaf Lagerbielke, Marwan Bazi, Marijan Cosic, Dida Rashidi, Eyasu Alemayehu, Niclas Söderberg och Adam Egnell.

Ja, listan kan göras väldigt lång…

men en spelare har stuckit ut mer. Framför allt i målproduktionen. Det är Ashley Coffey i IFK Haninge. Med hans 28 mål (!) på 29 matcher är det nytt målrekord i Ettan. Simon Karlsson Adjei i Assyriska Turabdin IK var närmast bakom med 25 mål. Jag bloggade om duon under hösten, att de finns en chans att målrekordet skulle tangeras eller suddas. Så blev det. Nu kommer duon, med stor sannolikhet, spela i Allsvenskan nästa säsong. Karlsson Adjei är klar för Varbergs BoIS medan signaturkampen om Coffey har börjat.

Tack för målfesterna.

Bakom Landskrona BoIS och IFK Värnamo slutade Utsiktens BK, Lindome GIF, Assyriska Turabdin IK och Skövde AIK i Ettan Södra. Klubbarna gjorde en bra säsong. Alla förbättrade sig sedan säsongen innan och tog ytterligare steg i sin utveckling. Skövde AIK var bästa målgladaste laget – ett mål mer än serievinnarna IFK Värnamo – med 61 mål i Ettan Södra. De lagen kommer säkert vara med och utmana i toppen under säsongen 2021.


För andra säsongen i rad slutade Sandvikens IF före Gefle IF i tabellen. Trots en halvseg säsongsinledning gjorde Sandvikens IF en superbra höstsäsong och avslutade med flaggan i topp. Nästa säsong kliver 25-åringen (!) Martin Falk in på tränarbänken, då Pelle Olsson rekryterades till Halmstads BK. Något som blir oerhört intressant att se.

Gefle IF tog kliv framåt med tränaren Mikael Bengtsson. De applicerade ett nytt spelsätt och flera spelare blommade ut. Viktigaste för dem är att behålla spelartruppen intakt till nästa säsong och bygga vidare därirån. Deras skyttekung Isac Lidberg lär dock inte sakna anbud under transferfönstret.

FC Trollhättan och Torns IF gjorde vad som förväntades med stabila prestationer. Till nästa säsong kommer en ny huvudtränare kliva in på tränarbänken i Torns IF. Rickard Ringhov blir U19-tränare efter 11 säsonger som huvudtränare för Torns IF.

En liten men kul notering. Torns IF tangerade rekordet över flest antal oavgjorda matcher (12) i Ettan.


IK Frej, IF Karlstad, IFK Luleå och Täby FK höll sig kvar med skapligt avstånd ner till kvalstrecket i Ettan Norra. Lika väl FC Linköping, Oskarshamns AIK och Tvååkers IF i Ettan Södra. Det bör även tilläggas att det var oerhört jämnt i streckkampen som avgjordes i sista omgången.

Det krävdes 39 poäng i Ettan Södra och 34 poäng i Ettan Norra för att undvika kvalplatsen. Något som Qviding FIF och Örebro Syrianska IF lyckades med. Istället fick Karlslunds IF och Lunds BK kvalspela, där Lunds BK gick segrande ur och får spela i Ettan nästa säsong.

Jag blickade lite bakåt och jämförde med tidigare säsonger. Snittet för att undvika kvalplatsen har höjts under de senaste fem säsongerna.

2020:
Norra: 34 poäng
Södra: 39 poäng

2019:
Norra: 34 poäng
Södra: 36 poäng

2018:
Norra: 36 poäng
Södra: 33 poäng

2017:

Norra: 32 poäng
Södra: 31 poäng

2016:
Norra: 30 poäng
Södra: 30 poäng

2015:
Norra: 29 poäng
Södra: 29 poäng

Det tyder på att konkurrensen blir tuffare och tuffare i Ettan. Det krävs mer av varje lag för att hålla sig kvar. Visserligen spelades fyra omgångar färre under säsongerna 2015, 2016, 2017 och 2018 innan lagutökningen, men det är ändå intressant. Snittet har höjts med tio poäng sedan säsongen 2015 för undvika kvalplatsen i Ettan Södra.


För Team TG, IFK Berga, Nyköpings BIS, Eskilsminne IF, Motala AIF och FK Karlskrona väntar division två-spel nästa säsong. De krigade på i bottenstriden men blev nedgraderade. Väl kämpat och på återseende.

Och till nästa säsong får Ettan bekanta sig med nykomlingarna av Hudiksvalls FF, Österlen FF, IFK Malmö, Vänersborgs IF, Piteå IF, Assyriska FF och Västra Frölunda IF. Några har varit i Ettan tidigare men för några är det första gången. Sedan får Ettan välkomna tillbaka Umeå FC och Ljungskile SK efter deras sejour i Superettan.


Framöver väntar ett spännande transferfönster. Med tanke på hur många spelare som utmärkt sig i Ettan under säsongen, kommer vi säkert se många spelare ta klivet upp i Superettan och Allsvenskan. Något som visade sig innan seriespelet var färdigspelat, då några klubbar har säkrat ett par Ettanspelare till nästa säsong.


Ja, det var det. Tack för underhållningen, Ettan.

/ Pontus Andersson.