Nyköping BIS Enis Ahmetovic  Foto: Bildbyrån

Nyköping BIS Enis Ahmetovic
Foto: Bildbyrån

Tiden går fort när man har roligt brukar man säga, herregud vad kul jag verkar ha det i sådant fall. Med tät matchning har det rullat på ett gäng omgångar sedan jag senast gjorde ett litet nedslag i division ett-fotbollen. Men nu är det dags igen. 

Ja, den föregående veckan var intensiv för samtliga lag som passade på att spela omgång nio, tio och elva inom 8-10 dagar. Några lag har vaknat till liv och några hade inte alls formen för att gå lyckliga ur den intensiva matchningen.

De går naturligtvis att säga mycket när så mycket har hänt men jag ska försöka sammanfatta det jag sett och uppfattat som är värt att nämna.

***

Vi börjar i den södra serien där nykomlingen Torns IF fortsätter att imponera och allt mer ser ut att på allvar etablera sig i den övre delen av tabellen. Sju poäng på tre matcher, bland annat nu senast när man tvålade dit en annan pigg nykomling, Tvååkers IF med klara 3-0. Galet imponerande och värt extra uppmärksamhet!

Topptippade Mjällby inledde ”hell week” med en förkrossande 6-0-seger mot Oddevold, följde upp det med förlust (2-1) mot Ängelholm. Avslutningsvis hämtade man upp ett tvåmålsunderläge och ordnade i alla fall en poäng borta mot Karlskrona. Det visar på bra karaktär och moral. Det måste ett topplag ha.

Mjällbys Jakob Bergström Foto: Bildbyrån

Mjällbys Jakob Bergström
Foto: Bildbyrån

Jag hade förmånen att få kommentera den hyperviktiga matchen i botten av tabellen, Grebbestad-Åtvidaberg där båda lagen endast stod på en seger var innan helgens omgång. Det blev hemmaseger till slut (3-1) och den var rättvis. Jag har inte sett jättemycket av Grebbestad innan men av det jag sett var det här nog den allra bästa insatsen. Aggressivt försvarsspel och rörligt och initiativrikt anfallsspel. Kan laget hålla den här standarden kommer det inte att dröja en månad mellan segrarna som det gjort nu.

Åtvidaberg har det tyngre och förlusten kan inte sägas vara annat än rättvis. Bortalaget hade stora bekymmer med ett pressande hemmalag och även när man väl fick chansen slängde man iväg allt för svåra passningar alldeles för tidigt. Anfallen blev få och de blev väldigt kortvariga. Självförtroendet är inte där och Åtvid för gnugga vidare, det finns kompetens i truppen och något bottenlag ska man inte behöva vara egentligen.

Ett annat lag som fick ett och annat tips innan säsongen är Oskarshamn. Laget smyger med och låter inte Mjällby få en lugn stund längst upp i tabellen. Trots att laget ”bara” mäktat med fyra poäng på de tre senaste matcherna är jag helt övertygad om att kommande helgs seriefinal kommer att bli extremt jämn och intensiv.

På lördag 16.00 smäller det på Strandvallen: Mjällby AIF – Oskarshamns AIK. Missa inte det!

***

I den norra serien har det också hänt en massa saker, så klart. Jag börjar i omvänd kronologisk ordning där eftersom vi den gångna omgången hade seriefinal i den serien: Västerås SK – Carlstad United. De båda lagen har gjort ett lite ”miniryck” och det var givetvis en högintressant match på förhand.Och den blev intressant att se på också. Det slutade oavgjort men det kunde ha slutat hur som helst. Det är helt klart att det här är två lag som kommer att finnas med i toppen när det här drar ihop sig framåt november månad.

Det oavgjorda resultatet i seriefinalen lämnade öppet för jagande lag att minska glappet lite. Det var ett par lag som gjorde det. Syrianska FC tog en knapp 2-1 vinst uppe i Skellefteå mot nykomlingsjumbon, segermålet i matchminut 82. Viktig seger och Syrianska har skakat liv i sin säsong.

Akropolis avfärdade Assyriska på bortaplan och knep även de tre poäng i jakten uppåt. Ifjol var laget ett av de allra mest sevärda lagen rent offensivt men i år har det inte fungerat riktigt. Tapp av spelare (uppåt i serien eller till konkurrenter) och ett anfallsspel som man inte hittat rätt med. I matchen mot Assyriska vaknade dock en beprövad och van målskytt till liv: Nikola Vasic stoppade in tre bollar och kanske är storformen på väg. Då lär Akropolis fortsätta att sätta press på lagen ovanför.

Akropolis Nikola Vasic i nickduell  Foto: Bildbyrån

Akropolis Nikola Vasic i nickduell
Foto: Bildbyrån

Assyriska är inne i en tung period. Efter att ha vaknat till liv efter en skakig inledning av serien är man nu tillbaka i en svacka. Tre raka förluster och säsongen är på väg att glida dem ur händerna. Skador och ställt till det och man har agerat: Fyra spelare lånas in från Superettanlaget IK Frej Täby. Välbehövligt så klart, men nu måste man få fart på spelet. Ändringar i uppställning, ändringar i organisation(spelsystem) och inget vidare intryck av stabilitet. Truppen är så bra att man ska utmana. Det är dags att hitta rätt igen.

I botten är det tungt för nykomlingen Skellefteå som ändå ofta är ”med i matchen”. Det är inget strykgäng i den bemärkelsen att man för storstryk men man tar heller inte många poäng. Serien är stentuff och säkerligen lär sig västerbottningarna saker varje vecka. Det gäller nu att ta poäng så att avståndet inte växer sig ”omöjligt”. Nästa uppgift är nyss nämnda Assyriska vars självförtroende inte är på topp. Luckan upp till kvalplatsen är efter elva omgångar är sex poäng. Det bör inte bli mer än så.

***

Jag bevittnade (och kommenterade) Arameisk-Syrianska vs Carlstad på plats i omgång 9. 1-8. Gästernas forward Claes Nyman hoppade in i matchminut 62 och ställningen 1-4. När domaren blåste av matchen stod det 1-8 på tavlan och Nyman var fyramålsskytt. Skapligt inhopp får man säga.

Mer Carlstad United: Bröderna Eric och André Jernberg på det centrala mittfältet är inte bara bröder, de bildar också den norra seriens bästa innermittfält.

***

Förstår inte riktigt att såväl Kristijan Cosic (Arameisk-Syrianska), 9 mål,  Christian Kouakou (Nyköpings BIS), 8mål och Timothy McNeil (Team Thorengruppen), 8 mål är i toppen av skytteligan. Det är inte bara konstigt såklart , det är urstarkt. Alla dessa tre borde vara av intresse för lag högre upp i seriesystemet. Alla behöver väl en målskytt?

***

Lite lugnare tempo i serien när det gäller tätheten på matcherna. Förhoppningsvis högre tempo i bloggandet. Ett tips: kolla in vilka matcher jag ska kommentera, där är det målgaranti! Ett annat tips: snöa inte in på VM. Kolla division ett istället!