200718 Exteriör vy över Tornvallen inför fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Torn och Landskrona den 18 juli 2020 i Stångby. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0010

En ny säsong står för dörren. Med hjälp av fotbollsspelet Football Manager, en av världens populäraste spel, har jag simulerat en säsong för att se hur Ettan slutar säsongen 2021.

Jag har alltid älskat Football Manager. Redan under 2000-talet började jag spela managerspelet (då Championship Manager). Det var något med att scouta och värva spelare, sätta ihop ett slagkraftigt lag och vinna titlar. Så har intresset fortsatt till nutid. Några slagningar på miniräknaren – med hjälp av information från spelplattformen Steam – visar att jag har cirka 3400 timmar i speltid, ungefär 144 dagar, i Football Manager-upplagorna under 2010-talet. Det säger en del om mitt intresse för spelet, ja. Samtidigt har Football Manager även en väldigt stor databas med cirka 1,8 miljoner riktiga spelare från 2 200 klubbar över hela världen. Många riktiga fotbollsklubbar använder spelet för att hitta spelare och värva dem till sin klubb. Likväl spelar även många världsstjärnor, som Antoine Griezmann och Ousmane Dembele, spelet och visar upp sina framgångar på sociala medier.

Med seriepremiären runt hörnet har jag simulerat en säsong på Football Manager för att se hur Ettan slutar kommande säsongen. Vilka tar steget upp i Superettan? Vilka blir nedflyttade? Vem vinner skytteligan? Football Manager har svaret.

Ettan Norra

Här gick Gefle IF och vann Ettan Norra. De var femton poäng före Umeå FC, de gjorde flest mål (55) och de släppte in minst mål (28). Anfallsduon Isac Lidberg och Leo Englund gjorde 25 mål tillsammans och slutade på andra- och tredjeplats i skytteligan.

Umeå FC fick nöja sig med andraplatsen och kvalspel till Superettan. På andra sidan väntade IFK Värnamo. I dubbelmötet var IFK Värnamo starkare och vann efter straffsparksläggning.

IF Brommapojkarna landade på tredjeplats och missade uppflyttningen till Superettan. Trion Marijan Cosic, Lovette Felicia och Omar Faraj var poängbäst för klubben.

Samma gällde Dalkurd FF som slutade på samma poäng som IF Brommapojkarna. Nyförvärvet från Akropolis IF, Victor Söderström, drog ett stort lass framåt och svarade för sju mål och tre assist. En annan som utmärkte sig var Bakhtiar Rahmani, iranska nyförvärvet som var med i VM-truppen 2014.

IFK Haninge, Sandvikens IF och Täby FK försökte hänga med toppstriden men räckte inte till. De hade dock flera spelare som stack ut i poängmässigt. Eminn Ghozzi, Ahmed Bonnah och Markus Uppling för att nämna några.

Hudiksvalls FF blev enda nykomlingen som höll sig kvar i Ettan Norra. En stor bidragande orsak var Cihan Sener, som vann skytteligan med 14 mål.

Tabellen var väldigt jämn för övrigt. Det skiljde endast 13 poäng från IF Brommapojkarna och Dalkurd FF ner till Sollentuna FK som fick kvalspela mot Räppe GOIF. Många lag var indragna i nedflyttningsstriden. Örebro Syrianska IF, IF Karlstad, IF Sylvia, Hudiksvalls FF och Hammarby Talangfotbollförening klarade sig med fåtalet poäng.

En noterbar sak. IF Sylvia slog rekordet över flest antalet oavgjorda matcher (14) i Ettan. I verkligheten tangerade Torns IF rekordet i antalet oavgjorda matcher (12), något som de gjorde under förra säsongen.

Ettansejouren blev kortvarig för nykomlingarna Piteå IF och Assyriska FF som blev nedflyttade till division två tillsammans med IFK Luleå. Det var otroligt nära att Piteå IF skulle knipa kvalplatsen men de förlorade i sista omgången mot IFK Haninge samtidigt som Sollentuna FK kryssade mot IF Sylvia.

Ettan Södra

Torns IF tog hem seriesegern och klev upp i Superettan för första gången. Nytillsatte tränarduon, Tommy Berg och Robin Lindroos, förvaltade arvet efter Richard Ringhov på bästa sätt. En tongivande spelare var anfallsförvärvet Kevin Harletun med sina nio mål.

De var inte långt efter, Utsiktens BK. Det blev istället kvalspel mot Landskrona BoIS, där Utsiktens BK drog längsta strået i dubbelmötet. Efter 2-0-vinst på hemma- och 1-0-förlust på bortaplan var Utsiktens BK tillbaka i Superettan. Karl Bohm vann skytteligan i Ettan Södra med sina 15 mål.

Skövde AIK utmanade Utsiktens BK in i slutomgångarna men föll på målsnöret. Skövde AIK hade en stark vårsäsong, där de var obesegrade, men hade några kämpigare prestationer på hösten.

Bakom topptrion var Oskarshamns AIK, Åtvidabergs FF och Lindome GIF. De var inte långt bakom. En sak som stack ut var nykomlingen Åtvidabergs FF. De hade en kanonsäsong och besegrade bland annat uppflyttarna Torns IF och Utsiktens BK.

Mittenskiktet med Assyriska Turabdin IK, Tvååkers IF och FC Trollhättan hade god marginal ner till nedflyttningsstriden. För övrigt var Tvååkers IF målgladaste laget i Ettan Södra med 44 mål. Klubbikonen Jakob Adolfsson svarade för 12 av målen.

Nykomlingarna IFK Malmö och Österlen FF kämpade sig kvar med sju och fem poäng ner till kvalplatsen. Det var starkt jobbat.

I verkligheten kvalspelade Lunds BK för att hålla sig kvar under förra säsongen. De lyckades undvika kvalspelet i simuleringen med endast en poäng ner till Vänersborgs IF. De blev nedflyttade efter kvalspelat mot Enskede IK.

Det blev ingen rolig säsong för Ljungskile SK, Qviding FIF och FC Linköping som blev nedflyttade. Närmast att hålla sig kvar var Ljungskile SK. De landade på samma antalet poäng som Vänersborgs IF men de hade sämre målskillnad.


Vad betyder simuleringen i verkligheten?

Detta var bara en säsongssimulering. Om jag hade gjort två, tre eller fyra simuleringar hade resultatet blivit annorlunda. Samtidigt visar simuleringen någon sorts bild av Ettan. Ena säsongen är inte den andra lik. Det är en väldigt tuff serie med små marginaler, både i topp- och bottenstriden, i verkligheten. Ett lag kan prestera jättebra under en säsong, för att nästa säsong kvalspela för att hålla sig kvar. Det är även charmen med Ettan för mig, den här oberäkneligheten.

Samtidigt. Vem vet? Kanske står Torns IF och Gefle IF som seriesegrare efter 30 omgångar med jublande supportrar på läktarna.

/ Pontus Andersson