210402 Österlens Victor Blixt mot Lunds Bozidar Velickovic under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Lunds BK och Österlen den 2 april 2021 i Lund. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0075

Fem omgångar är spelade i Ettan. Sandvikens IF och Oskarshamns AIK toppar tabellen men hur har nykomlingarna presterat under säsongsinledningen?

Det blev en succéstart för nykomlingen Vänersborgs IF i Ettan Södra. De öppnade med tre raka vinster innan två förluster på slutet. Vänersborgs IF hade innan första förlusten, 1-2 mot Torns IF, varit obesegrade i 17 tävlingsmatcher. En imponerande svit av dem. Nu har de två raka förluster och behöver hitta tillbaka till vinnarspåret igen.

IFK Malmö är en annan nykomling som visat framfötterna – vinster över topptippade Lindome GIF och Utsiktens BK – med åtta poäng inspelade. Annars står de på 4-4 i målskillnad. Åtvidabergs FF jagar sin första trepoängare under säsongsinledningen. De har kryssat i fyra matcher samt en förlust mot FC Trollhättan. Österlen FF tog däremot sin första trepoängare i senaste omgången, då mot FC Linköping med 5-1, men annars har de spelat oavgjort och förlorat.

Det har varit desto tuffare för nykomlingarna i Ettan Norra. Åtminstone för Assyriska FF och Piteå IF. Förstnämnda har vunnit en match, mot Hammarby TFF med 3-0, men förlorat fyra matcher. De har dessutom släppt in 16 mål men gjort åtta mål framåt. Piteå IF jagar fortfarande sin första trepoängare men har spelat tre oavgjorda matcher. De har hämtat upp underlägen – mot Dalkurd FF och Täby FK – till oavgjort. Hudiksvalls FF har inlett piggast och kommit igång på slutet. De började med tre raka förluster, för därefter vinna över Gefle IF och IF Karlstad med 1-0.


Tidigare nykomlingar i Ettan

Hur står sig årets nykomlingar i jämförelse med tidigare nykomlingar under säsongsinledningen? Jag har gått tillbaka några säsonger, gjort en sammanställning från säsongen 2018, då Ettan gick från 14 till 16 lag med 30 omgångar, till nuvarande säsongen. Sammanställningen visar hur nykomlingarna har presterat under de fem första omgångarna.

Det finns ett par nykomlingar som stuckit ut. Speciellt under säsongen 2018. Tvååkers IF och Torns IF hade en lysande säsongsinledningen och slutade på fjärde- och femteplats när säsongen avslutades. Förstnämnda var obesegrade och skrapade ihop 13 poäng efter fem omgångar. Eskilsminne IF var något sämre under inledningen, men slutade på en tredjeplats.

Lindome GIF var bästa nykomlingen under inledningen av säsongen 2019. De hade, likt Torns IF, inkasserat 13 poäng. Däremot slutade de på en tiondeplats. Karlstads BK, FC Trollhättan, Vasalunds IF och IF Sylvia slutade högre upp i tabellen än dem.

Det var något kämpigare för nykomlingarna under säsongen 2020. Sju av åtta nykomlingar slutade på en tiondeplats eller sämre när säsongen var över. En nykomling stack ut, vilket var IFK Haninge. De hade en jättebra start, var genomgående bra och slogs om kvalplatsen till Superettan.

En liten noterbar sak. 14 av 25 klubbar som tagit steget upp, sedan 2018 till 2020, spelar kvar i Ettan. Endast en klubb har tagit steget upp i Superettan. Det är Vasalunds IF efter deras målrekordssäsong under fjolåret.

Jag har även jämfört säsongsinledningarna mellan säsongerna för nykomlingarna. Statistiken varierar en del – mycket beroende på antalet nykomlingar – men det finns ändå några saker som är intressanta.

– 2020- släppte in fler mål än både 2021-, 2019 och 2018-nykomlingarna.

– 2019- tog fler poäng än 2020-nykomlingarna.

– 2021- tog fler poäng än 2020-nykomlingarna.

– Målproduktionen är snarlika bortsett från säsongen 2018.

/ Pontus Andersson