Skövde har tagit två blytunga trepoängare och har ännu en sexpoängsmatch framför sig. Foto: Bildbyrån

Skövde har tagit två blytunga trepoängare och har ännu en sexpoängsmatch framför sig.
Foto: Bildbyrån

Det fortsätter att vara oerhört tätt i både striden runt kvalplatsen uppåt och runt nedflyttningsstrecket i den södra serien. Tunga segrar för Skövde AIK och Kristianstad FC den senaste omgången. I norr seglar Västerås SK vidare, i helgen hjälpta av att de två som jagar efter, Syrianska och Carlstad som inte vann sina matcher. 

Det känns nästan som copy-paste på mycket av det man skriver men, det avspeglar väl rätt väl det som händer. I söder är det fortsatt Mjällby som regerar (2-2 mot Lund) och Oskarshamn och Torn som jagar vidare. Oskarshamn fick med sig en poäng från bortamatchen mot FK Karlskrona men det var ändå en mer än Torns IF som föll tungt hemma mot Kristianstad (0-1). Just nu lite mer av det lutande Tornet alltså. Förlåt.

Kristianstads seger är självklart oerhört betydelsefullt i jakten på nytt kontrakt. En seger mot ett erkänt bra Torns IF bör verkligen ge ny kraft och förhoppningar om att lämna fler lag bakom sig framöver.

Robin Book dribblar sig ur en situation omringad av ÄFF-spelare. Foto: Bildbyrån

Två i helt olika formsviter – Robin Book som är hetast i serien och Ängelholm som har en tuff matchsvit under hösten. Foto: Bildbyrån

Ängelholm har ingen bra höst och sjunker allt djupare ner. Nu ligger man på kvalplatsen och har kommande omgång Utsikten på programmet, läge att vända trenden då kanske?

Husqvarna är jumbo men man knep ändå en poäng borta mot just nämnda Utsikten och nu väntar Skövde AIK i en ny ”final”.

***

Jag undrar förresten vad det är med namnet Robin och söderettan?

Robin Book 17 mål, Robin Hofsö 16 mål, Robin Strömberg 13 mål. Sen kan vi väl nämna Robin Jansson som lämnade Oddevold för AIK och har lyckats väldigt väl.

***

I norr fick Västerås SK lite mer luft under sina Superettan-vingar. Syrianska åkte på en utvisning och tappade sedan in kvitteringen till 2-2 (hemma mot Nyköping) på övertid. Carlstad fick inte med sig något alls från mötet med Umeå FC uppe i Västerbotten. Det blir tätt, tätt, tätt om den där kvalplatsen.

Det blir jubel över serieseger i Västerås, om man får tro Magnus Österberg.  Foto: Bildbyrån

Det blir jubel över serieseger i Västerås, om man får tro Magnus Österberg.
Foto: Bildbyrån

Akropolis visar fin-fin höstform och fortsätter att plocka övertygande segrar. I helgen blev det hela 5-1 hemma mot Karlsund vilket var lagets tredje raka seger. 11-1 i målskillnad på dessa matcher säger en del. Nikola Vasic med två nya mål innebär att han nu leder skytteligan med 15 mål. Den killen vet vart målet står.

***

På tal om skarpskyttar. Christian Kouakou lämnade Nyköpings BIS i somras, då med 13 mål på 15 matcher. Han har gjort avtryck även ett pinnhål upp i seriesystemet, 5 mål på 8 matcher för IK Brage. Läge för klubbarna att följa de båda divsion ett serierna på allvar. Det finns guldkorn.

***

I botten är det fortsatt blytungt för Assyriska som föll i derbyt mot Arameisk-Syrianska med 3-1. Arameiska som åkte på en överköring(förlust 5-0) i omgången innan fick äntligen jubla för tre poäng. Assyriska hittar inte alls rätt och balansen på startelvan senast var märklig. Två väldigt skickliga yttermittfältare (Sebastian Holmkvist och Love Reutersvärd) var placerade som forwards, Sal Jobarthe som är en mycket spelskicklig och ”bolltrygg” central mittfältare fick spela på vänsterkanten. I trebackslinjen (tre mittbackar) fick inlånade Viktor Fors en plats, en spelare som normal spelar ytterback/yttermittfältare. Ändra balansen omgående annars är det utan tvekan division 2 som gäller säsongen 2019.

***

Kommande omgång i norrettan ger oss bland annat Västerås – Skellefteå, toppen mot botten. Ytterligare ett steg på vägen för VSK eller?

Kan Leo Englund och hans Skellefteå stoppa Västerås framfart i helgen? Foto: Bildbyrån

Kan Leo Englund och hans Skellefteå stoppa Västerås framfart i helgen?
Foto: Bildbyrån

Nyss nämnda Assyriska möter Team TG på hemmaplan, jag sa innan förra omgången att det var deras sista halmstrå men jag ger det en omgång till. TG har ryckt upp sig men är inte på säker mark ännu.

Karlslund som ligger på kvalplatsen neråt just nu tar sig an det Umeå FC som slog tillbaka Carlstad United (2-1) och som förefaller vara i bra form. Kanske är det rent av så att både Akropolis och Umeå har lite vittring på kvalplatsen nu när Syrianska och Carlstad har tappat lite fart?

***

I vanlig ordning en späckad omgång att se fram emot, dramatiken går det absolut inte att klaga på!