Tiden går fort när man har roligt sägs det och semester (som jag har nu) är ju roligt. Några som inte har semester, men väldigt kul är lagen i Ettanfotboll. Sedan jag sist fick chansen att hamra på tangentbordet senast har det spelats ytterligare tre omgångar i den norra serien och det går ju inte att säga annat än att det händer grejer.

Det känns angeläget att titta lite extra på några av nykomlingarna här, men det blir lite annat smått och gott också.

Vi börjar från botten och jag tänker inte lägga någon större vikt vid IFK Berga idag, de ska få sitt utrymme när de börjat plocka poäng. De står kvar på noll inspelade poäng hittills men det närmar sig. Det var ytterst nära i den här omgången men Nyköping snodde alla tre pinnar på övertid efter en svängig tillställning. Tuff start, men de senaste tre omgångarna har nog ändå gjutit lite mod i truppen (hoppas jag) och poängen kommer nog snart. Deras utgångsläge var solklart tuffast av alla så att det är en tuff omställning ska man ta med sig innan man plockar fram motorsågen i sin bedömning. Återkommer som sagt om Berga vid ett annat tillfälle.

Täby FK har haft ett par väldigt fina säsonger där vunna fotbollsmatcher sannerligen inte har varit någon bristvara. Nu är man på en nivå man inte varit förut och det är klart att det kommer att krävas mer. En fin derbyseger mot IK Frej Täby var givetvis inspirerande och viktig och gav förutom tre poäng en rejäl knuff uppåt i självförtroende. En klar seger hemma mot ett tröttkört Team TG (5-1) följdes upp av förlust mot topplaget Vasalund (3-1) vilket inte är något att säga om. Förlusten nu senaste mot Karlslund (0-2) var väl dock en missräkning och säkert en stor besvikelse för det pigga Täby-gänget. Med så lite erfarenhet från spel på den här nivån är det ändå så att jag är säker på att man sakta men säkert växer in ännu mer i serien. De första åtta omgångarna har ändå gett åtta poäng såhär långt, det är faktiskt helt ok. Inte allt, men en hel del, handlar om att Hugo Näslund ska få igång mål – och poängproduktionen. När det lossnar för honom, lossnar det för Täby FK.

IFK Luleå har hittat formen och har gått från noll till nio poäng på tre omgångar. Urstarkt med tre raka segrar och bortasegern mot Karlstad Fotboll (1-0) gav givetvis vind i seglen och har nu följts upp med 3-2 hemma mot Karlslund och senaste en fin trepoängare borta mot Team TG i en match som svängde ett par gånger. 0-2, blev 2-2 som till slut blev 2-4 och en ny vinst med sig i bussen från Umeå hem till Luleå. Enkla mil att avverka! Nästa omgång är det hemmamatch för norrbottningarna då IFK Berga kommer på besök, fjärde raka på gång eller kan Berga spräcka den där försmädliga nollan i poängkolumnen?

***

IK Frej Täby är ju också nya efter degraderingen från Superettan. Det är ett väldigt ungt lag där det ändå finns erfarenhet både från den här nivån och från fjolårets säsong i en högre serie. Poängutdelningen hittills stannar på åtta poäng och med något undantag känner de nog att man fått lite dåligt betalt för det spel man presterat. Truppen i sig är fylld av lovande spelare där det ju även finns ett välkänt samarbete med Hammarby att ta hänsyn till. Händer inget oförutsett (med truppen) tror jag att laget inom en snar framtid är närmare toppen än vad man är idag.

IFK Haninge är den nykomling som varit absolut piggast sett till förväntningarna som i alla fall jag hade på laget. En hel del nya namn har tillkommit sedan uppflyttningen och det är antagligen en anledning till att laget redan nu känns så bra att de kan match alla lag i serien. Det är så klart många spelare här som det finns anledning att hålla koll på men de som har med sig spel på den här nivån, eller högre har gjort en fin första del av säsongen. Alex Simovski (Eskilsminne och Ängelholm) bidrar stort i backlinjen, Kostas Stavrothanasopoulos (IK Frej och VPS,Finland) är en stark offensiv kraft)och Sal Jobarteh (bland annat Nyköping, Fredrikstad och Dalkurd) är en spelskickligskicklig mittfältare. Dessa tre spelare bidrar med sina erfarenheter från den här nivån. Sedan är det ju svårt att inte nämna engelsmannen Ashley Coffey som ifjol öste in mål och poäng för Huddinge IF i division 2, han har redan gjort fem mål och visat att den här nivån inte är några svårigheter än så länge. Spännande att se vad det kan bli framöver! Haninges inledande åtta omgångar har varit väldigt positiva och det ska bli högintressant att se hur länge de kan hålla samma nivå. Just nu ser det ut att kunna bli rätt så länge.

***

IF Brommapojkarna är nya från Superettan och har rekryterat för att omedelbart studsa tillbaka till elitfotbollen. Jesper Arvidsson, Christer Gustafsson och Philip Haglund är tre högkaratiga nyförvärv för nivån och att det sedan kryllar av egenfostrade duktiga spelare är ingen nyhet. Oskar Fallenius är väl den som sticker ut mest och jag undrar om han blir kvar hela säsongen i BP-tröjan. Känslan är att han är redo att flyga på en högre nivå redan nu. Många trodde nog att BP skulle småjogga sig genom den här serien men då har man dåliga förkunskaper. Den här serien är mer svårjoggad än vad man tror. BP kommer med stor sannolikhet att finnas med i racet men att det blir enkelt är bara att glömma. Den kanske viktigaste nyckeln sitter nog i Philip Haglunds huvud, då syftar jag på hans huvudspel. Blir han hel och frisk kommer målen att trilla in och BP att lyfta ännu mer. Inledningen är ok, om än aningen ineffektiv.

***

Jag har inte glömt Örebro Syrianska men har helt ärligt för dålig koll där ännu. IFK Berga och Örebro Syrianska ska jag läsa in mig mer på till nästa gång. Ny omgång kommande helg, sedan får lagen lite tid för justeringar, lite återhämtning  och/eller hård träning innan det drar igång igen i augusti. Det har varit högintensivt och ett litet uppe håll kommer nog göra gott för kvaliteten.