210425 Örebro Syrianskas Rodin Deprem i kamp med Karlstads Peter Rosendal under fotbollsmatchen i Division 1 norra mellan Karlstad och Örebro Syrianska den 25 april 2021 i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN / COP 185 / FK0066

Snygga tröjnummer, fula tröjnummer och vanliga tröjnummer. Vad betyder egentligen ett tröjnummer? Mer än vad vi tror.

För länge sedan fick spelarna sitt tröjnummer efter vilken position som de spelade på. Det var tröjnummer 1 till 11 som gällde för spelarna i startelvan. Punkt slut. Med tiden har valet av tröjnummer förändrats. På ett bra eller dåligt sätt. Det är tudelat inom fotbollsvärlden. Alla supportrar har någon relation eller åsikt om tröjnummer. För vissa spelare kan tröjnumret betyda något, för andra spelare är tröjnumret inget mer än en siffra. Tröjnumren kan vara hyllningar av föräldrar, idoler eller släktingar. Samtidigt har tröjnummer blivit en del av spelarnas varumärke. Åtminstone i de högsta europeiska ligorna under senaste tio, tjugo åren. Anfallare har spelat i udda tröjnummer och försvarare har spelat med anfallsnummer. Vem minns inte William Gallas med tröjnummer 10 i Arsenal? Det finns även spelare som spelat med tröjnummer 1 men det är ytterst sällan. De holländska mittfältarna, Jonathan de Guzmán och Edgar Davids, var unika när de körde tröjnummer 1 under deras sejour i Chievo och Barnet. Ett annat exempel är Morten Thorsby i Sampdoria. Norrmannen valde att byta tröjnummer från 18 till 2 inför Serie A-säsongen. Varför? För att öka medvetenheten kring klimatfrågan. Tröjnummer är en del av den moderna fotbollen. Vare sig man gillar det eller inte.

För någon vecka sedan återskapades tröjnummer 1 till 11 i startelvan. Det var i Premier League-mötet mellan Liverpool och Burnley som gästerna ställde upp med tröjnummer 1 till 11 i startelvan. Det var första gången sedan Premier League-säsongen 1998 som något lag gjorde så, enligt SquadNumbers. Vi såg även under onsdagen, i samband med Norrbottensderbyt, att IFK Luleå körde tröjnummer 1-11 i startelvan. Detta för att hylla spelarna som spelade i Allsvenskan 1971. Det var fint att se.

Då väcktes en idé. Hur ser tröjnumren ut för målvakterna i Ettan? Vanligtvis brukar målvaktsnumren vara 1, 22, 30 eller 31. Det visade även min sammanställning. Tröjnumren var jämna och ojämna, några var unika och andra var vanligare. Sammanställningen visade att 18 av 32 förstamålvakterna spelar i tröjnummer 1. Prestationsmässigt? Inför omgång 19 har målvakterna, med tröjnummer 1, hållit 71 nollor medan målvakterna, med blandade tröjnummer, hållit 29 nollor. Det är ett snitt på 3,94 mot 2,07. Ett tydligt budskap till tränarstaben? Nej, förstås inte. Det är mer en tillfällighet. Några klubbar har bestämda målvaktsnummer medan andra klubbar låter målvakterna välja sitt tröjnummer.

För att dyka djupare ner i målvaktsnumren har jag pratat med tre målvakter för att höra om betydelsen av deras tröjnummer.

#93 Oliver Bergman, Ljungskile SK
– Generellt när spelare byter lag får man anpassa sig. I detta fall var tröjnummer 1 upptaget i Ljungskile. Då ville jag ta något annat än de klassiska målvaktsnumren. Jag ville spela i något som var mer än bara ett vanligt tröjnummer. Då valde jag 93 med anledning av att jag är född 1993. Det har känts och gått bra. Det är mitt nummer nu. Jag skulle inte byta ut numret mot något annat.

#88 Peter Rosendal, IF Karlstad
– Jag har tidigare haft 12 och 30 men 88 har alltid känts rätt. 88 är mitt födelseår. Det är en trygghet och mitt nummer. Det är vardagligt att alla målvakter ska ha tröjnummer 1. Jag gillar att gå utanför boxen och inte göra som alla andra just nummerval. Vissa klubbar är olika men om man får välja, så är det 88 som gäller. Om klubben har några rutiner eller traditioner kring nummer ska man ha det. Man är aldrig större än klubben som spelare. Så är det bara. Det är det viktigaste. 

#29 Conor O’Keefe, Piteå IF
– När jag kom till Piteå under förra sommaren var tröjnummer 1 redan upptagen av Isac (Stubbfält). Klubben hade redan en färdigtryckt målvaktströja med nummer 29, så jag var glad att ta den istället för att trycka en ny målvaktströja. Jag hade inte tidigare burit tröjnummer 29, men min mamma fyller år 29:e så det kändes bra att ha det som mitt tröjnummer. Efter den lyckade säsongen 2020 ville jag fortsätta med tröjnumret även denna säsong. Bästa målvaktsnumret är 1 enligt mig, men alla har sin smak. Jag växte upp med att se tröjnummer 1 och 13 som målvaktsnummer. Nu för tiden har målvakter gått ifrån tröjnumret 13, men det viktigaste är att spelare känner sig bekväm med sitt nummer.

/ Pontus Andersson.