210323 Tvååkers Viktor Nilsson under träningsmatchen i fotboll mellan Tvååker och Falkenberg den 23 mars 2021 i Tvååker. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN / COP 147 / KA0077

Nedräkningen fortsätter mot seriepremiären. Med 43 dagar kvar har jag grävt i arkivet. Vem har blivit premiärmålskytt under senaste tio säsongerna i Ettan? Och vem tror jag blir premiärmålskytt i år?

Tur, skicklighet eller att stjärnorna står rätt? Ja, det krävs en hel del för att bli första premiärmålskytten för säsongen. Det handlar, till stor del, om slumpen. Allt börjar med spelordningsmötet i början av året. Sedan tidigare har fotbollsförbundet lottat omgångarna för hela säsongen. Avsparkstider och matchdagar får hemma- och bortalaget komma överens om. Om ditt lag är lottad bland de första matcherna, i premiäromgången, har någon i laget chansen att bli första premiärmålskytten i serien. Och när väl målchansen dyker upp i premiären – förvalta den. Du får bara en chans.

Årets seriepremiär startar med fyra matcher – Lindome GIF – Ljungskile SK, Qviding FIF – BK Olympic, Tvååkers IF – Lunds BK och Gefle IF – Hammarby TFF – med avsparkstid 13:00. Det är fyra matcher med många potentiella premiärskyttar. Robert Lipovac, Anton Henriksson, Filip Bohman, Leonardo Farah Shahin, Rasmus Andersson och Leo Englund är några av dem. Min magkänsla säger att Viktor Nilsson, lagkaptenen i Tvååkers IF, nickar in premiärmålet mot Lunds BK. Varför? För att han sätter tonen på laget med hans prestationer, mittbacksaura och ledaregenskaper. Jag tog ett snack med honom om min gissning.

Jag tror att du blir årets premiärmålskytt i Ettan. Vad säger du om det? 

– Det är inte helt omöjligt beroende på hörna eller fast situation. Vår förhoppning är att spela på naturgräset. Det kommer bjuda in till längre frisparkar och inkast. Helt omöjligt är det inte. Vi får se om det blir så.

Utifrån ditt xG (2,10) i Playmaker.AI, under förra säsongen, borde du gjort två mål.

– Det har jag sett också. Jag kommer till en del lägen, men där jag har underpresterat.

Om vi leker med tanken. Du gör premiärmålet, hur tror du målet kommer se ut?  

– Det blir ett klassiskt brunkarmål, antagligen. Bollen ligger lös och man skyfflar in den.

Och målgesten?

– Det vet jag inte. Jag har inget speciellt mer än att man blir glad.  

Om inte du gör målet – vem har bra chans att göra premiärmålet i ditt lag? 

– Det är någon av våra offensiva spelare. Rasmus (Andersson), som är straffansvarig. ”Moe” (Alsalkhadi) och Johan (Lassagård), som har sett bra ut på försäsongen.

***

Om vi backar bandet. Hur har det sett ut historiskt, då? Norra och Södra har växlat med att göra första premiärmålet under senaste tio säsongerna. På slutet, de fyra senaste säsongerna, har Södra haft en stark trend och gjort premiärmålet först. Dessförinnan hade Norra samma trend. Inför kommande seriepremiären ”leder” Södra med 6-4 över Norra. Historiskt har premiärmålen gjorts relativt tidigt under matchinledningen men det har väldigt jämt mellan serierna. Som vid seriepremiären 2020. Det skiljde endast fyra minuter mellan målen från Linus Lamu och Ajdin Zeljkovic. Nästan samma gällde vid seriepremiären 2017, där Cesar Weilid var tre minuter före Victor Edvardsen med premiärmålet. En seriepremiär, den under säsongen 2018, slog försvararna Niklas Nilsson och Mathias Unkuri till i samma matchminut. Vad var oddsen på det? En annan noterbar sak var seriepremiären under säsongen 2014. Motala AIF:s tidigare anfallare, Ibrahim Alushaj, smällde in ett hattrick mot Trelleborgs FF. Det blev startskottet på hans succésäsong med 22 mål.

***

Sammanställningen:

2021:
Ettan Norra: Gustav Sandberg Magnusson (62′), IF Brommapojkarna
Ettan Södra: Dylan Kosik Sulaiman (16′), Torns IF

2020:
Ettan Norra: Linus Lamu (15′), Örebro Syrianska IF
Ettan Södra: Ajdin Zeljkovic (11′), Lindome GIF

2019:
Ettan Norra: Cesar Weilid (46′), Akropolis IF
Ettan Södra: Oscar Iglicar Berntsson (8′), IK Oddevold

2018:
Ettan Norra: Douglas Karlberg (13′), Västerås SK
Ettan Södra: Niklas Nilsson (3′), Torns IF och Mathias Unkuri (3′), Eskilsminne IF

2017:
Ettan Norra: Filip Tronêt (20′), Västerås SK
Ettan Södra: Eric Petersson (31′), FK Karlskrona

2016:
Ettan Norra: Joel Rajalakso (18′), IFK Luleå
Ettan Södra: Robin Strömberg (21′), Östers IF

2015:
Ettan Norra: Kristoffer Thydell (14′), Piteå IF
Ettan Södra: Christopher Christensson (32′), Oskarshamns AIK

2014:
Ettan Norra: Sebastian Ring (9′), BK Forward
Ettan Södra: Ibrahim Alushaj (16′), Motala AIF

2013:
Ettan Norra: Daniel Ahonen (10′), IFK Luleå
Ettan Södra: Johan Patriksson (5′), IK Oddevold

2012:
Ettan Norra: Ante Björkebaum (50′), IK Sirius
Ettan Södra: Allan Borgvardt (12′), IF Sylvia

***

Vem tror du blir årets premiärmålskytt i Ettan? Dra iväg ett mejl till pontus.andersson@ettanfotboll.se eller skriv till mig på Twitter.

/ Pontus Andersson.