220526 GAIS Axel Henriksson jublar efter 1-0 under fotbollsmatchen i Ettan södra mellan GAIS och Oskarshamn den 26 maj 2022 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0289

Ettanveckan startar i helgen. En vecka fylld med över 50 timmar fotboll. Då har jag plockat ut flera talanger, född 2002 eller senare, på olika positioner, att hålla utkik efter.

Målvakterna:
Varje säsong får unga målvakter chansen mellan stolparna i Ettan. Förra säsongen var extraordinärt i avseendet. Då fick 23 målvakter, född 2001 eller senare, speltid under säsongen. Flera av dem var även förstamålvakt i klubbarna. Samma gäller för säsongen 2022. Hittills har 14 målvakter fått speltid och tillsammans har de hållit 16 nollor. Det är kul.

Lånen från IK Sirius och IFK Norrköping, Hannes Sveijer och Wille Jakobsson, har tagit förstavantarna i Sandvikens IF och IF Sylvia. Det har duon gjort med bravur. Båda hänger även med i toppen av målvaktsligan och står på 4 och 5 hållna nollor. Hammarby TFF:s målvaktsduo består av två yngre målvakter, Sebastian Selin och Loukman Farou Moussa, som roterat under inledningen. Båda har gjort bra prestationer ifrån sig. IFK Malmö har fått en kämpig start men Malmö FF-lånet, Melker Ellborg, har gjort vad han kunnat i målet. Tanken var att Hugo Claesson, på lån från Degerfors IF, skulle konkurrera om att vara förstamålvakt i Åtvidabergs FF. Dessvärre ådrog han sig en skada i bortamötet mot GAIS och missar flera månader av säsongen.

Noterbart: Det skiljer 21 år mellan yngsta (Melker Ellborg, IFK Malmö) och äldsta målvakt (Besarion Kodalaev, FC Trollhättan) i Ettan.

Försvararna:
Det är inte svårt att dra jämförelsen. Anton Eriksson kom fram tidigt i Umeå FC och debuterade redan som 16-åring under säsongen 2016 i Ettan. Spola fram ett par säsonger och Anton Eriksson spelar för GIF Sundsvall, är ordinarie i startelvan och blev nyligen uttagen till U21-landslaget. Nu har nästa jättetalang presenterat sig i Umeåklubben. Det är Rasmus Andersson, född 2003, som fått chansen i backlinjen under inledningen. Och ja, han har verkligen tagit chansen. Det är förståeligt att Umeå FC skrev ett fyraårskontrakt med honom inför säsongen.

Du såg honom storma fram längs kanterna i Sollentuna FK under säsongen 2020. Denna säsong har Lucas Forsberg, på lån från AIK, blivit omskolad till mittback. Det passar bra med hans passningsfötter och deras spelfilosofi.

På tal om att storma fram. Vänsterspringaren hos nykomlingen IK Oddevold, Elliot Stroud, debuterade som 17-åring under deras förra sejour i Ettan. Nu har Stroud, född 2002, fått säsonger av värdefull speltid i division två, för senare göra avtryck under årets säsong. Jag gillar vad jag har sett från honom och IK Oddevold.

Det kryllar av talanger i Hammarby TFF. En spelare som jag har fastnat extra mycket för, det är mittbacken Nathaniel Adjei som tagit stora steg i sin utveckling efter förra säsongen. Det är inte svårt att dra jämförelsen till Kossounou Odilon med fysiken och egenskaperna.

Mittfältarna:
Flera talangfulla mittfältare har stuckit ut. Tre av dem återfinns hos serieledarna GAIS. Det är Filip Gustafsson, Axel Henriksson och Harun Ibrahim. Trion har på olika sätt bidragit att GAIS ligger i toppen av Ettan Södra. Gustafsson har slitit och kämpat, Henriksson har öst in mål och Ibrahim har varit spindeln i nätet. Det har varit en fröjd att se dem. Samma gäller med Melker Widell, Hugo Bolin och August Karlin i BK Olympic. Malmö FF-lånen gör sin första seniorsäsong men det syns inte. Trion tar för sig och bidrar med mål och framspelningar för nykomlingen.

Det syntes redan under försäsongen att Patric Åslund, på lån från Västerås SK, skulle bli ett litet utropstecken för nykomlingen Motala AIF. Hans teknik, avslutsförmåga och spelförståelse har varit kul att se. En annan är Samuel Wikman, inlånad från IK Sirius, i Umeå FC. Den vänsterfoten skojar man inte bort.

Vi såg redan under fjolåret vad Uba Charles, född 2002, gjorde i FC Linköping City. Nu har Charles tagit steget till över till Ljungskile SK, där han har blivit omskolad till innermittfältare. Och ja, han har verkligen varit bra-bra för dem. Så pass bra att Ljungskile SK förlängde hans kontrakt över säsongen 2023 efter bara några omgångar.

Anfallarna:
Du har sett deras namn i målprotokollen, Jusef Erabi och Calvin Kabuye. Anfallarna har varit jättebra för Hammarby TFF och Vasalund IF. Efter elva omgångar har anfallarna gjort fem mål vardera. Jusef Erabi gör sin tredje säsong i Ettan men denna säsong har han utvecklats ytterligare, tycker jag. Erabi spelar med ett annat självförtroende, bidrar mer i spelet och tar bättre avslut i sista tredjedelen. AIK-lånet Calvin Kabuye har varit en av Vasalund IF:s bästa spelare tillsammans med Ludvig Öhman Silwerfeldt och Elias Durmaz. Om du har inte sett honom ännu – kika på deras matcher. Det händer alltid saker kring honom. Kabuye är en blandning av Mai Traore och Ekin Bulut med snabb- och kvickheten, att vara på rätt plats och göra målen.

Strax innan seriepremiären lånade Torns IF in Amin Al Hamawi från Helsingborgs IF. Det har varit lite av ett succélån trots bara fyra matcher. Al Hamawi har gjort tre mål men det kommer säkerligen bli fler under säsongen. Tiki taka-målet mot BK Olympic, där han avslutade i närmsta stolpen, var finfint.

Konkurrensen är stenhård hos serieledarna Sandvikens IF. Från målvakterna till anfallarna. Truppen håller hög kvalité i Ettan. Samtidigt har Kofi Asare, som anslöt från Djurgården inför säsongen, gjort bra ifrån sig när han fått chansen. Det har hittills blivit tre mål för 19-årigen.

/ Pontus Andersson