Det är redan uttjatat, och jag är själv less på det, men den här säsongen är verkligen ”one of a kind” och något man aldrig mer vill uppleva.  Jag tycker verkligen att det är på sin plats att hylla de som krigar på och gör allt i sin makt för att det ska vara ”som vanligt”: Jag syftar på förbund, företrädare för våra serier, alla spelare och ledare. Ni är grymma!

Transferfönstret har slagit igen och nu är trupperna vad de är. Det är såklart väldigt tufft för division 1 klubbarna att göra några stora och mer permanenta övergångar  mitt i säsongen men man gör sannerligen vad man kan. En del mer än andra. Transferfönstret är stängt med dörrarna står öppna för klivet upp i finrummet och för andra den mindre angenäma division 2 fotbollen.

***

Jag ska inte raljera för mycket med det Nyköpings BIS gjorde, eller i alla fall var på väg att göra, men jag kan inte heller utelämna det helt. Visserligen gjorde man en pudel när media grävde fram den ena pikanta sanningen efter den andra om den tilltänkta samarbetspartnern, men ändå. Jag hoppas att det är en ögonöppnare för Nyköping som klubb men också för alla andra. Den här typen av affärer ska man nog hålla sig väldigt långt bort ifrån, nu och för alltid.

***

”Bissarna ” ligger illa till i tabellen och jag kan begripa frustrationen och desperationen över sitt läge och man har i alla fall nu gjort ett par försök som sak hjälpa laget att hänga kvar. Deras analys av vad som behövs ska jag inte gå i detalj i men har man släppt in 44 mål på fjorton matcher är det kanske defensiven man bör se över i första hand? Nu väljer man en annan väg och det är klart att en spelare som Govand Haidar (AFC Eskilstuna) och Kristoffer Grauberg Lepik(BP) är två spelare som kan bidra med sina egenskaper. Men kanske inte så mycket defensivt.

De övriga klubbarna som ligger under, eller farligt nära de nedre strecken har ock försökt hitta nya spelare som kan hjälpa till att få ordning på resultaten. Karlslund har signerat avtal med den tidigare AIK-talangen Rickson Mansiamina som hoppas på en nystart och nytändning efter ett par mindre lyckosamma säsonger. Det har varit ideliga klubbyten som kanske kan hitta rätt igen i Örebroklubben.

Team Thorengruppen har inte heller ”vält upp och ner” på sin trupp men har i alla fall lånat in Raymond Mendy från seriekonkurrenten Sandviken.

Örebro Syrianska IF har värvat målvakten Kevin Dyplin från Assyriska FF och IK Frej Täby hittade till slut Kristijan Cosic som ska fylla den vakanta forwardsplatsen.  

***

Serieledande Vasalunds IF får behålla skarpskytten Ekin Bulut( 8 mål) som dock har ett kontrakt klart med allsvenska IK Sirius som börjar gälla från säsongen 2021, det är nog en väldigt bra lösning för samtliga parter. Solna-klubben har även gjort klart med ett lån av den brasilianske försvararen  Fabian Da Sousa Silva från allsvenska Örebro SK. Såklart en fingervisning om att man verkligen vill bevara den serieledning man nu har.

Strax bakom Vasalund jagar IF Sylvia och man har en liknande situation när det gäller sin mest profilerade forward. Likt toppkonkurrenten har skyttekungen i laget, Niklas Söderberg ( 8 mål), skrivit på för en annan klubb,  i det här fallet IK Brage, men han stannar kvar säsongen ut. Man har dessutom förstärkt truppen med mångsidige Ihab Naser från Syrianska FC och lär inte vara beredda att lämna toppstriden ännu på ett bra tag.

Nykomlingarna IFK Haninge har ju verkligen visat att man vill vara med på allvar. Skyttekungen Ashley Coffey (14mål) lär finnas på många elitklubbars radar efter en makalöst effektiv och produktiv första halva av säsongen. Såvida inte engelsmannen lämnar för utlandet spelar han dock kvar åtminstone säsongen ut. Det blev ett meriterat nyförvärv också när Carlos Gaete Moggia återvänder till sin moderklubb efter många år i elitfotbollen. Den här säsongen har han inte fått någon speltid i Västerås SK i superettan och det tackar Haninge för.

Förhandsfavoriterna BP går i väntans tider, och då syftar jag på att Philip Haglund är tillbaka med full kraft men man har inte suttit inaktiva detta transferfönster. Oskar Nordlund har hämtats från Stöde IF i division 2. Det finns bara en beskrivning på den här spelaren: målmaskin de luxe. Killen kan itne sluta göra mål och även om det här nu är den högsta nivå han spelat på så lär det rassla till bakom motståndarmålvakterna ändå. En värvning som BP behöver då man gått oväntat ”trögt” när det gäller målfabrikation. I övrigt har det väl annars mesta kretsat kring Oskar Fallenius som möjligen kan vara på väg till den danska storklubben Bröndby. Det vore såklart ett tapp, men BP har varit med förr och en sådan transfer ligger med säkert helt i linje med vad de förväntat sig.

***

Det har knutits samarbeten mellan flera klubbar i Division 1 Norra och elitklubbar och unga spelare kan numera få speltid i den här serien som fortsatt är attraktiv och som fortsätter att producera spelare redo att ta klivet upp i våra två högsta serier vilket såklart är ett kvitto på det stora och fina arbete som görs ute i klubbarna.

Det återstår väldigt mycket matcher och man har egentligen ingen aning om vad som kommer att hända framöver. Det vi däremot vet är att det kommer att kämpas, svettas, gråtas och skrattas innan vi blåser av den här säsongen. Det kommer faktiskt att vara så hela vägen.

/Magnus Österberg