140414 Strålkastare under fotbollsmatchen i Superettan mellan Landskrona BOIS och Ljungskile den 14 april 2014 i Landskrona. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / Cop 110

Med höstmörkret tänds elljusen på arenorna. Ett tecken att säsongen kliver in i slutfasen. Allt ska avgöras under strålkastarljusen.

Det är något med fotbollsmatcher i elljus. Så har det alltid varit. Så kommer det alltid att vara. Strålkastarljusen har samma innebörd i Champions League som i Ettan. Varje liten detalj och intryck förstärks. När strålkastarljusen tänds förvandlas fotbollsplaner till scener, fotbollsspelare blir skådespelare och publiken följer varje batalj med ännu större entusiasm. Matcherna har större betydelse, poängen betyder mer och kaffet är starkare.

Som din kompis i tv-soffan och kommentatorn på Ettan, Christoffer Ekmark, redogjorde i ett stycke fotbollspoesi:

– Fotboll under elljus är som kyssar under en kärleksakt. Det är egentligen inte elljus. Det är teatraliska strålkastare mot en scen som gör fotbollssparkare till skådespelare. Elljus, motvind, mossiga gräsmattor, blod, snus- och kaffedoft kombinerat gör hamburgarna godare, bollträffarna renare och livet blir mer meningsfullt. För när jag ser en fotbollsplan upplyst en regnig oktoberkväll vill jag bara ut, dra en långboll bakom motståndarnas backlinje, känna baksidan brista trots en överdos av finskt liniment för att sedan ta en varm dusch och halta hem.

Som spelmotorn och rutinerade mittfältaren i Oskarshamns AIK, Filip Jägerbrink, berättade om elljusmatcher:

– Det blir en annan känsla kring det. Man går hela dagen och väntar på matchen. Det blir mer inramning med kvällsmatcher och elljus. Jag har en bra känsla kring det men vi spelar sällan kvällsmatcher, dock. Senast var väl mot Varberg i kvalet eller Svenska Cupen. Det är därför de är så speciella. Annars gillar jag tidiga lördagsmatcher på hemmaplan om man får välja. Det är trevligt också.

Som målfarliga lagkaptenen i IFK Luleå, William Olausson, beskrev inramningen på elljusmatcher:

– Det är en speciell känsla. Det känns på ett annat sätt när man går ut till matchen och elljusen är igång. Man är van vid elljusen på större internationella matcher på tv:n. Det är mer eller mindre elljus om inte matcherna är på dagen. Vi spelar inte på samma nivå som dem, men jag tycker att det blir annan känsla när man går ut till matchen. Det blir en annan inramning även om det är några hundra på läktaren. Det är lite samma känsla.

Det är detaljrikt men likväl sant. Nu tänds elljusen på eftermiddags- och kvällsmatcher medan säsongen kliver in ett avgörande skede. 10 omgångar återstår och 30 poäng kvar att spela om. Vad kan vi förvänta oss? Vad säger tabellen? Hur slutar allt? Det är svårt att förutspå. För varje omgång lever sitt eget liv. Ett topplag kan bli uträknat efter en förlust, för att studsa tillbaka med en seger, för senare tappa poäng mot ett lag på nedre halvan. Samtidigt kan lag under nedflyttningsstrecket sprattla till och inkassera flera trepoängare på rad. Det brukar bli så i slutskedet av säsongen. Inget är logiskt längre, alla har något att spela för och varje match blir som en cupfinal.

En sak är säker, i alla fall. Det kommer bli underhållande, det kommer bli en kamp och det kommer bli spännande fram till sista serie- och kvalmatchen. Då släcks elljusen, ridån går ner och säsongen är över.

/ Pontus Andersson.