Torns IF - nykomlingen som är den nuvarande serieledaren i Söderettan Foto: Bildbyrån

Torns IF – nykomlingen som är den nuvarande serieledaren i Söderettan
Foto: Bildbyrån

Idag är det dags för en ny omgång i Ettanfotbolls båda serier. Förra helgen bjöd på såväl ett välbesökt derby i Södertälje och en fortsatt imponerande nykomling i den södra serien. Här några korta tankar från förra omgången och det som nu väntar.

Vi börjar i den södra serien där Torns IF ståtar i tabelltoppen med fyra raka segrar, hur imponerande som helst. Jag ska utan omsvep erkänna att jag innan den här säsongen hade dålig (typ ingen) koll på Torns IF. Det är dags att man lär sig mer om den klubben nu, för de verkar absolut inte bli någon dagslända i division 1.

Jag har läst mig till att klubben bildades 1965 och man har, på ett imponerande sätt, sakta men ganska säkert vandrat uppåt i seriesystemet. Efter många år i division 2 så tog man alltså steget upp förra säsongen. Och vilken inledning. Fyra raka segrar, nu mot meriterade Utsiktens BK på bortaplan. Även om Utsikten inte alls har fått någon bra start är detta en mycket stark prestation av Torn och jag antar att många konkurrenter skruvar lite oroligt på sig. Det med all rätt. Lunds BK, Grebbestad, Ljungskile och nu senaste alltså Utsikten, alla har de lämnat mötet med Torn utan poäng. Imorgon söndag väntar toppmöte hemma mot Oddevold och den matchen kan bli något alldeles extra!

***

Storfavoriterna Mjällby har fått upp farten och plockade tre nya poäng senast mot Eskilsminne, nu väntar ”stormöte” borta mot Åtvidaberg på Kopparvallen. Åtvid har inte fått någon drömstart men lär absolut tända till inför detta möte.

***

Robin Janssons framfart efter flytten till AIK har återigen satt klubbarna i Ettanfotboll på kartan i elitfotboll igen och bör ha väckt upp en sportchef eller två från Superettan och Allsvenskan. Hatten av för Janssons snabba acklimatisering och för AIK:s vakna agerande.

Robin Jansson värvades av AIK från Oddevold precis före fönstret stängde Foto: Bildbyrån

Robin Jansson värvades av AIK från Oddevold precis före fönstret stängde
Foto: Bildbyrån

Det borde inte ha undgått någon berörd att division 1 är en stor producent av spelare med mycket hög kapacitet vid det här laget. Det tar aldrig slut faktiskt och det är ju helt fantastiskt. Vem blir nästa spelare att ta steget?

***

Fem lag står utan seger i den södra serien ännu, bland annat Ljungskile vilket förvånar en del. Kan de bryta trenden i eftermiddag när segerlösa Husqvarna FF väntar?

***

Riktigt fin inledning har det varit av serien där nykomlingar som Torn och Tvååker har satt rejäl färg på serien så långt. Är de så bra eller har de tagit poäng på ren inspiration? Kan Åtvidaberg och Ljungskile vakna? Kan Skövde AIK visa mod efter en tung start?

Så många frågor, svaren kommer under helgen.

***

I den norra serien var det derby i Södertälje igen och ett riktigt sådant. Närmare 3000 åskådare, fin inramning och en match som hade det allra mesta.

Det var ett tag sedan som fotbollen i Södertälje levde upp och blev en ”snackis”, men förra helgen var det så. Matchen slutade 2-2 efter rejäl dramatik. Lagens tränare var inte överens över rättvisan i resultatet men det hör kanske till.

Seth Hellberg i Syrianskas cupmatch mot Halmstad. Foto: Bildbyrån

Seth Hellberg i Syrianskas cupmatch mot Halmstad.
Foto: Bildbyrån

I mina ögon var Assyriska det lag som själva spelade sig fram till flest och bäst chanser och som hade ett större bollinnehav. Syrianska var effektiva och ska inte be om ursäkt för resultatet. Båda klubbarna har satsat ganska rejält och siktar på placeringar högt upp i tabellen. Syrianska tycker sig ligga ”en månad efter” enligt Eddie Demir och det måste man snabbt ”korta ner” det går inte att släppa iväg toppen för långt.

Imorgon väntar seriefavoriterna Västerås SK som ännu inte har tappat poäng och som har startat serien mycket förtroendeingivande. Syrianska har nog faktiskt inte råd att förlora den matchen, oavsett vad.

***

Jumbotippade Skellefteå har olikt de flesta andra nykomlingar fått en tung start och behöver poäng för att känna att man hör hemma i serien. Nykomlingsmöte väntar denna omgång mot Linköping City, plockar västerbottningarna sin första poäng då?

***

Assyriska åker för tredje gången av tremöjliga till Örebro, nu väntar Karlslund. Likt grannarna Syrianska kan Assyriska inte tappa ytterligare på toppen och måste hitta tillbaka till en vinnande väg.

***

Nyköpings Christian Kouakou fortsätter att göra mål på samma sätt som han gjorde under förra hösten. Här måste väl klubbar från högre nivåer ha noterat hans finfina kvaliteter och framför allt målsinnet?

***

Likt i den Södra serien har vi en nykomling med i toppen, BK Forward har plockat fina skalper hittills och nu väntar ett segerlöst Arameisk-Syrianska på hemmaplan. Forward som favoriter här, det trodde man inte på förhand.

Kommer Karwan Safari frälsa VSK i Södertälje imorgon? Foto: Bildbyrån

Kommer Karwan Safari frälsa VSK i Södertälje imorgon?
Foto: Bildbyrån

Västerås har levt upp till favoritskapet så långt och nu väntar alltså Syrianska denna omgång. Laget skuggas av Carlstad United som ser stabilare ut än på många år, kanske så stabila att man på allvar kan komma att ”förstöra” för de lag som har uppflyttning i tankarna. Värmlänningarna får bekänna riktig färg i helgen när svårspelade Sollentuna står på programmet.

Vackert väder och massor av högintressanta matcher. Höga berg och djupa dalar, frågan är på vilka solen skiner när vi summerar omgång fem.

Trevlig helg!